Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Petre Borovecky. Vas clanek jsem nedocetl. Jiz pro vasi nechapavost hry velkych hracu. Pri diskuzich na toto tema v minulem roce, jsem podotknul jeden z duvodu, proc ta vase otazka v nadpise je dulezitosti se dnes ptat.

Sila velkych statu s rozvinutym hospodarstvim je ten mozny duvod vasi otazky. Jeden s nich podnikne neco, na co i ti "velci" nemohou reagovat. Natoz ti mali jako CR. Tedy znovu ten vyklad te vasi otazky.

Trumpova administrativa v USA v dobe 1018 az 2020 dokazala vybudovat hospodarstvi v enerii na uroven sobestacnosti. Dokazala tuto silu sobestacnosti, po zhruba 60 letech, promenit i v politickou silu. S poznanim teto sily ve svete byla CENA teto energie.

Po dobu dvou let, cena byla umerna cene produkce s prislusnym ziskem. Umoznila hospodarstvi se branit zacatku epidemie. Ale take dokazala tato cena pozastavit mysleni Ruska a Ciny v jejich abicioznich akcich. Ruska v problemu s Ukrajinou a Cinu s problemem s Taiwanem.

Zmena administrativy v USA a jeji pristup k tak zvane "Trumpove" doktrine sobestatonosti, nastolila cestu "green deal" a pozastavila pruzkum tezby nafty na federalnim uzemi, zastavila ropovod z Kanady a take tezbu zemniho plynu z bridlicovych podlozi. Dusledek techto rozhodnuti, bylo zvyseni jen v USA na cene benzinu do aut o 50%. Cena zemniho plynu pro topeni skoro o 45%. To vse se odrazilo v cenach na svetovych trzich, tedy i v CR. Tento idioticky akt stal americkeho obcana jiz mnoho penez. Inflace 6,9 % a to na vsechno, co tu zdrazenou energii potrebuje.

Smutne je take postaveni Ruska a Ciny k tem jejich akcim, ktere maji v umynku postoupit. To oslabeni USA je ten vyznamny okamzik. Putin ma dnes dostatek penez na ten pokus ohrozit Ukrajinu. Taiwan asi ani ty dve letadlove lode neochrani.

To je ukazkou, co rozhodnuti jednoho idiota dokaze ve svete vytvorit. S timto musite take pocitat, pane Borovecky. Jinak to "story" neni uplne.

1 1
možnosti
JL

Prosim, chyba!! Ne 1018 ale 2018. Dekuji.

0 0
možnosti
Foto

Pustil jste se do komentování věcí a dějů, kterým prakticky vůbec nerozumíte a je to na Vašem díle docela poznat Rv

2 0
možnosti
ZZ

Rusko snižuje dodávky plynu a vytváří jeho nedostatek?

Vždyť všichni odběratelé ruského plynu tvrdí, že Rusové svoje dodávky bezezbytku plní !!

;-)

3 0
možnosti
AK

Proč tomu tak není a jaké jsou skutečné důvody toho, že v ČR máme nejdražší ceny energií na světě (měřeno paritou kupní síly)?

Proč platí Slováci za elektřinu a plyn cca polovinu toho co Češi má 3 hlavní důvody:

- Národní importér plynu SPP Bratislava je ve 100% vlastněný státem a proto má stát v rukou tvorbu cen pro odběratele. U nás prodal stát národního importéra soukromé zahraniční společnosti.

- Obě společnosti sice uzavřely s Gazpromem dlouhodobé dvoustranné smlouvy za ceny, které jsou dnes zhruba třetinové ve srovnání s cenami na burze.

- Zatímco na Slovensku byly nízké nákupní ceny formou maximálně možných cen promítnuty do cen pro odběratele, u nás ale soukromý importér do ceny pro odběratele promítá i vazby na ceny na burze, takže dosahuje skvělého zisku a dopady na odběratele neřeší.

Rozhodně není možné z vysokých cen plynu vinit Gazprom. Je to jen špatná energetická politika státu, která vede k tomu, že platíme dvojnásobek toho, co Slováci.

Samozřejmě je to řešitelné, ale to nesmí být národním importérem plynu Innogy nebo pouze Innogy. Pochybuji, že vláda bude mít odvahu to řešit.

U elektřiny je to zase ten idiotismus, že za nízké ceny vyvážíme elektřinu a za lipské ceny zase tutéž dovážíme (plus další momentálně potřebnou). Další zdražení elektřiny je způsobeno nákupem povolenek za 15 mld. korun.

Výrobní cena elektřiny z jádra je EUR 10,-/MWh, nákupní cena z burzy je také EUR 200,-/MWh. Přitom produkce elektřiny z jádra je 30 TWh/rok a to odpovídá spotřebě domácností. Zrušení nesmyslného vývozu elektřiny za nízké ceny a jejího dovozu za vysoké ceny by dokázalo výrazně zlevnit elektřinu domácnostem. Nechť se vyváží pouze přebytek - pokud nastane.

Zvládne tohle vyřešit vláda? Bylo by to pěkné...

2 0
možnosti
JZ

I plyn na Slovensko dodaný se obchoduje na burze. Rozdíl doplácí stát.

Innogy není národní importér plynu.

Ty pohádky o levném vývozu a drahém dovozu jsou jen další Urban legend.

Prosím o odkaz na výrobní cenu elektřiny z jádra - ta Vámi uváděná cena je těžko uvěřitelná

Spotřeba domácností je 25% z celkové spotřeby a určitě neodpovídá produkci JE.

0 0
možnosti
JK

Ale stát nemá problém regulovat, když koruna posiluje;-(

0 0
možnosti
Foto

Karma. Za standardních okolností vyvolá růst ceny růst nabídky.

0 1
možnosti
JZ

Ale energetika není "standardní" okolnost. Je to kapitálově velmi náročné odvětví, navíc s dlouhým investičním horizontem.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé, že tu není žádná diskuse.

0 0
možnosti
FL

U tohoto autora se vůbec málo diskutuje. Odhaduju, že to bude tím, že je velká mezera, mezi tím, co se všeobecně ví a tím co autor tvrdí. Zřejmě vychází z méně známých zdrojů, neuvádí jakých, nebo si některé souvislosti jenom domyslel. Články jsou na pomezí ekonomie, financí a filozofie a není to úplně srozumitelné. Za přečtení to stojí

2 0
možnosti
  • Počet článků 112
  • Celková karma 8,98
  • Průměrná čtenost 387x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik