Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J89i44r53i 87B35o88r

23. 3. 2022 12:40

Kyiev není Ukrajina a Moskva není Rusko. Nemůžete posuzovat zemi nebo národ a jeho úroveň podle hlavního města. Musíte ještě hodně cestovat.

0 0
možnosti
JL

Vazeny stratege Petre Břízo. Impotence zapadu je dana v EU poctem obyvatel (440 milionu) a v USA (330 milionu) Obe tyto uskupeni maji take nejake hospodarstvi, o ktere se musi starat. To je zaklad liknavosti obou velicin. Dale, jeste pred putinovym krokem, Ukrajina musela znat, jak tezke je dodat ty "potrebne" zbrane k nim. Take operativne je nutno znat co s temi sofikativnimi zbranemi je mozne podniknou. Zapad je tedy nedodal. Pomocnici ze zapadu mohli byt pouzity jako provokateri k napadeni zeme. Zaminek, ktery zapad Putinovy NEDAL. Jeste dnes je tezke si uvedomit, jaky cas je zapotrebi po tom vladnim rozhodnuti dodat kulomety ukrajincum. Jen od odjezdu dodavky az po predani vojakovy do ruky, vezme to mnoho casu.Ted si predstavte presun raket , benzinu ,zdravotnickych potreb a dalsich pomocnych potreb.

Jenze...! Jak tezko je posilit Ukrajinu v braneni, tak je tezke pro Ruse zasobovat svoje vojaky. Znemozneni jejich prisunu,je snad nejvetsi sila ukrajincu. Ten "platun" ruskych vojaku ktery se vzdal, muze se zvetsit nedostatkem munice a hlavne jidla (vodky?) Chci rici, zde hraje cas tu nejvetsi slozku k ukonceni tohoto masakru.

Dnes jeste nastava otazka na zapadni strane, zda je ochotna prijmout jako prvni, raketu s atomovou nalozi. To je to dilema na zapadni strane. Je Putin takovy fanaticky idiot, ktery znici pul sveta a celou "maticku Rus" jen aby dokazal sva slova jako pravdiva? Vse ostatni, co jsem napsal, je podmineno temito dvema otazkami.

A vy stratege Petre Břízo, mate moznost nam rici neco k temto dvema otazkam. Jakou strategii naplanujes pro ten zapad? Dekuji predem.

0 0
možnosti
PB

Děkuji za koment. Nepovažuji se za stratéga, jen vidím váhavost západu a rozhodnost Putina. A vidím to jako zásadní chybu.

Je toho hodně, tak ani nevím, na co přesně reagovat. Co byla první otázka, a co druhá otázka?

Velká část komentáře mi vyznívá, jako bych reagoval, že jim máme teď poslat sofistikované zbraně, ale já nic takového nenavrhuji.

0 0
možnosti
Foto

Že je Západ (EU) impotentní, s tím se dá souhlasit. To ostatní, o čem píšete, má své háčky.

Západ si nepřipraví půlku svého letectva i kdyby náhodou chtěl (jakože nechce), protože státy Západu jsou z valné většiny členy NATO a NATO jest obranným paktem, který nikdy neútočí a už vůbec neleze ani nelétá na území nečlena.

Odstavit Rusy od SWIFT znamená se zároveň střelit do vlastní nohy. Rusáci sice nebudou mít dolary, ale my zase nebudeme mít plyn a ropu. Na závislosti na těchto komoditách posílaných z Ruska usilovně pracuje Německo a EU už mnoho let svými "osvícenými" rozhodnutími lapat CO2 po molekulách a uhlík po gramech, ať to stojí, co to stojí.

2 0
možnosti
PB

Ale tak jistě, ale já oboje adresuji. Rusko na SWIFT 100% zareaguje vypnutím plynu, ale oboje se dá vydealovat zase zpátky. Jde o ten signál Putinovi, že Západ je ready a je akceschopný. Ten signál mi chybí.

Teď to vypadá tak, že Putin si může dělat, co chce. S ekonomickými sankcemi počítal. Spoléhá na Čínu. Samozřejmě to mohla být chyba, ale to už my neovlivníme.

Pokrčit rameny "no jo, ale my potřebujem jejich plyn", to Putinovi dá opravdu možnost dělat si, co chce. A jak vidíme, tak on umí pořádně překvapit. Je třeba mu ukázat, že jsme ready se plynu vzdát, když to bude nutné.

0 0
možnosti
JK

Pravda je, že Putin není šílenec. Je to psychopat s neukojitelnou závislostí na moci. Jeho konec je neodvratný, jen nevíme jaký bude a čeho je ještě schopen.

