Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Můj postřeh je, že pokud pacient dýchá a má hmatatelný puls, tak doktora v podstatě nepotřebuje :-P

2 0
možnosti
PH

P26a16v10e75l 39H74e40k

10. 2. 2014 20:55

doktorů je málo, a za ty prachy co jim ve státním platěj se ani nedivim, nevim čemu říkáte nadprůměrnej plat, ale v nemocnicích ho rozhodně nemaj.

 Zkuste preventivně cvičit, taky mě bolelo zádo sematama, a cca dva měsíce se věnuju pár cvikům a je po problému.

1 0
možnosti
JO

Systém v Anglii neznám. 

V Rakousku je prakticky, až na pár výjimek, stejný jako u nás. 

Čekací doby jsou tam spíš kratší než u nás. Rozhodně tam nikdo na vyšetření nečeká půl roku.

Jestli je pravda, co píše pan Selucký a opravdu to takhle špatně v Anglii funguje, tak bude rozhodně lepší zůstat u systému, který je u nás a má ho např. Rakousko a zčásti Německo.

Rozdíl mezi Rakouskem a ČR vidím hlavně morálním balastu, korupci, zlodějinám. V Rakousku rozhodně není rozkrádání takový problém jako u nás, zdravotnictví tam dobře funguje a Rakušané jsou na to hrdí.

To se o ČR říct nedá.

1 0
možnosti
JO

Rakousko má hodně podobný systém financování jako ČR. Taky se strhává na zdravotní pojištění jak zaměstnancům, tak zaměstnavateli. 

U lékaře se neplatí, ale na čtvrtletí si tam člověk koupí kartu, cca za 200,- Ta pak platí celé čtvrtletí, k lékaři se může kolikrát je potřeba a to jak k odborníkům, tak k praktikům. Pokud se člověk dané čtvrtletí k lékaři nechystá, neplatí nic. Kdo nejde 10 let k lékaři, 10 let nic za kartičku neplatí.

Za recept se nic neplatilo, za léky se připlácí (jako u nás).

Existuje tam připojištění, které má cca, odhaduji podle svých známých a spolupracovníků, 5-10% lidí. Znamená to, že člověk s připojištěním má nárok na jakýsi nadstandard, např. soukromá nemocnice apod.

0 0
možnosti
JS

pro pani Ondrovou. Naše zdravotnictví je podstatně hůře financováno než v rajchu.

Tam je také založeno na pojistném, nikoliv na dani.

Typický stát, kde je zdravotnická daň je anglie. Realita dnes. Bolesti zad. Navštívíte GP (praktický lékař), někdy až poté, co vás vyzpovídá a dotazník s vámi vyplní sestra. Ten sezná snad, že potřebujete ortopeda, objedná Vás tam, termín za půl roku. Mezitím vás docela solidně léčí sám. Nebo můžete jít do privátu, přijdete na řadu hned, ale zaplatíte to nehorázně.

Tak celkem mám pocit, že nadáváte zbytečně, neb Anglie financuje svoje zdravotnictví pořád ještě lépe než ČR.

Nadávejte na sebe, jací jste volové, že volíte takové politiky, kteří místo pořádku a reorganizace ve zdravotnictví  dělají všechno možné, povětšinou pro  sebe. A vy jhe necháte. Už asi dvacet let.

Stačí jim vám říct, že za to můžou zdravotníci a oni mají pokoj na dalších pár let. Tak jen tak dál

0 0
možnosti
JO

Jste normální? Uklidněte se.

1 1
možnosti

Buriane,z jednoho osobního zážitku hodnotíte celé naše zdravotnictví?Tak to je objektivní!

1 0
možnosti
Foto

Žídku, odpověď máte zde !

