Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Lidová referenda podkopávají samotné základy současného systému - ten je založen na určitém mechanismu ovládání mas. Součástí tohoto stroje je kontrola sdělovacích prostředků, na jejímž základě dochází ke zvolení určitého omezeného okruhu osob, s kterými lze dále pracovat - zejména motivovat je funkcemi, penězi, nebo v krajním případě mediálně ziostudit, odposlouchávat, případně vydírat. I po volební prohře lze pak dosáhnout na moc za pomoci různých náhle prozřených přeběhlíků, kverulantů, zakladatelů nových politických hnutí a podobně. Tohle s celým národem dělat nelze, proto jsou zastánci současného systému proti referendům.

1 1
možnosti
MD

prvni a posledni veta prispevku si odporuji

0 0
možnosti

Rv

Referendum je riskantní tím, že rozhoduje ne zcela informovaný dav podle svých emocí, podle nejrůznějších lobistů a hecířů včetně cizích zahraničních agentů, kteří mají svůj jasně daný cíl, o kterém dav většinou nic neví.

Referendum bývá selháním vyhlašujícího politika, který má osobně, odpovědně, racionálně rozhodnout se znalostí i utajených informací. Dav nerozhoduje odpovědně, protože utajené informace nemá, a protože se rozhoduje emocionálně bez znalosti utajovaných informací.

Evropská unie není ideální. Ano. Ale to neznamená, že ji zrušíme místo toho, abychom ji předělali tak, aby vyhovovala většině občanů!

Bohužel, všichni oslabovači Evropské unie nahrávají dnes komu? No, komu? Určitě expanzi nějaké mocnosti, že? Děkuji nechci, ruského i německého protektorátu jsem si užil již dosti!

:-)

1 1
možnosti
Foto

Demokracie je založena na rozhodování ne zcela informovaného davu. Zpochybňujete demokracii?

Jako bych slyšel Jakeše ... socialismus není ideální, mnohé jsme zanedbali a přiznejme si, ne vše funguje tak jak bychom si přáli, ale myšlenku socialismu nemůžeme opustit a musíme pracovat na jejím vylepšování. ... kdepak je mu konec ... vystřídali jej Barossové, Junckrové a Šimkové.

5 1
možnosti
JM

Pro současné neomarxistické vedení EU a většiny "členských států" je referendum opravdu zlý sen. Mohlo by se totiž projevit, že politici žijí mimo realitu a že nijak nerespektují přání svých voličů. A to je pro politiky a Polického něco nepředstavitelného.

Vám karma. R^

8 2
možnosti
MT

No jo, ale na druhe strane se neda zapřít ze pan Policky je nepřekonatelny kral mínusů. R^

2 2
možnosti
VM

Referendum je normální demokratická volba jako každé jiné volby. Vždycky bude někdo kdo prohraje, přímá volba prezidenta je téměř také referendum. V normální demokratické společnosti, poražený popřeje vítězi a nezpochybňuje výsledek. Mocní se bojí referenda, protože by je lidé mohli odvolat. Říkat, že by volili i nesvéprávní je hloupost.

10 2
možnosti
Foto

Prezident se volí na 5 let, referendum má neomezenou platnost.

Při zásadních změnách bývá nastavena hranice, kterou zastánci změny musí řekročit.

Prakticky jediný stát na světě pokud vím funguje na referendech a to jen částečně-má to dobrý důvod, že se více neprosadily.

1 5
možnosti
Foto

Pokud se toho tolik jak tvrdíte stalo od posledních voleb z roku 2013 nepochybně se to projeví v dalších 2014.

Dosud každých parlamentních volbách po roku 2003 se potvrdil výsledek referenda a zvítězily strany prounijní.

Tvrdit, že zahraniční politika (naše členství v EU) je v parlamentích volbách marginální je čirý nesmysl.

Programy politických stran , které uspěly v parlamentních volbách jsou minimálně ekonomicky na našem členství v EU zcela závislé. Nejedná se jen o dotace, ale i o to zda vynaložíme peníze na ochranu hranic, zda budou cla, volný obchod....

Stejně tak jsou závislé i na Unijních zákonech.

3 12
možnosti

P46e72t56r 31Č52e61j62k48a

8. 7. 2016 20:29

1.) Není to nesmysl, zahraniční politika je pouze jeden ze čtrnácti nebo patnácti rezortů.

2.) Nejsem si úplně jist, co chcete říct těmi programy politických stran z hlediska ekonomické závislosti na členství v EU, protože zde záleží na tom, jak by se v případě teoretického vystoupení z EU vyjednaly smlouvy. Já osobně se domnívám, že volný obchod a bezcelní obchod klidně může být dojednán. Ale to není příliš k tématu, o kterém jsem psal - ten se totiž týká referenda a ne potenciálního odchodu. Přijde mi, že demagogicky spojujete referendum s odchodem, jsou to dvě odlišné věci!

Jinak, právníci by vás sežrali - EU totiž nemá žádné zákony, ale to je jenom takovej rýpanec. ;-)

9 1
možnosti
PD

Postrachem není ani tak referendum, jako spíše volební právo negramotných osob na hranici svéprávnosti, které by za koblihu měly rozhodovat o naší zahraničně politické orientaci, což je proti zdravému rozumu, ale nevím jak je rozlišit. Na auto musíte mít zkoušku, k referendu stačí občanka a nikomu nevadí, že u rně přichází Pepek Vyskočil.

7 1
možnosti

P37e10t40r 27Č19e93j26k57a

8. 7. 2016 19:59

Otázka je, jestli do těch "negramotných osob na hranici svéprávnosti" nezařazujete prostě i lidi, kteří jenom smýšlejí jinak, než vy.... Já si vážně nemyslím, že je v ČR takový počet "negramotů na hranici svéprávnosti", aby to mělo zásadní vliv na výsledek voleb či referenda.

9 0
možnosti
SS

Velice dobře napsáno. Souhlasím a děkuji.

3 0
možnosti
Foto

J12a65k54u57b 22R14o53t11h

8. 7. 2016 19:20

Referendum je postrachem, a to zcela po právu, každého rozumného a racionálně uvažujícího člověka. Tečka.:-/

8 12
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Seznam rubrik