Diskuse

Sprostá slova

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Koncem listopadu mám nachystaného Čulibrka přesně na toto téma. Sprostě nadával - se to jmenuje. Jestli nezveličujete (jako že myslím, že ne), už abych se začal bát, co se bude dít. Ta zadnice nic není proti tomu, co v něm budu mít já. Budu muset například k...u nahradit opisem "sexuální pracovnice nevalného charakteru"? Nebo mě rovnou přijdou zastřelit?;-)

0 0
možnosti
Foto

Možná je dobré se podívat do historie.

Tabuizovaná slova hlídali v už minulosti lidé, ani nebyly třeba automaty. Jazyk na to vždy reagovat tak, že význam zakázaných slov přejala slova s původně nevinnou funkcí. Například to, co v románě pro školní dítka dělala po domě babička Boženy Němcové, by už dnešními jazykovými hlídači neprošlo. A přitom se jednalo před půldruhým stoletím v češtině (a dodnes v polštině) o nevinný výraz.

1 0
možnosti
Foto

A co bylo v lidových písních! To museli kněží pečlivě nahrazovat, takže někdy nad textem musíme hloubat, to tím lidový básník chtěl říci.

Např ve Špalíčku lidových písní: Chytili jsme lososa, chytili jsme ho v noci ...

1 0
možnosti

Tak jste, pane Buriane, objevil fungování "slovníkového automatu. Malý softwarový strojek rychle najde výraz, který má nastaven do fulltext search machine. Takhle Američané šmírují miliardy emailů a jiných online textů při hledání teroristů.

Je to poněkud nablblé, protože ten cajk neřeší kontext, v jakém je slovo použito.

Nedávno jsem se zaregistroval do diskusí a během týdne jsem skončil s denním banem, takže nejčko musím psát jakoby primář Sova mluvil, abych neslízl týden.

Problém je tu jeden, tuhle mě ten cajk zabanoval za slovo, které jsem zkopíroval jako součást citace textu z blogu.

Děkuju panu Cilichovi za názornou ukázku, jak nezvladatelné ego zoufalcovo a touha být disidentem (pán asi tenkrát zaspal, tak je "odvážný" dnes zdarma) donutí jedince se totálně ztrapnit osočováním jiných "obětí" toho aparátku.

Musím přiznat jisté rozčarování z té přestřelky, kterou tu v posledku provozujete. Vítězem je tu sebestředný exhibicionista Cilich, protože získal, po čem touží - publicitu, kterou si jeho zoufalství určitě nezaslouží.

A tak se tu vzájemně likvidují lidé, kteří mají co říci, zatímco ten prázdný sud samolibosti září.

1 0
možnosti
Foto

Je dobře, že jste napsal co jste zaregistroval a Váš názor k tomu. Mám tak zpětnou reakci. A za tu děkuji. Já už to však více nebudu komentovat pane Dubovský. Proběhnout to nemělo, ale proběhlo. A pokud se z toho všechny strany nepoučí, tak jsme hlupáci.

0 0
možnosti

Já jsem znal člověka, který kolem sebe rozdával jen hrubé a někdy vulgární výrazivo, jenže byl to velký empatik a podpora celému okolí , jeho slovník nekoreloval s jeho činy....takže není to tak, kdo slušným slovem vládne i slušný je....

3 0
možnosti
Foto

Přesně tak. I mnoho rádoby slušných jsou skety.

3 0
možnosti

Já nabyl přesvědčení, že tu na iDnesu už funguje nějaký nový systém, který nedovolí zveřejnění příspěvku s "vulgárním" slovem (já se bez nich obejdu). Asi před týdnem jsem napsal příspěvek, kde jsem odkazoval na známou ruskou dívčí skupinu s iniciálami PR (oblíbená u pana prezidenta), jejíž název jsem napsal. Vyskočila na mě hláška ve smyslu, že příspěvek nebude zveřejněn, protože obsahuje vulgární výrazy. Máte někdo podobnou zkušenost? Vypadá to, že nebude/není možné ani napsat názvy některých knih, hudebních skladeb či filmů. O citacích politiků či jiných veřejně známých osob ani nemluvě. Teď jsem si vzpoměl, že před lety jsem doslova citoval Miloše Formana, výrok z TV pořadu Marka Ebena "Na plovárně" a už jsem ho měl.

