Ivana Jirešová, Dara Rollins a střídavka

Zatímco česká herečka z Ordinace v růžové zahradě Ivana Jirešová je nucená snášet střídavku proti své vůli již delší dobu, případ zpěvačky Dary Rollins je celkem nový. Obě známé osobnosti - matky spojuje to, že otcové jejich malých dětí projevují o svoje potomky zájem a chtějí je vychovávat v případě rozchodu formou střídavé péče. Novinář Ondřej Höppner se o malou Sofinku stará střídavě již delší dobu. O jeho výchovných schopnostech a odhodlání nemůže být pochyb. I hudebník Matěj Homola se o malou Lauru prý běžně staral několik dní úplně sám, když se Dara věnovala práci.

Je jasné, že oba muži svoje děti skutečně milují, že jsou připraveni o ně pečovat, a že jim nejde o gesto. Na internetu jsem zjistil, že se paní Jirešová běžně vyjadřuje tak, že chce "svoje" dítě vychovávat. Netají se špatným vztahem k dceřině otci. I paní Rollins svým odjezdem s dcerou na několik měsíců bez souhlasu otce prokázala, co si o rovnosti rodičů myslí. Domnívám se, že oba muži dobře vědí, že by v případě svěření dětí do péče matky mohl být či byl jejich vztah s dětmi ohrožen. Možná oba dobře vědí, jak to v našem státě chodí. Neplacení výživného se po několika měsících trestá vězením, bránění v kontaktu dítěte s rodičem a maření soudního rozhodnutí se trestá směšnou pokutou, pokud vůbec. Hmotné potřeby dítěte jsou nadřazovány potřebám duchovním a zájem dítěte se zaměňuje za zájem matky. Ne vždy a zásadně, ale až příliš často. Chozením se stížnostmi na sociálku si můžete podrážky bot zbytečně ošoupat. Jedině střídavá péče je pro děti nadějí na zachování smysluplného výchovného vlivu obou rodičů.

Podle posledních zpráv jsou Dara Rollins a Matěj Homola zase spolu. Soudu se vyhli a společně o dceru pečují dál. Pro malou Lauru to tak prozatím dopadlo, jak nejlépe mohlo. Můžeme jen spekulovat, jakou roli sehrál zdravý rozum zúčastněných, a jakou hrozba pana Homoly, že se bude střídavé péče dožadovat soudně. Jsem si totiž jistý, že paní Rollins ví, že by to v dnešní době už neměla se svěřením dcery do své výhradní péče až tak jisté.

Pokud zde hrozba nařízení střídavé péče sehrála byť jen malou roli, troufám si tvrdit, že zafungovala k ochraně zájmů dítěte a o jejím rostoucím pozitivním vlivu a významu nemůže být pochyb.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Cihlář | neděle 13.2.2011 17:32 | karma článku: 20,62 | přečteno: 3132x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28