Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

O20n91d24r81a 30P34a61u82l

6. 1. 2021 18:08

Článek se mi celkově líbil, ale mám výhrady k

"Není špatný pomocí daní bojovat proti externalitám (co jsou věci, který nejsou započítaný v trhu, jako znečištění), špatný je že se tím bude splácet dluh nezodpovědných státu a co se podporuje to roste."

Já si myslím, že je špatné pomocí daní bojovat proti externalitám.

1) Tím, že stát bude arbitrárně rozhodovat co je a co není externalita se otevíráme možnosti korupce, neefektivity a realisticky největší externalitě, což je zásah státu

2) I kdybychom předpokládali nejlepší možný stát, tak "daň" není vůbec řešení ani náprava. Pokud mi někdo znečistí řeku za barákem, tak nebudu rád, když to stát napraví tím, že mu v tom dovolí pokračovat za cenu toho, že bude od něj vybírat vyšší daně. To je ekvivalent toho, že si člověk může od státu kupovat moje svobody.

U znečistění a podobných věcí je nutné, aby byl odškodněn ten, kdo trpí. Ne aby na tom stát vydělával a umožňoval znečišťovateli konat dál.

0 0
možnosti
Foto

1) ano. Stát je sám o sobě externalita. Bylo by lepší kdyby to dělali soukromé firmy. Tím že to bude mít stát a ne soukromá firma, způsobí asi jen to že to bude pomaleji reagovat na změnu (hodnot) názoru společnosti.

2) Tržně by to dopadlo stejně. Způsobil si škodu a tak jí musíš na pravit. Soud určil hodnotu škody. A ta bude zaplacena tomu kdo utrpěl škodu.

Pokud většina vnímá že je znečišťování ovzduší špatné, ale potřebné tak by ani soukromé soudy nezakázali činnost.

Protože zákaz by způsobil ještě větší ekologický znečištění. Tržně a možná i státně to bude zakázaný až budou technologie jak to udělat bez toho.

(Bez železa to nejde a plastové obaly jsou šetrnější než vykácený les kvůli papírovému sáčkům. )

0 0
možnosti
TR

Výborné! R^

Takto napsané to musí pochopit i kdejaký Pirát .. (politický vtip);-)

1 0
možnosti
JT

J19i21r61i 40T31i29c16h12y

26. 12. 2020 18:31

Uhlikova dan je nesmyslny vymysl pomatenych levicackych liberalu (zacneme treba s Trudeau-em v Kanade), ktera nijak neprispeje ku zmene podnebi, ale zpusobi hospodarsky upadek ve vyspelych zemich, zatim co treba v Cine, Indii a dalsich se budou radovat spolu s dodavatel uhli a ropy do techto zemi.

1 0
možnosti
JS

Asi dobrý pohled, ale chtělo by to dost zapracovat na lepší srozumitelnosti textu (občas i na pravopisu).

0 0
možnosti
Foto

Velká karma, já to vidím prakticky stejně jako vy a to je mezi námi několika generační rozdíl. Bohužel je nás stále málo a lidé na socialismus stále věří, přes všechny ty miliony mrtvol a rostoucí chudobu, která je vůči socialismu v přímém poměru. R^

3 0
možnosti
Foto

otřesné nápady, dakší důvod k vystoupení z EU

3 2
možnosti
  • Počet článků 112
  • Celková karma 9,07
  • Průměrná čtenost 387x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik