Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

já tam radši ani nelezu a kurýruju se doma sama-už tu mám i pár výzev na preventivní kontrolu-asi doktor sonduje jestli jsem ještě živá nebo mě má vyřadit z evidence;-D;-D

0 0
možnosti
DP

Nevycházím z úžasu, jak to, podle příspěvků, u hodně praktických lékařů v ČR funguje. Osobně si myslím, že je na vině, jak už se někteří dole zmínili, organizace a také ty "bezplatné" návštěvy u lékaře. U nás máme obvodních lékařů sice na počet obyvatel daleko míň než je v ČR běžné, ale na druhé straně je to "tvrdě" organizováno a pokud se neobjeví nějaký náhlý a akutní problém - tak se víc jak 15 minut nečeká, Za první, je nutno objednat se telefonickyt, každé obvodní středisko má recepci a s výjimkou "náhlých" zdravotních potíží a to jenom mezi 07:30 - 09:30 se žádní neobjednaní pacienti nepřijímají, protože se nedostanou přes recepci, a i ti "náhlí" jsou vystraveni dost přísnému výběru zkušené zdravotní sestry, po 09:30 je pro ně alternativa už jenom pohotovost v nemocnici. Recepty jsou v 97% už jenom elektronické, takže při průběžné léčbě stačí asi dva dny předem zavolat (dá se taky objednat počítačem přes internet) a recept je pak v lékarně. Další omezovač nepřiměřených návštěv lékaře je poplatek, za každou konzultaci se zaplatí 200 korun (švédských, což v reálu, s přihlédnutím na platy a důchody zde a v ČR odpovídá asi 220 korun českých , samozřejmě je tu strop pro lidi s chronickými nemocemi či potížemi) a to už si člověk rozmyslí, kdyby chtěl jít k lékaři jenom si pokecat buď se spolupacienty v čekárně a nebo s lékařem.

0 0
možnosti
Foto

Je videt, ze nejste zdejsi. Objednat se telefonicky, RECEPCE, 97% elektronickych receptu... chacha. Stale lekari pouzivaji 80let stare psaci stroje, telefony nezvedaji a interiery ordinaci se za 50 let nezmenily. V cekarne je 10 zidli a 20 pacientu. Bojim se chodit k lekari, abych tam neco behem cekani x hodin neco nechytil. A taky nemam tolik casu tam postavat.

0 0
možnosti
Foto

Kdysi jsem chodil k praktickemu lekari, ktery ordinoval od 8 hodin. Jiz pred sedmou byvala cekarna plna. Cekaci doba tak 2-3 hodiny. Ale v cekarne byla vetsina seniorek, ktere se navzajem znaly a braly to jako misto pro setkani a debatovani. A kdyz se dostaly do ordinace, tak to bylo take spis o rozmlouvani nez leceni. Ty pani ziji samy a maji potrebu si popovidat. Po zavedeni poplatku jich vyrazne ubylo a cekaci doba se zkratila tak na pul hodiny. Ale dnes uz je to zase 2 hodiny. Proto chodim k lekari vyjimecne. A jeste horsi je to na odbornych pracovistich v nemocnici. Tam odvolaji lekare k zavznemu pripadu a 2 hodiny je pryc.

0 0
možnosti
MH

Zajímavý blog a ještě zajímavější diskuse. Manželka má ordinaci PL, tak mohu trochu přispět do diskuse z druhé strany:

1. Neznám lékaře, který by měl radost, že má přeplněnou ordinaci naštvaných pacientů.

2. I když uděláte rozvrh - hodiny pro akutní pacienty, pro neakutní neobjednané pacienty a samostatně pro objednané, vyvěsíte na internet i v čekárně, tak do objednaných vám chodí hodně neobjednaných (často neakutních lidí, kteří jen něco potřebují) kdykoliv.

3. Pacienti přicházející jen s drobností (třeba potřebují "razítko" či recept na chr. nemoc - např. vysoký krevní tlak), přesto začnou informovat o svých neduzích a chtějí z předpokládané 5min. návštěvy vytěžit maximum a klidně se může protáhnout na půl hodiny. Toto odskáčou zase jen další čekající pacienti, lékař za to nemůže.

4. Určitá skupina objednaných pacientů nedorazí (bez omluvy) nebo dorazí s hodinovým zpožděním a pak se diví, že musí čekat, protože jsou na řadě jiní objednaní.

5. Stane se, že se do ordinace dostane opravdu nemocný člověk a že se mu volá rychlá pro převoz do nemocnice. V tu chvíli nelze dále ordinovat a do příjezdu sanity se pečuje jen o tohoto nemocného. Pacienti tak klidně mohou neplánovaně čekat o hodinu déle.

6. Na konci pracovní doby se určité dny chodí na plánovanou obchůzku pacientů, kteří nemohou dojít do ordinace. Jaké překvapení a někdy i reakce se dostávají od pozdě příchozích pacientů, když se jim nevyhoví, že jen něco potřebují.

7. Finance - jestli někomu 100k hrubého na ordinaci připadá hodně, tak čistý příjem manželky je do 30k a to skutečně není moc. Kdybych to věděl předem, tak ji v samostatné ordinaci nepodporuji.

..... Bodů bych mohl psát více. Ale spíše musím konstatovat - máme neskutečně dostupné zdravotnictví, velmi levné pro pacienty a to vede k obrovskému zneužívání. Bohužel politický populismus nechce umožnit zkvalitnění služeb omezením zbytečných návštěv a vyšetření pacientů. Zrušení poplatků byla chyba, prokazatelný nárůst návštěv byl o 30%.