0 0
možnosti
JO

A dodatek. V Rakousku si sami vybíráte i centrum, kde si necháte udělat RTG, CT, ultrazvuk apod. Dostanete žádanku a objednáte se tam, kam chcete, kde to máte nejblíž nebo kde mají dobré reference. Je to jen na vás, nikdo vás neomezuje ani neporoučí, kam máte jít. Jste omezeni pouze zase tím, u jaké jste pojištovny. Nic neplatíte! Tato centra mají smlouvu většinou se všemi pojištovnami. Originály všech výsledků dají do ruky pouze Vám a je na vás, ke kterému lékaři s výsledky půjdete. Oni to tam v centru s vámi ale zkonzultují, jsou tam lékaři, kteří vám podají informace, které potřebujete. Např, že je to v pořádku nebo vám někoho doporučí.

0 0
možnosti
JO

Znáte někdo ještě jinou zemi, kde by se nejprve musela vysedět fronta v čekárně u obvoďáka jen pro doporučení ke specialistovi? V Rakousku to není, v Austrálii také ne. Je to česká rarita nebo jste se s tímhle někdo setkal mimo ČR?

Docela by mě to zajímalo.

K tomu placení, jak píše pan Vodvářka. To není pravda, že je to tak běžné v zahraničí. Možná to tak někde funguje, ale rozhodně ne všude. V Rakousku ani v Německu to tak není. V Rakousku jdete ke specialistovi, kterého si vyberete. Již v tel. seznamu máte uvedeno, se kterými pojišťovnami má daný lékař smlouvu, aby vás to v ordinaci případně nezaskočilo. Každý má smlouvu alespoň s některými pojišťovnami. Ne  vždy se všemi. Takže vybíráte toho, kdo má smlouvu s vaší pojišťovnou, tam nic neplatíte. Pokud chcete jít k jinému, který nemá smlouvu s pojišťovnou, u které jste pojištěni, tak platíte hotově, ale vaše pojišťovna Vám pak bud vše nebo část vrátí.

Platí se tam čtvrtletně cca 200,-Kč a pak můžete chodit k lékaři podle potřeby, již nic nedoplácíte a doporučení od praktika nepotřebujete.

0 0
možnosti
Foto

Paní Ondrová, V Rakousku třeba nemají ministerstvo zdravotnictví;-), oni ho nepotřebují...

Meritorně jde o to, jestli může kdokoliv přijít kdykoliv ke specialistovi. I u nás máte samozřejmě na výběr, ke komu chcete jít, nicméně ti dobří, ke kterému by chtěli přijít logicky všichni, by brzo zkolabovali. Navíc Vás mohu ubezpečit, že mne jako specialistu občas docela naštve, když se mi do ordinace vnutí "těžce" nemocný člověk, požadující IHNED vyšetření a jde o naprostou banalitu, kterou by vyřešil praktický lékař naprosto spolehlivě. O tento čas pak musím zkrátit dobu, kdy se mohu věnovat závažnému případu. 

I v Rakousku jsou přece rodinní lékaři, jsou jistě schopní řešit banality i trochu závažnější případy.

0 0
možnosti
ZS

Kdyby v těch našich historkách nešlo o zdraví, tak jsou snad i směšné. To já jsem se dostavil do FN na základě doporučení obvoďačky. Předpokládala trombózu v noze a řekla mi, že ve FN mají strojek, kterým jen přejedou po noze a zjistí to spolehlivě (pokrok nezastavíš ;-D). Bylo pozdní odpoledne. Lékařka nohu prohmatala a začala vyplňovat papíry k hospitalizaci. Pak zjistila, že nemají místo. Povolala kolegu, který se jal mi nohu taktéž prohmatávat. To už to bolelo jak čert. Několikrát jsem se zmínil o zázračném strojku. Bez odpovědi. Pak spolu diskutovali ve vedlejší místnosti a já z jejich rozhovoru pochopil, že jiný pan kolega si strojek vypůjčil na odpoledne do své soukromé ordinace. Lékařka pravila, abych přišel na vyšetření HNED ráno, to už tam strojek bude. Pokyn zapsala do zprávy. Ráno byla u okýnka sestra, která začala vřískat, že na vyšetření strojkem se musím dopředu objednat a nemůžu si jen tak přijít. Klidným hlasem (no, ironie tam byla) jsem jí řekl, že o tom by měla poučit paní doktorku. Temín sestra stanovila za 16 dní. Tvářil jsem se, že souhlasím a požádal ji, aby termín zapsala do lékařské zprávy. Nechápala proč. Tak jsem jí vysvětlil, že kdyby se mi něco stalo, mohlo by se zdát, že jsem se na pokyn lékařky vykašlal a nemyslím si, že ona by se přiznala k tomu, že sem se sice dostavil, ale ona pokyn lékařky nerespektovala. Sestra zbrunátněla vzteky. Řeknu vám, v ordinaci jsem byl během pěti minut. :-)

