Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J52a37n 62P22a84v73e65l83k29a

9. 11. 2015 10:32

Máme "novej" článek k rozebírání.

0 0
možnosti
KN

Neboli pořád ty samé bláboly, noc nového tam není. Akorát nový diskutér, který si myslí, že Janušku přesvědčí.

2 0
možnosti

P61e43t40r 58Č43e56j64k42a

9. 11. 2015 10:30

Zákon 113/1895 Sb.:

§ 447: "Ve vyhotoveních rozsudků budiž zejména zdůrazněno, že kupodání opravného prostředku proti rozsudku, jakož i k opravnémuřízení vůbec jest třeba zastoupení advokátem." ... a sakra... ;-D

§ 463: "Na odvolací řízení budiž užito předpisů o řízení předsborovými soudy první stolice potud, pokud z dalších ustanovenínevyplývající odchylky. V odvolacím řízení musí býti strany zastoupeny advokáty." ... a sakra podruhé... ;-D

§ 474.

"...Bude-li odvolání shledáno v případě § 471 čís. 4 důvodným,budiž rozsudek zrušen a rozepře vrácena zpět procesnímu souduprvní stolice podle toho, zda jednání před prvním soudcemprovedené jest úplné, buďto jen k tomu, aby vynesl nový rozsudeknebo aby pokračoval v jednání a vynesl rozsudek." ... a sakra potřetí... ;-D

1 0
možnosti

P73e88t28r 80Č86e12j76k29a

8. 11. 2015 23:57

Jinak - pročetl jsem si starší články p. Janušky a diskuze pod nimi a zejména jeden článek s jednou diskuzí mě zaujal.

Pan Januška v diskuzi pod článkem Ústava a arogance moci soudní dne 5.2.2015 napsal "Soudci nepatří mezi úředníky." - zajímavé je, že o pár měsíců později se hádá o tom, že soudce úředníkem je - nevím na základě čeho dospěl k takové pozoruhodné změně názoru - asi důkazem opaku... ;-D Tak ještě jednou - soudce NENÍ úředníkem, soudce je ústavním činitelem a zároveň úřední osobou (což je pojem trestního práva, který daným osobám zabezpečuje vyšší ochranu). Až z dané diskuze mě napadlo, že možná dochází k záměně slov "úředník" a "úřední osoba", což jsou ale zásadně rozdílné termíny. Policista, senátor, či lesní stráž rozhodně nejsou úředníci, ale jsou to úřední osoby.

Stejně tak mě zděsila Januškova neznalost nezávislosti mocí ve státě - nečekal jsem, že je až tak zoufalá. Parlament (= zákonodárná moc) rozhodně NESMÍ rušit rozhodnutí soudů (= soudní moc) - naopak právě i Parlament je rozhodnutím soudní moci vázán a pokud například Ústavní soud zruší zákon schválený parlamentem, pak jeho zrušení nelze nijak "obejít" novým zákonem - je nutno respektovat důvody, které ÚS ke zrušení zákona vedly, a daný zákon navrhnout a schválit tak, aby nevykazoval "vady" popsané Ústavním soudem. Pokud se zákonodárcům "nelíbí" nějaké rozhodnutí soudu, mají exkluzivní možnost to napravit do budoucna - změnou předmětného zákona! Takže soudy jsou vázány zákony, které (nejčastěji) vláda navrhuje a parlament schvaluje a podle nich rozhodují, soudy naopak kontrolují činnost výkonné moci (v rámci správního soudnictví zejména) a kontrolují i ústavnost zákonů prosazených zákonodárnou mocí. Zároveň platí, že zákonodárci i soudci jsou chráněni proti zásahu výkonné moci (policie, státní zastupitelství) imunitou (která je ochranou sboru, nikoliv jednotlivce!).

1 0
možnosti
KN

Januška projevuje nejen naprostou  neznalost práva, ale i v tom, co tvrdí, že vystudoval, má značné mezery (nebo nám tady záměrně tvrdí nepravdy a nesmysly).

