Policejní psycholožka ignoruje násilí na mužích páchané manželkami

Domácího násilí se dopouštějí muži i ženy. Domácí násilí na mužích má však častěji podobu psychického týrání. K tomuto tematu se vyjádřila uznávaná policejní psycholožka doc. PhDr. Ludmila Čírtková, CSc. Její prezentace na toto téma má dva nedostatky a tím ukazuje, jakých zásadních chyb se státní orgány v přístupu k domácímu násilí dopouštějí, čímž ho paradoxně podporují přesto, že by proti němu měly bojovat.

Paní Čírtková zcela při diferenciaci domácího násilí páchaného ženami na mužích opomněla na takový vzorec chování, kdy žena křivě obviňuje muže právě z domácího násilí. Pro muže v naší společnosti nastavené tak, že obětí jsou prý téměř výhradně ženy, je tato pozice zdrcující. Čelí společenskému opovržení, problémům v práci, rodině, muž je nucen absolvovat nepříjemná vyšetření, výslechy, vysvětlování. Pocit nespravedlnosti, marnosti a křivdy vedou často k devastaci muže po stránce ekonomické i citové, neboť bývá vyčleněn se svého rodinného života dříve a přesto, že o jeho nevinně rozhodne nezávislý soud. Prožité trauma ho pak může poznamenat a diskvalifikovat z dalších vztahů.


Paní Čírtková zcela při diferenciaci domácího násilí páchaného ženami na mužích opomněla na takový vzorec chování, když žena křivě obviňuje muže právě z domácího násilí. Pro muže v naší společnosti nastavené tak, že obětí jsou výhradně ženy, je tato pozice zdrcující. Čelí společenskému opovržení, problémům v práci, rodině, muž je nucen absolvovat nepříjemná vyšetření, výslechy, vysvětlování. Pocit nespravedlnosti, marnosti a křivdy vedou často k devastaci muže po stránce ekonomické i citové, neboť bývá vyčleněn se svého rodinného života dříve a přesto, že o jeho nevinně rozhodne nezávislý soud.
Druhá chyba prezentace paní policejní psycholožky Čírtkové je v odstavci motivaci žen násilí na partnerovi páchat. Připustíme-li mou první výhradu, totiž, že falešné obviňování partnera (muže) z páchání domácího násilí je samo o sobě jeho psychickým týráním, musíme mezi motivy páchání domácího násilí ženami na mužích uvést i chladnokrevný kalkul žen a snahu připravit muže o majetek a děti.
Falešné obviňování mužů z domácího násilí a jejich účelová kriminalizace při sporech o děti jsou v dnešní společnosti fenoménem (pro rozvádějící se ženy až vzorcem chování) větším, než domácí násilí samo. Bez změny přístupu státních a policejních orgánů si dál mnoho mužů neuvědomí, že oni jsou skutečné oběti. A pokud ano, bude jim obava ze zesměšnění a nerovného přístupu úředníků bránit tuto situaci aktivně řešit.

Druhá chyba psycholožky Čírtkové je v odstavci motivace žen násilí na partnerovi páchat. Připustíme-li mou první výhradu, totiž, že falešné obviňování partnera (muže) z páchání domácího násilí je samo o sobě jeho psychickým týráním, musíme mezi motivy páchání domácího násilí ženami na mužích uvést i chladnokrevný kalkul žen a snahu připravit muže o majetek a děti.

Falešné obviňování mužů z domácího násilí a jejich účelová kriminalizace při sporech o děti jsou v dnešní společnosti fenoménem (pro rozvádějící se ženy až vzorcem chování) větším, než domácí násilí samo. Bez změny přístupu státních a policejních orgánů si mnoho mužů neuvědomí, že jsou skutečné oběti. A pokud ano, bude jim obava ze zesměšnění a nerovného přístupu úředníků bránit tuto situaci aktivně řešit. Týraní muži zaslouží stejnou pozornost, jako týrané ženy.

Sympatickou paní psycholožku tímto zdravím, posílám podněty k zamyšlení a přeji úspěch při nadcházející televizní debatě Máte slovo s M. Jílkovou na ČT1 ve 20.50

Autor: Petr Cihlář | čtvrtek 1.3.2012 13:12 | karma článku: 28,61 | přečteno: 3010x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28