1 0
možnosti
Foto

Neznate lekare, ktery by mel radost z preplnene cekarny........Ja mam ve svych 48 letech zkusenosti, ze lekari ani netusi, kolik lidi maji v cekarne a jak dlouho tam sedi. (nebo dokonce stoji). Vetsinou to ridi sestra, ktera obcas otevre dvere a rekne DALŠÍ. Lekar je v nejake druhe, treti mistnosti. Kdyz si moje pribuzna zasekla sekyrku do nohy, tak se na ambulanci dvere (s napisem neklepat) neotevreli skoro hodinu... A pote usmevavy doktor pacientku osetril a dopil si kafe.

0 0
možnosti
PH

Jak říkal můj dědeček, k doktorovi, to je kafe do termosky a svačina do tašky - jinak dost často zdržují senioři, co se chodí k doktorovi vykecat. Ne s lidmi v čekárně, přímo s lékařem. Já vám tam jednou slyšel monolog, že by se i Shakespeare poučil.

0 0
možnosti
Foto

Asi můžu mluvit o štěstí, že nemarodím. U své obvodní MUDr jsem byl naposledy před deseti lety na nějaké prevenci.. Ale zaujala mne obrovská cedule na vstupních dveřích "Děkujeme za vaše dobrovolné dary". Netušil jsem, o co jde, ale pomalu mi to začalo docházet, když jsem se doktorce dostal do spárů. Byla nevrlá, až nepříjemná. Něco jako ta osina v zadnici. -Protože jsem nepřinesl žádný dar. Myšleno minimálně kilovka Jihlavanky, lahev kvalitního vína nebo krabici čokolád..

0 0
možnosti
TK

U nás je to o to dokonalejší, že pořadí pacientů neurčuje ani sestra, ani lékař, ale ostré lokty pacientů. Sestři jen otevře dveře, řekne "Další trojka!", načež se dovnitř nacpe 4..5 nejdravějších. Takže pokud nemáte ostré lokty, je jedno, jestli jste přišel v 7:00, nebo v 11:00, stejně se dostanete na řadu až 14:00, protože až před koncem ordinační doby začne pan doktor "léčit" odpovídajícím tempem, aby to do těch 14:00 stihl.

Ale je to velmi dobrý filtr, musí mi být opravdu zle, abych se rozhodl tam jít, jenže až už tam mezi těmi cca 25..35 dalšími lidmi bez naděje sedím, tak zjistím, že je mi příliš zle, abych tohle vydržel několik hodin a zase odejdu, v práci nahlásím dovolenou a doufám, že zlý duch odejde sám.

Navíc ten filtr je vícestupňový. Jednou, když už jsem příliš dlouho vykašlával krev, jsem to celé absolvoval až po závěrečné finále přijetí u doktora. Napsal mi poukaz na akutní RTG plic. Tak jsem pln nadějí zavolal do spádové nemocnice v Bohunicích, kde mi sestra velmi neochotně dala termín za 5 týdnů. Opatrně jsem se jí pokusil vysvětlit, že problém je akutní, a že za 5 týdnů už může být pozdě. Ovšem sestra byla profesionálka a na první poslech poznala, že mé potíže jsou čistě psychosomatické a trvala na termínu 5 týdnů. Samozřejmě že měla pravdu a vykašlávání krve po třech týdnech přestalo a našemu zdravotnictví se tak podařilo ušetřit jistě nemalou částku za zcela zbytečné vyšetření.

Vždy, když se začátkem měsíce koukám na mzdový výpis z naší účtárny na čásku odvedenou z cca 85 000 hrubé mzdy na zdravotní pojištění, hřeje mě u srdce, kolik lidských životů toto částkou zachraňuji. Ten můj to ale asi nebude.. :-/

0 0
možnosti
TK

Sestřičky jsem se ptal, proč nepoužívají alespoň kartičky s čísly, pro ty co nejdou na krev, ale k lékaři. Odpověděla mi, že se jim to neosvědčilo, že v čekárně bylo tak jako tak plno a otočila se zpět ke svému PC, kde klofala cosi v modrobílém dosovém programu. :-)

Že se v čekárně pereme je jí zjevně jedno.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, prášky na tlak mi lékař pošle e receptem, mám ušetřený čas a čekárna nával. To nechci rejpat, ale udělejte to zrovna tak a máte klid.

2 0
možnosti
Foto

ale koukám, že už tu ta rada padla.

0 0
možnosti
Foto

Přečtěte si od Richarda Gordona Doktor v domě (ano u nás to šlo i jako film nebo britský tv seriál). Tam se o tom čekání píše naprosto jasně.

Můžete si pak říci: konečně se naše zdravotnictví propracovalo na úroveň Británe 50. let! ;-D

2 0
možnosti
VV

No, ono srovnavat rok 1952 a 2018 neni zrovna moc vhodne.

0 0
možnosti
VV

Jestli to nebude tim,

ze nekteri lekari jeste porad nepochopili ze uz nejsou ve sluzbach OUNZu, ale ze jsou tu pro jejich pacienty.

2 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
Petr Binder alias poutník Hroch.

www.petrhrochbinder.cz

Autor různých knížek v sérii Putování Hrocha, které pomáhají a pak knížek v pevných vazbách. Byl jsem nechtěné dítě beze jména, Osmý příchod syna, Udělám z tebe milionáře a Království v rámu.