Sežere Microsoft další firmu? Koupil Skype

Podíváme-li se do historie zjistíme, že Microsoft je firma sice velmi bohatá, zdaleka ne však na nápady. Na nápady je chudá. Bez velké nadsázky se dá říci, že nevymyslela vůbec nic. A co si nevymyslela, to si u......

Na jejím počátku stojí zkopírování myšlenek jiných firem. Rovněž odhad budoucího vývoje, trendů a potřeb uživatelů moc Microsoftu nejde. Nedávno se ředitel Microsoftu Balmer ještě vysmíval iPhonu od Apple. Kdo by přece chtěl telefon bez klávesnice! Dnes je úspěch iPhonu nezpochybnitelný. Telefony od Microsoftu s názvem Kin se snad ani nezačaly prodávat, a už byly staženy z obchodů. Propadák. Stává se, že megabohatá firma, která si může dovolit investovat do vlastního vývoje čehokoliv, ponechává  dobrovolně prostor pro růst trpasličí konkurenci, věnující se zdánlivě neperspektivnímu oboru. Ta pak roste a roste a roste, až se její úspěch stane trnem v oku a předmětem závisti i obav softwarového obra. Ten se pak se situací vypořádá po svém. Úspěšňejší firmu nebo konkurenta prostě koupí, vysaje o nápady a zavře nebo zbrzdí v rozvoji. Microsoft je mezi profesionály v počítačové branži sice neoblíbený, ale platí dobře. Nabídce lze těžko odolat. A i když pak výrobek třeba ještě nějaký čas přežívá, už to není ono a zájem uživatelů klesá. Stejně klesá i zájem vývojářů a programátorů pro Microsoft pracovat. V poslední době jsme svědky pomalého, ale stabilního ústupu Microsoftu z pozic, které před nedávnem ještě neotřesitelně zabíral.


Na jejím počátku stojí zkopírování myšlenek jiných firem. Rovněž odhad budoucího vývoje, trendů a potřeb uživatelů moc Microsoftu nejde. Nedávno se ředitel Microsoftu ještě vysmíval iPhonu od Apple. Kdo by přece chtěl telefon bez klávesnice! Dnes je úspěch Apple telefonu nezpochybnitelná. Telefony od Microsoftu s názvem Kin se snad ani nezačaly prodávat a byly staženy z obchodů. Propadák. Stává se, že megabohatá firma, která si může dovolit investovat do vlastního vývoje čehokoliv cokoliv, ponechává  dobrovolně prostor pro růst trpasličí konkurence, věnující se zdánlivě neperspektivnímu oboru. Ta pak roste a roste a roste, až se její úspěch stane trnem v oku a předmětem závisti softwarového obra. Ten se pak se situací vypořádá po svém. Úspěšňejší firmu nebo konkurenta prostě koupí, vysaje o nápady a zavře. Nenechat se koupit je těžké. Microsoft je mezi profesionály v počítačové branži neoblíbený, ale platí dobře. Nabídce lze těžko odolat . A i když pak výrobek třeba ještě nějaký čas přežívá, už to není ono a zájem uživatelů klesá. Stejně klesá i zájem vývojářů a programátorů pro Microsoft pracovat. V poslední době jsme svědky pomalého, ale stabilního ústupu Microsoftu z pozic, které před nedávnem ještě neotřesitelně zabíral.
Jaký bude osud služby Skype, kterou Microsoft za 8.5 miliardy USD koupil,  si chvíli počkáme,

Jaký bude osud služby Skype, kterou Microsoft za 8.5 miliardy USD právě koupil,  si chvíli počkáme. Určitě se ale nestane, že by se Skype pod novým vedením zlepšil.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Cihlář | středa 11.5.2011 21:46 | karma článku: 8,77 | přečteno: 1452x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28