Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

Pročítám všechny příspěvky a nakonec mi to nedá a alespoň krátce se přidám.

Ono ta diskuze je pravda/nepravda 50/50.

Léky se zdražují, jsou zatížené DPH, populace stárne, přibývá a rozšiřuje se nákladné léčení diabetu, onkologických,alergických onemocnění a pod. Kde na to vzít stále více peněz?

Na celém světě mají pojišťovny paláce a obrovskou armádu dobře placených správních rad a personálu. Většina z nich nemá o zdravotnictví ani ponětí a fungují jen jako přerozdělovna se smyslem pro vlastní prospěch. Promrhají miliardy nesmyslnými projekty a propagací nesmyslů. ( Pracuji celý život jako lékař ve světě a toto je internacionální ).

Nakupování předražených přístrojů a "obchodování" s materiálem a léky se týká několika málo velkonemocnic navázaných na ty "správné" kteří spolu mluví. Menší nemocníce přežívají a racionalizují výdaje kde se dá. Holdingové společnosti jim v tom často překážejí.

Slušnému chování by se měl člověk naučit již v dětském věku. Jako pacient jsem seděl na lavici spolu s ostatními čekateli na chodbě velké nemocnice v Praze. Zdravotnický personál ověšený stetoskopy nás míjel bez povšimnutí a tak jsem si připadal jako hmyz. Až jedna mladá doktorka nás s úsměvem pozdravila, to byla přímo bomba. Pozdravil,představit se,podat ruku, vyslechnout, rozloučit se. Myslím,že odbornost lékařů je na velmi dobré úrovni, ale jednat tak,aby měl pacient pocit,že je člověk a ne jen rodné číslo se většina českých lékařů ještě nenaučila. Systém zdravotních pojišťoven zavedl Otto von Bismarck. Už skoro 100 let je přežitý a je nejvyšší čas ho obměnit. Jen kdyby ta lobby a politici chtěli. Kypři a rybník.

2 0
možnosti
JS

Jsem lékař. Plně s váma souhlasím, že naše zdravotnictví je nemocné. Zásadně. Nejvíc se to projevuje na chování a komunikaci, poměrně méně, ale s narůstající tendencí na odbornosti. Pracoval jsem v zahraničí, pohybuji se po světě od 80 tých let.. názor, kde to jak fakticky funguje mám.  V tom ale jsme asi za jedno.

V čem nejsme za jedno je odpověď na otázku, kdo za to může a jak to změnit. Nemáte ani zbla informací aby se to dalo s vámi diskutovat, což je zjevné, ale možná, pokud vás to zajímá, si to můžete načíst z volných zdrojů, mj něco i na mém blogu.

Podle mého přesvědčení je systém ve zdravotnictví čr nastavený tak, že demotivuje personál, trestá ho za snahu o kvalitu nebo objem solidně poskytované péče. Už asi 25 let. A to co popisuje jsou prostě důsledky, a to ještě většinu toho nevidíte, moje kritika by byla podstatně brutálnější.

Systém nastavili politici, mohou změnit politici a není to zásadní problém. Nemění ho, protože jim takjak je vyhovuje, taky jim vyhovuje stupidita lidí, které stačí poštvat proti zdravotníkům a mají klídek. Klídek na svoje čáry máry s nákupy a jinými fory.

Změní se to tehdy, až lid prostý (i duchem) pochopí, že zdravotní servis je zásadní věc pro každého a až donutí svoje politiky, aby to změnili.

