Krajský soud Brno vzkázal rodičům: Neotravujte!

Nedávno jsem psal o tom, jak střídavá péče komplikuje soudcům život. Znamená pro ně dvojí práci při šetření majetkových a příjmových poměrů rodičů. O tom, že se  dá záležitost pojmout i opačně, jsem se přesvědčil na včerejším jednání Krajského soudu v Brně.

Odvolací soud řešil odvolání otce i matky, kterým se nelíbilo stanovení výšky výživného soudem prvního stupně. Zajímavostí bylo, že oba rodiče pečují o dítě formou střídavé péče. Přesto soud určil oběma rodičům výživné v rozdílné výši. Otci bylo nařízeno výrazně větší výživné, než matce přesto, že měl nižší plat, vždělání i majetek, než matka. (Při střídavé péči platí oba rodiče jeden druhému)


Odvolací soud řešil odvolání otce i matky, kterým se nelíbilo stanovení výšky výživného soudem prvního stupně. Zajímavostí bylo, že oba rodiče pečují o dítě formou střídavé péče. Přesto soud určil oběma rodičům výživné v rozdílné výši, přičemž otci bylo nařízeno výrazně větší výživné, než matce (při střídavé péči platí oba, ne jen jeden). Otec měl přitom nižší plat, vždělání i majetek, než matka.
Pokud by soud respektoval zákon, který říká, že děti mají právo podílet se na životní úrovni rodičů, nepochybně by v tomto případě uložil matce větší vyživovací povinnost, než otci. Odvolací soud však rozsudek změnil tak, že matce stanovil výživné na stejnou úroveň, jako otci. Oba rodiče si tedy budou platit stejně.
Soud tak vyslal rodičům jasný signál. Při střídavé by nemělo být podstatné, zda ten či onen rodič má výrazně vyšší plat. Oba rodiče se musí dle svých možností a zdrojů snažit dítě co nejlépe zabezpečit a vytvořit mu dostatečně dobré životní podmínky. Rodiče by se měli obracet na přetížené soudy až v případě vážných změn poměrů, jakými jsou například neochota nebo neschopnost jednoho rodiče řádnou péči dítěti zabezpečit.  Opatrovnická řízení jsou zdarma. Rodiče si platí pouze vlastní právní zastoupení. Rozvedení rodiče se tak na soud obracejí periodicky každých pár let. Dojde-li podle jejich názoru ke změně příjmů na straně jednoho z rodičů, mohou požadovat doplacení výživného až 3 roky zpětně. Soudy jsou povinně se těmito návrhy zabývat.
Krajský soud v Brně správně pochopil potenciál střídavé péče, když rodičům vzkázal: Střídavá péče umožňuje oběma rodičům pracovat. Necpěte peníze do advokátů a starejte se o dítě, jak nejlíp dokážete. Nás neotravujte, máme důležitější věci na práci, než prát vaše špinavé prádlo!

Pokud by soud respektoval zákon, který říká, že děti mají právo podílet se na životní úrovni rodičů, nepochybně by v tomto případě uložil matce větší vyživovací povinnost, než otci. Odvolací soud však rozsudek změnil tak, že matce stanovil výživné na stejnou úroveň, jako otci. Oba rodiče si tedy budou platit stejně.

Soud tak vyslal rodičům jasný signál. Při střídavé by nemělo být podstatné, zda ten či onen rodič má výrazně vyšší plat. Oba rodiče se musí dle svých možností a zdrojů snažit dítě co nejlépe zabezpečit a vytvořit mu dostatečně dobré životní podmínky. Rodiče by se měli obracet na přetížené soudy až v případě vážných změn poměrů, jakými jsou například neochota nebo neschopnost jednoho rodiče řádnou péči dítěti zabezpečit.  Opatrovnická řízení jsou zdarma. Rodiče si platí pouze vlastní právní zastoupení. Rozvedení rodiče se tak na soud obracejí periodicky každých pár let. Dojde-li podle jejich názoru ke změně příjmů na straně jednoho z nich, mohou požadovat doplacení výživného až 3 roky zpětně. Soudy jsou povinny se těmito návrhy zabývat.

Krajský soud v Brně správně pochopil potenciál střídavé péče, když rodičům vzkázal: Střídavá péče umožňuje oběma rodičům pracovat. Necpěte peníze do advokátů a starejte se o dítě, jak nejlíp dokážete. Nás neotravujte, máme důležitější věci na práci, než prát vaše špinavé prádlo! Jsem přesvědčen, že pokud by byla střídavá péče více využívána a i ostatní soudci si osvojili podobnou praxi, ubylo by majetkově motivovaných sporů, soudům by se ulevilo a kvalita jejich práce by se dostala na jinou úrověň. Profitovaly by z toho naše děti.

Autor: Petr Cihlář | čtvrtek 15.3.2012 13:41 | karma článku: 21,53 | přečteno: 2905x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28