Např. ten jeho důkaz opaku (v matematice) a důkaz sporem je něco zcela jiného, než nám tady tvrdí. Koukla jsem se, co na to říkají odborníci :

Důkaz sporem (reductio ad absurdum) je typ logického důkazu, ve kterém se prokáže, že předpoklad vede k nesmyslnému výsledku (ke sporu), což znamená, že předpoklad je nepravdivý, a tedy platí jeho negace. Jelikož důkaz sporem je založen na zákonu o vyloučení třetího, lze jej použít pouze v těch logických systémech, ve kterých tento zákon platí.

V právu se přitom "důkaz sporem" používá jako metoda výkladu právní normy (čili nikoliv k ověřování soudních výroků). V právu patří argumentum reductionis ad absurdum k často užívaným metodám výkladu právních předpisů. Jestliže určitý výklad vede v jednom případě ke zjevně nepřijatelnému, absurdnímu závěru, pak je tento výklad třeba pokládat za nesprávný i v jiných případech, resp. jsou-li možné dva výklady a dokážeme, že jeden by vedl k absurdním důsledkům, pak je správný výklad druhý.

Nepřímý důkaz v logice (apagogický důkaz, důkaz opaku) je v logice důkaz pomocí schématu usuzování podle vzorce: Pokud platí „z A vyplývá B“ a současně víme, že platí opak B, pak platí opak A.Jinými slovy je to typ úsudku, při kterém se vychází z předpokladu, že dané tvrzení T je nepravdivé, a dedukcí se z non T odvodí důsledky. Jsou-li nepravdivé, lze usoudit, že T je pravdivé.

Takže žádné, jak nám tady tvrdí, že výrok je pravdivý i ve svém opaku.

Koneckonců i "důkaz opaku" se používá v právu při výkladu právních norem, je to známý argument a contrario, který lze ale použít jen tam, kde se jedná o taxativní výčet (čili kde platí "dvouhodnotová logika")

1 0
možnosti
JV

Pane Januško, vždyť i Vám už musí být jasné, že se prakticky ve všem mýlíte. Nechcete hodit ručník do ringu? :-/

2 0
možnosti
Foto

Zatím jste mi žádnou lež neprokázal. Uvádíte pouze své domněnky. Já dosud nežádám, abyste se mi omluvil za nactiutrhání. Víte co je to důkaz?

0 2
možnosti
KN

To nejsou domněnky, to jsou fakta, mající oporu ve znění zákonů, Domněnky ničím nepotvrzené uvádíte pouze vy. Například jsem vás už 2x vyzývala, abyste dokázal, že soudce za R-U a za první republiky uvažoval tak, jak vy tvrdíte. Postačí jedno rozhodnutí, kde v jeho odůvodnění bude ta vaše údajná úvaha, popř. odborný článek, publikovaný v časopise. Kde nic, tu nic, jen další článek plný blábolů.

Například lze zcela lehce vyvrátit váš blábol, že možnost odvolacího soudu zrušit rozsudek soudu prvého stupně a vrátit věc k dalšímu řízení soudu prvého stupně zavedli komunisté v roce 1963. Tuto možnost obsahoval i civilní řád soudní (zákon č. 113/1895) platný za R-U i za prvé republiky a soudy ji samozřejmě už tehdy využívaly.

Co může být důkazem, je stanoveno v § 125 občanského soudního řádu : Za důkaz mohou sloužit všechny prostředky, jimiž lze zjistit stav věci, zejména výslech svědků, znalecký posudek, zprávy a vyjádření orgánů, fyzických a právnických osob, notářské nebo exekutorské zápisy a jiné listiny, ohledání a výslech účastníků.

2 0
možnosti
Foto

J72a88n 20P81a95v49e81l68k95a

7. 11. 2015 21:05

Kvalitně a pravdivě napsáno.

Možná jen k bodu 2 - nic nebrání soudci 1. stupně aby poté, co se vypořádá s námitkami soudu 2. stupně vynesl naprosto totožný verdikt, pokud to řádně odůvodní. Z praxe znám i takové případy. Ale to je jen detail.

2 0
možnosti