Píše o pornu a mluví o střídavé péči

Spisovatelka Kateřina Janouchová je prý ve Švědsku odbornicí na sex. Vyjadřuje se sice k pornu, ale nečekaně překvapivě nám také řekla, jak je to ve Švédsku se střídavou péčí.

Celý článek s jejím rozhovorem si můžete přečíst na OnaDnes.cz. Mne však spíše, než názory na sex, zaujala otázka, která se do rozhovoru nenápadně vloudila:


Jak žijí ti, co se rozvedou? Opravdu je ve Švédsku běžná střídavá péče o děti?
A paní spisovatelka odpovídá:
Vím, že v Čechách téměř automaticky zůstávají děti po rozvodu matkám, k tátovi chodí jen na víkend. V podstatě děti otce rozvodem ztrácejí. Ve Švédsku to tak není, děti mají obvykle dělenou péči. V praxi to funguje tak, že rozvedení rodiče bydlí blízko sebe, aby děti mohly být jeden týden s matkou, další s otcem.
Paní Janouchová není prostřídavkovým placeným aktivistou, a tak jejím slovům nezbývá, než uvěřit. Ve vyspělém Švédsku jistě neumisťují děti do psychiatrických léčeben. Umějí totiž využívat střídavou péči.
A asi i proto žije ve Švédsku 76% dětí s oběma rodiči a rozvody nejsou vůbec běžné. Píše se dále v článku.

Jak žijí ti, co se rozvedou? Opravdu je ve Švédsku běžná střídavá péče o děti?

A paní spisovatelka odpovídá: Vím, že v Čechách téměř automaticky zůstávají děti po rozvodu matkám, k tátovi chodí jen na víkend. V podstatě děti otce rozvodem ztrácejí. Ve Švédsku to tak není, děti mají obvykle dělenou péči. V praxi to funguje tak, že rozvedení rodiče bydlí blízko sebe, aby děti mohly být jeden týden s matkou, další s otcem.

Paní Janouchová není prostřídavkovým placeným aktivistou, a tak jejím slovům nezbývá, než uvěřit. Ve vyspělém Švédsku jistě neumisťují děti do psychiatrických léčeben. Umějí totiž využívat střídavou péči. A asi i proto zde žije  76% dětí s oběma rodiči a rozvody nejsou vůbec běžné.

Měli bychom přestat hledat vlastní cestu. Někdy se stačí prostě jen zeptat. Někoho, kdo si nemyslí, ale kdo ví. Státní ignorace střídavé péče by už měla konečně skončit. Střídavá péče je řešením i pro Českou republiku. Je nejvyšší čas.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Cihlář | pondělí 21.2.2011 16:06 | karma článku: 16,16 | přečteno: 1817x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28