Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J43a77n 91P73a75l80l25a68s

3. 9. 2015 0:24

Vážený pane nový bloggere, vítejte. Váš článek mě po obsahové i formální stránce nadchnul. Vaše snaha jít na kořen problému souzní s mým náhledem, jen bych ho neuměl tak pregnantně vyjádřit. Pokud budete pokračovat v psaní (jak jste avizoval), pak máte ve mně věrného čtenáře.

2 0
možnosti

P89e79t84r 46Č51e25j32k19a

3. 9. 2015 11:44

Děkuji za podporu - i když si radši předem dovolím upozornit, že pravděpodobně narazíte v budoucnu i na takové články, se kterými souhlasit třeba nebudete - jedna vlaštovka jaro nedělá... ;-)

1 0
možnosti

P73e23t29r 18Č66e56j58k12a

3. 9. 2015 0:00

Globalizace je samozřejmě přirozený jev daný technickým pokrokem doby. Základ, na kterém se pravděpodobně neshodneme, spočívá v tom, že zatímco vy zřejmě (pouze předpokládám - nechci vám to vkládat do úst) očekáváte, že globalizace nutně musí vést ke konci národních států jako takových a tedy i rozpadu společenských zřízení, jaká známe dnes, a vzniku "superstátů" (možná něco jako Evropský svaz?) bez společného základu, tak já předpokládám, že globalizace právě ve svém vývoji narazí na přirozenou tendenci existujících i vznikajících společností utvářet trvalá společenství z nichž následně národy vznikají.... Američané jsou také potomci evropských migrantů. Pokud jsem odhadl správně váš (a asi i Robertův) předpokladáný názor, pak by se společnost, skupiny jedinců a každý jedinec totiž v podstatě vrátili do dob počátků vzniku lidských společností, protože by převládla tendence kočovnictví (= migrace) napříč státy/kontinenty nad tendencí k usazování, zabydlování se a vytváření dlouhodobých sociálních vazeb. Přirozeností většiny lidí je podle mě to druhé, nikoliv to první - a na základě toho prvního právě národní státy vznikají, tudíž zaniknout nemohou, protože jsou tím nejpřirozenějším uspořádáním

0 0
možnosti

P87e43t33r 11Č83e81j24k20a

2. 9. 2015 23:59

Globalizace je samozřejmě přirozený jev daný technickým pokrokem doby. Základ, na kterém se pravděpodobně neshodneme, spočívá v tom, že zatímco vy zřejmě (pouze předpokládám - nechci vám to vkládat do úst) očekáváte, že globalizace nutně musí vést ke konci národních států jako takových a tedy i rozpadu společenských zřízení, jaká známe dnes, a vzniku "superstátů" (možná něco jako Evropský svaz?) bez společného základu, tak já předpokládám, že globalizace právě ve svém vývoji narazí na přirozenou tendenci existujících i vznikajících společností utvářet trvalá společenství z nichž následně národy vznikají.... Američané jsou také potomci evropských migrantů. Pokud jsem odhadl správně váš (a asi i Robertův) předpokladáný názor, pak by se společnost, skupiny jedinců a každý jedinec totiž v podstatě vrátili do dob počátků vzniku lidských společností, protože by převládla tendence kočovnictví (= migrace) napříč státy/kontinenty nad tendencí k usazování, zabydlování se a vytváření dlouhodobých sociálních vazeb. Přirozeností většiny lidí je podle mě to druhé, nikoliv to první - a na základě toho prvního právě národní státy vznikají, tudíž zaniknout nemohou, protože jsou tím nejpřirozenějším uspořádáním.

0 0
možnosti

Tenhle priklad je v zasade nesmyslny, ale myslim si, ze pro urcitou ilustrujici staci. Kdyby se dejme tomu nejaky kmen z J.Ameriky rozhodl navratit k puvodnimu zpusobu zivota, protoze  soucasny stav pro ne nepripada v uvahu.  A dejme tomu se jim podarilo navratit jejich teritorium, nebo jen jeho cast, to ale neni v tomto pripade to podstatne.

Jaka je pravdepodobnost, ze se jim tento stav podari udrzovat, bez toho, ze za tim nebude rekneme zajem nekoho jineho? Podobne to vidim s tou suverenitou, a narodnimi staty.

