Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

lunak

9. 4. 2008 18:38
Trochu s křížkem po funuse!

Matematický model unitární teorie pole začal začal Albert Einstein vypracovávat ihned po objevení obecné teorie relativity, která kromě jiného taktéž zdůvodnila ztotožnění tíže se zakřivením prostoru. Albert Einstein se pokoušel najít jiné geometrické vlastnosti prostoru s nimiž by bylo možné ztotožnit také jiná silová pole. Nešlo by redukovat na jednotné geometrické vztahy všechna silová pole a sjednotit je tak do jednotného unitárního pole, které by bylo vyjádřeno určitými geometrickými vlastnostmi prostoru? Albert Einstein podnikl pokus o "geometrizaci" tohoto hypotetického silového pole, o vyjádření ho ve tvaru změny určitých geometrických vlastností prostoru. Bohužel, už kolem roku 1927 přišel na to, že unifikace silových polí je nemožná, protože každé z nich se dá popsat jedině v souvislosti s příčinami vlastní existence a ty dodnes všechny neznáme.

0 0
možnosti
NB

j@ck

9. 4. 2008 17:55
-

Unitarni teorie pole je zajimave, dnes uz jsou sjednoceny vsechny zakladni silove interakce az na jednu - gravitaci. Je pravdepodobne, ze i tu se nakonec nejakemu budoucimu geniovi podari sjednotit s otatnimi silami. Ovsem fyzika stejne pravdepodobne nikdy nebude schopna odpovedet na otazku, proc existuje neco spise nez nic, proc existuje rad spise nez chaos. Nemyslim ze na ty otazky lidstvo nekdy nalezne odpoved, tyto otazky pravdepodobne zustanou vecnym mysteriem existence.

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

9. 4. 2008 18:18
Re: -

co myslis tim, ze "existuje spise nez rad chaos"?

neni to nahodou naopak? vzdyt i rad je projevem chaosu. a vetsina slozitejsich prirodnich systemu, od pocasi pres populace zvirat v africe, se chova chaoticky

0 0
možnosti
H

halohalo

9. 4. 2008 17:35
Lidstvo nemusí o ničem bádat.

Stačí když si uvědomí, že člověk se svým mozkem je vrcholové stadium ve vývoji živočichů, které se na rozdíl jiných živočichů dokáže vlastními;-D silami zničit. Prostě jsme dobří!!

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

9. 4. 2008 18:42
Re: Lidstvo nemusí o ničem bádat.

Člověk se svým mozkem je vrcholové stadium ve vývoji živočichů, vrcholovým stadiem vývoje člověka je člověk-komunista. Mě to aspoň ve škole učili. :-/

0 0
možnosti
S

Shob34

9. 4. 2008 17:19
fuj

Takhle to dopada, kdyz lidi zacnou mluvit o vecech, kzterym vubec neozumi. Chudak fyzika. ;-(

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

9. 4. 2008 17:45
Re: fuj

 Hele, napiš něco lepšího...třeba o oblasti Jiffi..;-D

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

9. 4. 2008 17:10
Příčí se mě..

představa nějaké univerzální veličiny. Stejně jako nějaké " finální teorie"... atd. Multidimenzionální, multirozměrové, multiprostorové...to jsou výrazy, které se začnou používat mnohem častěji. A teorie superstrun,strun atp. jsou na nejlepší cestě se k tomu dostat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Amatérský astronom, historik, civilizátor ...