Západ přestal být impotentní, zjistil, že stateční Ukrajinci mohou zachránit celou Evropu a že Putina porazí. Konečně jim v tom boji za naši svobodu pomůžeme.

Sankce Putina bolí mnohem ví než přiznává, je evidentní, že se Rusko hospodářsky propadalo čím dál víc. Prakticky nic než nerostné suroviny a zbraně nevyváží, zato dováží téměř vše, hlavně technologie. Momentální sankce skutečně mohou srazit režim na kolena, jen ne v řádu hodin, ani dní. Omezí však financování armády. Dodávky zbraní se rozběhli a Ukrajina nyní bude mít zásobování lepší jak Putin včetně moderních zbraní, kterých má Putin nedostatek. Pokud bude vyhlášena i bezletová zóna na Ukrajinou, pak Putinovo tažení skončí fiaskem. Otázka je, zda Putin nebude mít v agónii nějaké zvrácené choutky s vakuovými bombami nebo jadernými zbraněmi.

Omyl, diktatura není efektivnější, jen rychlejší v rozhodnutích, většina rychlých rozhodnutí pod tlakem je ale chybná. To je poznat jam v míru, tak zejména ve válce. S Ukrajinou se Putin evidentně spletl a tvrdě narazil. Nepodařil se Krymský scénář, zásadní neúspěch je neobsazení Kyjeva. Západní demokracie pak měli čas rozhodnout o pomoci. Trvalo to 3 dny, což je na rozhodnutí politiků rychlost až závratná, s tím Putin taky nepočítal. Doufal, že rozloží pomocí ekonomických zájmů, zejména na dodávkách plynu, Evropské státy a těm potrvá rozhodování týdny, kdy už bude po všem a loutková vláda bude na Ukrajině instalována. Nic mu nevyšlo, navíc hrozí masové protesty v Rusku a Bělorusku. Putin se pokusí vyjednávat aby zachránil aspoň to, co bylo před válkou, to mu nesmíme dovolit, byl by to jen odklad ještě většího krveprolití. Jak jste vydedukoval, že "Putin dokoná své dílo zkázy, a Ukrajinu si vezme" to je záhada, nevezme, už to není možné.

4 0
možnosti
PB

No jo, rozhodnutí pod tlakem je chybná, ale Biden řval dost dlouho předem, že rus zaútočí, a nic se nedělo. Kdyby to měl pod palcem vše Biden, tak se ledy hýbou.

Aby bylo jasno, samozřejmě neříkám, že bych to tak chtěl :) Jen poukazuju, kde je ta slabost, na kterou přesně Putin spoléhá, a zcela korektně.

Jsem rád za vás optimismus a moc si přeji, abyste měl pravdu.

0 0
možnosti
Foto

Možná by stačilo, povolit ukrajinskému letectvu operovat z letišť okolních států, tak jak to dělá Putin z Běloruska. Tedy pokud ukrajinské letectvo ještě existuje.

2 0
možnosti
JK

Vlajka se dá překreslit na jakémkoliv letadle. ;-)

3 0
možnosti
JL

Potentní, impotentní. Uvidíme. Ale když se na to podívám z hlediska Kremlu - tak oni už ustoupit nemohou, to by byli za blbce. Čili jim nezbývá než rozmlátit Ukrajinu, okupovat ji - bez mobilizace to dají těžko. A pak začne další studená válka. To je hlavní timeline. Tak uvidíme.

0 0
možnosti
JB

J63i82r48i 31B79o28r

27. 2. 2022 13:16

Tady kdysi bývala v Moravské Třebové Vojenská škola Jana Žižky z Trocnova.

Chodilo se na ni od 15 let. Připadáte mě jako její absolvent.

2 0
možnosti
JK

Ta škola pořád existuje a dál produkuje absolventy. ;-)

https://www.vsmt.cz/files/historie-skoly/historie-skoly.aspx

0 0
možnosti
Foto

Vy jste tak nádherně sám se sebou spokojen, jak všechno víte nejlíp a jak jste nejchytřejší generál.

I s vaší prognózou by se dalo s úspěchem polemizovat, ale ne s vámi. Vy máte předem jasno a vše připraveno (jak ten Putin). :-P

5 0
možnosti
JM

J45a51n 55M66a54r86e16k

27. 2. 2022 16:16

Já bych mu to mládí odpustil, mně taky jdnou bylo patnáct....

0 0
možnosti