2 0
možnosti
JO

Při podezření na trombózu je nutné okamžité vyšetření a případně okamžitá léčba. Takže jste dobře vyžadoval, aby personál splnil svou povinnost a vše napsal do zprávy. Při takovémhle přístupu je ještě pak nutné pořídit si hned kopii, pokud jí nedostanete automaticky. (Obrana proti dodatečnému dopisování a falšování ze strany zdrav. personálu).

1 0
možnosti
Foto

Vážený blogere. Zkusím Vám nastínit důvody, které vedly k Vaší nespokojenosti.

1. Náš systém je založen na výběru zdravotní daně. Tu vybírá stát prostřednictvím zdravotní pojišťovny. Tyto peníze jsou pak dle naprosto neprůhledného systému udělovány dle tzv. úhradové vyhlášky zdravotnickým zařízením. Ta nejsou tak úplně hodnocena podle odvedené práce, ale podle jakési kvóty, dané vykázanými výkony v předloňském roce.

2. Z důvodu v bodu 1 je každé zdravotnické zařízení nuceno "plánovat" svou práci, neboť pokud by ošetřilo každého nemocného, který do tohoto zařízení vstoupí, nedostane za tyto "nadpočetné nemocné" nejen nezaplaceno, ale bude ještě pokutováno za překročení některých ukazatelů - léky, pomocná vyšetření atd.

3. Z důvodu v bodu 2 je tedy správný postup takový, že pokud se můžete hýbat, měl byste navštívit svého praktického lékaře, který je placen práce za to, že Vás má ve své kartotéce a který by měl být natolik erudovaný, že Vás zbaví té akutní bolesti. Pokud nejste schopen pohybu, voláte RZP, která přijede k Vám domů a ošetří Vás tam.

4. Pokud se vydáte - jak jste učinil - k specialistovi, riskujete to, že Vás ono zařízení prostě nevezme, protože jsou lidé, kteří čekají na ono vyšetření třeba 2 měsíce, před Vámi.

5. Srovnání se zahraničím je naprosto stejné, tam je však navíc možnost zajít přímo k odborníkovi, nicméně platíte přímo jemu, u nás to zatím není úplně legální. 6. Pokud se chystáte napsat jako odpověď něco ostrého, vězte, že já nejsem autorem tohoto systému, nesouhlasím s ním.  Nicméně - nadávat na lékaře je pláč na špatném hrobě, jde o otázku veskrze politickou. Nynější kroky vlády směřují k ještě většímu spoutání svobodného rozhodnutí jedince navštívit lékaře dle vlastní úvahy. 7. Při příštích volbách tedy zvažujte, komu vhodíte svůj hlas. Zatím vítězí strana, která statečně ruší marginální poplatky a neřeší systémové chyby, jejichž jste obětí. Pěkný večer.

4 0
možnosti
MN

Mám takové poznatky a zkušenosti, že s vámi musím souhlasit (bohužel) R^.

0 0
možnosti
  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1449x
Žijeme tady a teď. Minulost už nebude a budoucnost ještě nebyla.