Chci rict, ze nelze vyloucit, ze takovy stat nemuze nebo nebude existovat, ve vice ci mene omezene forme, ale i v pripade, ze bude na samotnem vrcholku potravniho retezce, bude jeho suverenita  omezena / vymezena etc. jeho okolim, toleranci k nemu. Dobrovolnou (=k tomu vrcholu s urcitou pravdepodobnosti dospeji i oni), nebo ne.

0 0
možnosti

Ode mě karma! Bohužel dnes takováto slova nikdo z kompetentních nejen neposlouchá, ale naopak je potlačuje. Dle našich elit jste xenofob, pane. Stejně jako já!

1 0
možnosti

Skvěle napsáno, pokračujte.R^

5 0
možnosti

Svět se extrémně zmenšuje, národní stát je přežitý koncept, protože cestujeme po světě, komunikujeme mezi kontinenty, nakupujeme v USA a Číně. Představa, že v dynamickém mezinárodním prostředí budeme udržovat etnicky a kulturně homogenní stát, je nereálná.

1 4
možnosti

P35e21t86r 74Č90e17j31k91a

2. 9. 2015 22:00

Nedomnívám se, že národní stát je přežitý koncept, protože neexistuje ve světě šířeji uplatňovaný efektivní model, který by jej někde v praxi dlouhodobě nahradil. Samozřejmě, že globalizace znamená změny, ale zároveň s tím je nutné mít na paměti skutečnost, že funkční společnost nutně potřebuje určitou vzájemnou blízkost a z ní plynoucí sounáležitost - ta plyne z jazyka, kulturní blízkosti, znalosti zvyků, předvídatelnosti jednání, podobnosti hodnot..... Nedomnívám se, že globalizace může vést ke konci národních států bez toho, aniž by se vyhnula rozpadům společností, nebo válkám. Ostatně i současná krize kolem uprchlíků to prokazuje, jakmile "o něco opravdu jde", tak každý (ať už jde o Německo, Anglii, nebo malé země, jako Slovensko, či my) kope hlavně za své národní zájmy - to je samo o sobě důkazem toho, že národní státy přežitým konceptem nejsou a respekt k jejich existenci je nutným předpokladem předcházení budoucích mezinárodně-politických konfliktů.

1 0
možnosti

Naše národy mají bohatou zkušenost s důsledky masové imigrace.

Začalo to ve Slezsku, pokračovalo v Lužicích a po Třicetileté válce přišly na řadu i Čechy a Morava.

Němci sem imigrovali v masovém měřítku. Někteří z důvodů ekonomických, a by se měli lépe, jiní z důvodů naboženských (důsledky zásady koho vláda - toho náboženství), jiní prostě utíkali před spravedlností a jiní šli jen za dobrodružstvím. Ale přišlo jich příliš mnoho. A neintegrovali se - nepočeštili se. Naopak si vynutili nejprve uznání rovnoprávnosti němčiny s češtinou a posléze dokázali zajistit zákaz češtiny na úřadech i ve školách. A najednou jsme s potomky imigrantů museli bojovat o holou národní existenci. Nakonec nás připravili o třetinu státního území a plánovali nás úplně vyhladit. Měli jsme velké štěstí, že prohráli válku a naši tehdější politici dokázali situaci využít a potomků migrantů nás zbavili. Velké štěstí jsme měli.

Příště už to takto šťastně dopadnout nemusí a proto musíme být velice obezřelí a opatrní a před masovou imigrací se bránit všemi dostupnými prostředky.

7 0
možnosti

P66e91t83r 40Č56e52j50k75a

2. 9. 2015 22:09

V blízké době se chystám napsat o tomto tématu krátký článek - myslím si, že zrovna československé dějiny v období 1918 (resp od ústavy 1920) po Mnichov jsou pro nás učebnicovým příkladem, jak by se jednat nemělo - a že ostražitost je na místě.

3 0
možnosti

I75v70o 91B82o17u60š30e

2. 9. 2015 21:06

Bezradnost politiku EU...... copak maji nejake pravomoce?

0 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Seznam rubrik