0 0
možnosti
Foto

Měl jsem asi 2x to samé nedávno. Příspěvek se neodeslal a vyskočila mi stejná hláška. Dnes to však normálně odešlo a za chvíli jsem měl u diskusí napsáno, že je mám pozastavené tuším na tři hodiny a u toho odpočítávání.

1 0
možnosti
Foto

Skvělé téma a zasloužená karmaR^.

Pokud někomu vyklouzne sprosté slovo, tak mě to nepohoršuje. Nesnáším ale, když se používají účelově (jako pan prezident) nebo jako souvislý proud vulgarit proložený nějakým slovem slušnějším. Výjimku tvoří Ostraváci, ti tvrdí o jednom takovém slově, že to není vulgarita, ale jen citoslovce.....:-)

Vzpomínám, jak Zdeněk Svěrák někde přirovnal sprostá slova ke koření s tím, že snad v každé jejich hře jedno takové je, a zároveň ale upozornil, že se nesmí nadužívat, protože pak už je to překořeněné a není to k jídlu.

5 0
možnosti
Foto

Děkuji. A musím se Vám přiznat, sice nejsem přímo ostravák, ale kousek a v OV pracuji. Takže to slovo ani nemusíte vyslovovat. Vím :-))

3 0
možnosti
Foto

P98e19t49r 73O53m17e40l31k70a

20. 5. 2021 19:21

Za to Vaše slovo jsem byl také ve vazbě. Místo spisovného "poslanci sedí na řiti a mlčí", jsem napsal, že sedí na tom Vašem slovu a bylo zalíčeno...;-D

4 0
možnosti
Foto

Taky dobrý. Já napsal, že svoboda dostala na.. to slovo.. a už jsem letěl. :-))

2 0
možnosti

Tak to inkriminované slovo je dodnes ve Slovníku spisovné češtiny a je k němu uvedeno, že je pouze zhrubělé, nikoli však vulgární.;-)

My se z té hyperkorektnosti jednou asi poděláme (a tady bych teď s gustem užil peprnějšího a výstižnějšího výrazu:-P)

4 0
možnosti
Foto

Takže až Vás neuvidím v diskusi, tak jste slovo použil :-))

2 0
možnosti
Foto

Jde o to, kdo to říká. ?Mně připadne sprosté každé slovo, které řekne - asi tušíte, kdo (undatra sem, undatra tam)- kdežto od někoho jiného je zcela funkční a na místě, nemohu to zde citovat, ale zkuste třeba humor Jana Masaryka, K.H. Borovského, i Cimrmana ("to byl šrapnel, Hlaváčku") atd.

Viz také:

"Mamí, můžu si jít poslechnout, jak tatínek spravuje auto?"

4 0
možnosti
Foto

Undata tuším :-))

0 0
možnosti
Foto

Vyhýbám se neslušným slovům, i když někdy je třeba je použít v situaci, kdy vystihují skutečný význam chování nebo jednání člověka - nebo skupiny lidí. Ale i tak je třeba užívat uvážlivě. V hodnocení blogerů ale asi existují "vybraná " slova, za která se trestá automaticky. Za to Vaše použité slůvko se podle mne nemáte proč omlouvat, bylo přiléhavé, a byl jste za ně pokárán. Víc než slova mi osobně vadí pokrytectví některých blogerů - v jednom článku člověka odsuzují, a pak ho vzápětí chválí, omlouvají se. Vzpomínám například blogera pana Presla, kolika urážek za své názory se tu od některých dočkal. A pak odeše, a někteří toho litovali, káli se. Bohužel pozdě. Známé je indiánské přísloví : " Slovo, které je vyřčené, šíp, který je vystřelen, nikdy nelze vrátit zpět." Važme proto svá slova, kroťme svoji nenávist. Člověk nezná dne, ani hodiny... Díky za Váš článek, pane Petře. R^

6 0
možnosti
Foto

Děkuji paní Pantlíková. Vím o čem mluvíte. Já sice na zvěrokruh nevěřím, ale jsem beran se vším všudy. Vybuchnu, za chvíli to opustím a mám to vyřešené :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1449x
Žijeme tady a teď. Minulost už nebude a budoucnost ještě nebyla.