Léto je zatím docela mejdan, ale už tu jsou první "optimistické" vlaštovky

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/skode-auto-klesl-zisk-o-tri-ctvrtiny-volkswagen-se-propadl-do-ztraty-40331968?fbclid=IwAR2KILn-tXZXHBU5S43uA_rZ5fZ6gJ24jV4x85j7wwo-lb4yKIlDy2DjB2U

Článek výše je jedna z prvních "optimistických" vlaštovek. Ne rozhodně jediná, následují další ekonomická čísla, HDP..

V zemi, která ekonomicky je vlastně jen další spolkovou republikou a v automobilovým průmyslu dělají snad i báby na veřejných hajzlících. Stát tady udělal "sekeru", která je pro většinu vlastně jen číslo, aniž by systémově dal peníze do čehokoliv a ekonomicky absurdně se tady podprahově rozhodlo, že to "zaplatí" lidi a domácnosti (ideálně na další dluhy samozřejmě :)).

Tak se tlačí, abys bez jakéhokoliv rozumu podpořil pivo, kadeřníka, řezníka, pekaře, Jančuru (vlakem do Chorvatska). Já to sám dělám, ale dělal jsem vždycky a dělat budu. Sám, za sebe a podle sebe, nejsem naštěstí (a to není povýšenecké, tisíckrát jsem řekl, že si těch lidí vážím a obdivuji je) těch 70% od linek, viz níže. Je ekonomicky a s výhledem do elementární budoucnosti nevysvětlitelné, že určitě tisíce lidí projdou aktuálně "příběhem", že jaro stráví na "Antiviru" nebo ošetřovném, v létě vyrazí na dovolenou, budou poblázněně utrácet (v horším případě půjčené peníze) a na podzim dostanou (s celou rodinou) "pecku" - vyhazov. 

Zatím to léto je docela dobrej mejdan, platit (opravdu) se začne na podzim, až si 70% tohohle národa stoupne zpátky k těm (německejm, francouzskejm..) linkám apod., začne platit odložený (ne odpuštěný!) nájmy atd. Teda 70..ono už to právě 70 nebude, tak se modleme, aby to bylo co nejvíce.. Nezaměstnanost 10% a více není odhad vůbec mimo.

Stokrát bylo řečeno, že tu první (restriktivní) fázi jsme zvládli a já sám to uznávám. Bohužel pak už se jen projevilo, že neumíme "systémově tvořit". Kurzarbeit v našem střihu je čiré zlo. Drží se dávno mrtvá místa, obelhávají se lidé, obory a oblasti, kde to šlape, mají logicky i dnes podstav, nabíraly by stovky lidí. Těch lidí, které dnes nemohou a které na podzim povyhází a ten, kdo by je dnes vzal, je třeba už vzít nebude moci, protože mu utečou dnešní zakázky. Ty zakázky, které skončí třeba v Číně a jsme v začarovaném kruhu (ve kterém možná někdo chce být, to samozřejmě těžko říci..).

Když se zkrátka budeme držet ekonomického aspektu, o kterém tenhle příspěvek je, blíží se takové "delirium tremens", taková hodně nepříjemná pachuť. A bere se to pořád jako takové tabu, nikdo o tom pořádně nemluví, nikdo do toho zkaženého jablka nechce říznout, nikdo to, lidově řečeno, "neřekne na plnou hubu". Že to neřekne vláda, je bohužel pochopitelné, ale že to jasně a strukturovaně neřekne kdokoliv z opozice, odborné veřejnosti, to je smutné..

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bauer | sobota 1.8.2020 11:37 | karma článku: 6,33 | přečteno: 150x