Takových textů, jak tady píšete je v mediích i na internetu jak nas ráno, zdáte se při smyslech a pro mne osobně je smutné,  že se vám nepodařilo nahlédnout do zákulisí ani zbla, že si nekladete otázku, proč věci jsou jak jsou a kdo za to může,,

3 0
možnosti
ZS

Pane Selucký, lékařů si vážím, znám i velmi slušné s vysokou odborností, uznávané doma i v zahraničí. Máte pravdu, naše zdravotnictví je nemocné. Jen namátkou vzpomeňme rušení lůžek akutní péče, kdy protestovaly nemocnice, ovšem páni poslanci byli přesvědčeni, že rozhodují správně. Možná by tomu tak i bylo, kdyby dnes RZ nejezdila po Praze půl hodiny s pacientem, který má infarkt. A obdobných případů je mnoho. O tom, že jsou i další problémy, netřeba hovořit. Přesto nechápu, že z jedné FN mám řadu nemilých zážitků, např. špatně napsané léky v neexistující gramáži (pan doktor měl tituly "vpřed i vzad"), magistra lékárny téže nemocnice neuznala za vhodné (obávala se?) se páně doktora zeptat, a tak mi vydala léky dle svého uvážení. Bohužel chybného. Na to musela po několika dnech přijít až obvoďačka. V téže nemocnici jsem podstoupil 2x operaci, která se, bohužel, nezdařila, na 3. pokus jsem šel do jiné, kde to šlo na první dobrou. Ve stejném zařízení jsem podstoupil gastroskopické vyšetření a ejhle, ve zprávě se objevilo, že lékařka použila Lidocain 10%. Nebyla to pravda. Mám se ptát, zda zpráva byla napsána ještě před zákrokem nebo je lékařka natolik mdlého rozumu, že není schopna si zapamatovat průběh výkonu, který provedla před pár minutami? O arogantním jednání personálu se ani nebudu rozepisovat. To by mohlo být považováno za subjektivní. Přesto mám dojem, že v téhle FN pořádají školení personálu s názvem "Pacient je obtížný hmyz, proto s ním i tak jednejte". Jinak si neumím vysvětlit, že v jiné FN (mimopražské) jsem se setkal s velmi laskavým a vstřícným personálem, počínaje uznávaným panem profesorem a uklízečkou konče. Byl jsem jsem tam nejméně 10x za 2 roky.

A ještě na závěr k financování zdravotnictví. Drobná historka. Přijel jsem za kamarádem do jednoho (dříve okresního) města. Kamarád se mne ptal - "hledal jsi to dlouho?" A já na to "ne, nejlepší palác ve městě je budova VZP, ta se nedá přehlédnout". O kšeftování s léky by to bylo na dlouho, že?

0 0
možnosti
VK

Milý autore,není nic jednoduššího,než se dobře učit,vystudovat medicínu,pár let někde sloužit 28hodin denně a pak povýšeně někomu celé dny píchat injekce do kolene.Do toho!

0 3
možnosti
Foto

Přesně s takovými reakcemi jsem počítal. Převážně od těch, kteří mají před jménem titul MUDr.

0 0
možnosti
OF

Doporučuji vám zajímavou četbu, blog Víta Kučíka: Italské zdravotnictví I a II.

Vážený pane, vy nepotřebujete lékaře, vy potřebujete někoho na kom byste se mohl vybít své komplexy, vy potřebujete sluhu. Zeptám se vás: Co dělal asi lékař, který

nechal vašeho příbuzného v čekárně ? Neřešil jiné případy ? Myslíte, že je normální

bourat na kole v opilosti ? Neměl by si ten váš příbuzný celou lečbu zaplatit, jak je to

v některých státech ? Vy jste se odebral se bolestmi v zádech přímo ke specialistovi ?

Tak vězte, že v Itálii by vás to sálo 400 eur a rentgen byste si zaplatil, i kdyby by vás na něj váš praktik, kterého jste nesmyslně a sprostě obešel. A závěrečná otázka ? Jaké platíte zdravotní pojištění ?

2 0
možnosti
VS

Já bych to viděl tak, že pan autor má za sebou skutečnou nepříjemnou zkušenost a to není v české kotlině žádný div. Ona taková srážka s českým zdravotním personálem na ambulanci nebo  průměrné nemocnici skutečně není žádný med. V momentě, kdy potřebujete pomoc po Vaše dítě a nesmíte v podstatě ani otevřít pusu, protože proti Vám stojí " Bůh v bílém", je něco špatně.

2 1
možnosti
  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1449x
Žijeme tady a teď. Minulost už nebude a budoucnost ještě nebyla.