- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tatarák si dávám jen občas, vlastně ho nemusím, ale rodina to má ráda, v restauraci si ho nedáváme nikdy, připravujeme ho doma a každý si ho ochutíme dle svého. Já jsem velký fanda česneku, takže hlavní jsou pro mě topinky, které natřu tlustou vrstvou česneku a tenkou vrstvou tataráku, takže si vlastně nedávám tatarák, ale yperit.
Zrovna v pátek jsem si ho dávala v hospodě. Přidala jsem jen trochu cibule, soli a pepře. všchno ostatní je tam podle mně navíc. Topinku samozřejmě s česnekem.
To je otázka. Já zase rád experimentuju, to víte, štír...
Míchám si ho i v restauraci zásadně sám. Maso, cibule, kapary, worčestr, žloutek, sladká paprika, pepř, sůl, tabasco, najemno posekaná trocha kyselých okurek, trocha kečupu, trocha plnotuč. hořčice. nejlepší, jaký jsem v Praze kde jedl (právě i s možnosti si ho sám namíchat) mívali v botelu Vodník na Smíchově. Kdysi tam bývaly akce s 500 g tataráku a s množstvím topinek, kolik jste si řekli. Chodili jsme na něj ve čtyřech a měli jsme co dělat, abychom to všechno snědli. Slyšel jsem ale, že už to tam prý není ono, tak nevím, ale snad to poslouží jako tip...
Klasický tatarák je výborný. Mám ráda i ten z avokáda, kapar, cibule a okurek.
Dávám také přednost klasice a bez kečupu. Kdo nejedl pečlivě "utřený" (naškrabaný), nejedl správný tatarák. Že tento způsob úpravy masa vymysleli tataři, je báchorka. Maso škrábal kuchaři proto, aby se rozmačkala vajíčka tasemnice, která se v hovězím mase dříve často vyskytovala a tato potvora se pak nemohla v těle strávníka rozmnožovat. (Zdroj: https://epochaplus.cz/odkud-prisel-tatarsky-biftek/)
A oddělit bílek od žloutku je důležité aby se tatarák "nepatlal". Souhlas s panem Jurčákem": Troška mletého kmínu a cayenského pepře je vhodná, ale kapary mi v tataráku nesedí, i když se tam podle francouzů dávat mají.
No a kazit jemnou chuť hovězího sardelkou? Viděl jsem jak si chlápek nadrobil do dršťkové polévky meruňkovou buchtu, takže se ničemu nedivím.
V Brně vím o dvou restauracích, kde dělají dobrý tatarák a tam si občas zajdu, ale není nad doma s láskou a péčí udělaný!.
PS. K tataráku dobré pivečko a po něm na vyvážení chuťových buněk doporučuji kvalitní karibský rum.
Víte, já mám kešup strašně rád a nejvíce ostrý Heinz. Ten si, když jdu kolem kuchyňské linky, jen tak kápnu na hřet ruky a polizuju si ho jako chuťovku. :-) A i když s Pohlreichem většinou souhlasím, nechápu tu silnou averzi vůči němu. Vždyť to jsou prakticky lehce ochucená rajčata (Ten Heinz uvádí 140 g rajčat na 100g výrobku). No a pokud nemáte svoje rajčata, tak stejně nevíte, co vlastně jíte a v jaké byly kvalitě. Doma samozřejmě tatarák škrábeme, ale to hlavně kvůli tomu, že se nikomu nechce umývat kvůli takové troš mlýnek.
Já přidávám trošku té hořčice a čili, malinko drceného kmínu a určitě ten pepř. A přiznám se, že i trochu toho kečupu. Ale jenom opravdu malinko. Ale v žádném případě nedávám kapary.
Topinky ne moc vysušené a hodně česneku.
Tatarák si dávám i v hospodě. K pivu je to pro mne asi to nejlepší a mám jednu, kde mi to maso chutná opravdu nejvíce. A nepátrám po tom, jestli je to svíčková nebo zadní.
mám ráda škrabaný, kečup do něj podle mne nepatří a namíchané tataráky někým jiným si prostě nedám.... přidávám nasekané kapary, šalotku- ale ne do masa, ale na drobno pokrájenou sypu až na tatarákem natřenou vrstvu, na nasucho opečenou topinku. Dále dávám, trošku sardelky (buď rybku nebo trošku pasty), trochu oliváče-extra virgin s troškou hořčičného prášku, nedávám žloudek, přidám čerstvě mletej pepř a worchester sauce a pro jistotu mám po ruce i sojovku (někdy mám potřebu ji přidat, někdy ne)...
namíchané katastrofy s kmínem a kečupem, někdo přisejpá i vegetu a jednou jsme do toho viděla míchat i tatarku - to fakt ne!
No, myslím, že trocha drceného kmínu a kečupu opravdu není žádná katastrofa. Já bych si na to tedy nikdy nedal olivový olej se sardelkou a také bych to "katastrofou" nenazval. I když kazit si chuť hovězího rybinou tak trochu za katastrofu považuju! Ale proti gustu nic! Hlavně, ať vám chutná.