Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

Tonička

2. 4. 2008 14:27
Předsedkyně Sisyfa "bodovala" i ve Všechnopárty

O vědě starého Egypta a záhadách pyramid má však znalosti velmi slabé, spisovatel Arnošt Vašíček je větší odborník. Sisysovci ve svých znalostech pokulhávají, mají je omezené na matematiku (a slabě - Egypťané byli lepší), fyziku a astronomii. O astrologii a dalších obrovských znalostech egypťanů též nechtějí ani slyšet. Nakloněná rovina je nevytrhne - ale melou o ní neustále, asi nic jiného neznají...

MNO Nevědí - ale vyrojili se u článku hezky "vševědi"!

0 0
možnosti
WD

wildge

2. 4. 2008 14:29
Re: Předsedkyně Sisyfa "bodovala" i ve Všechnopárty

Bla bla bla bla....

0 0
možnosti
JM

Hucul

1. 4. 2008 13:54
Mno nevim...

Kdyz nekdo vynalezl jerab, ten clovek musel nutne provest alespon minimalni vyzkum (empiricke sledovani chovani teles v tihovem poli Zeme) a alespon priblizny odhad, pokud ne vypocet, pro stavbu takoveho zarizeni. Ten clovek zcela logicky splnuje kriteria pro to, aby byl oznacen za vedce. Zejmena kdyz dokazal svuj experiment zopakovat uspesne tolikrat, kolik jerabu bylo potreba mit. A jiste, je SAMOZREJME, ze ve starem Egypte existovali vedci. Vedci, tedy lide, kteri se zabyvali badanim nad svym prostredim a jeho vyuzitelnosti pro prospech lidstva, existovali uz od okamziku, kdy clovek prestal travit celych 100% sveho casu shanenim zradla, mnozenim a spankem.

0 0
možnosti
Z

zlatokrtek

1. 4. 2008 15:27
Re: Mno nevim...

to jo, vzdyt kdyz opice vezme několikrát za sebou kámen, provede odhad, kamenem se trefí tak taky dělá vědu, a to navíc dokáže pokus zopakovat ;-D

0 0
možnosti
MS

Awathorn

1. 4. 2008 7:38
Detektor

Zmíněnou debatu jsem neviděl a považuji za dost pravděpodobné že paní Přibylová nebyla schopná dostatečně dobře hájit Sysifovskou stranu barikády.Koneckonců dle mého názoru nezvládl nijak extra dobře tutéž roli ani Jiří Grygar a to je sakra zkušený mediální ranař.Kupříkladu mě překvapuje jak málo se zdůrazňuje že v pořadu zaznívají prokazatelné lži.To že pořad naprosto ignoruje metodiku vědecké práce je jedna věc.A jistě, takový pořad nemá na ČT co dělat.Ale já považuji za ještě závažnější to že se v něm prachsprostě lže.Obránci Detektoru - vám to nevadí?Vám to přijde normální?

0 0
možnosti
C

Cody666

1. 4. 2008 8:56
Re: Detektor

jak jsme psal jiz jinde - nevidim duvod, proc by na CT nemel co delat porad ignorujici vedeckou metodiku - nebo mate pocit, ze je to vedecky kanal? pracuji nesmyslne serialy, krestanske magaziny a podobne ptakoviny s vedeckou metodikou? tahle arguimentace je nesmyslna

0 0
možnosti
P9

pavel 99

31. 3. 2008 22:40
no pokud si autor myslí, že

jeřáb, který se nyní běžně užívá na stavbách, lze postavit pouze při vědomí  poznatků egypťanů z éry faraonů, tak velmi doufám, že sám nemá se stavbou jeřábů (a čehokoli podobného) vůbec nic společného.

0 0
možnosti
Z

zlatokrtek

31. 3. 2008 22:45
Re: no pokud si autor myslí, že

jéje, dyť tam píše o trochu jiných souvislostech, nejdřív čti a pak něco piš;-)

0 0
možnosti
C

Cody666

31. 3. 2008 22:19
sisyfos jsou kaspari

Sam jsem ateista, racionalne zalozeny, obdivovatel vedy a vedecke metody, ALE:

Zaprve, sisyfos jsou kaspari. Nejde jim totiz o skeptickou vedu, ale o potirani rekneme "nekrestanske mystiky" - je fajn, ze jejich "skepticky slovnik" obsahuje ironicke komentare k heslum jako reinkarnace, aura atd... ale pokud by to bylo dilo skutecnych skeptiku a vladcu occamovy britvy, musela by tam byt stejne pojata hesla jako buh atd. ty tam ale chybi.

Zadruhe, je zrejme pravda ze porad detektor (ktery jsme nevidel, nebot nemam TV) uvadel nevedecka fakta. Nevim ale, proc by mel kazdy porad uvadet pouze vedecka fakta? Proc nepopustit uzdu fantazii a bizardnim spekulacim? CT neni vedecky kanal, ale kanal, ktery produkuje a uvadi nesmyslne televizni serialy nebo treba krestanske nabozenske porady. To je veda? A jsme opet u bodu 1.

0 0
možnosti
Z

zlatokrtek

31. 3. 2008 22:49
Re: sisyfos jsou kaspari

Souhlas, to ale ještě netušej, že ze všeho nejhorší jsou trpaslíci ...

0 0
možnosti
WD

wildge

31. 3. 2008 20:38
Bohuzel,

Pribylova medialni vystoupeni nezvlada. Neumi to. Za Sisyfos by mel vystupovat nekdo medialne zkusenejsi.

0 0
možnosti
MO

Marold3

31. 3. 2008 20:55
Re: Bohuzel,

Sice jsem tu paní v debatě neviděl, ale určitě byla chyba, že do toho nešel někdo známější, přesvědčivější

0 0
možnosti
WD

wildge

31. 3. 2008 20:34
Vachler je podnikatel

a klidne ze sebe bude delat i vola, jen kdyz to bude vynaset. Neverim, ze by to mohl byt takovy hlupak.

Na druhou stranu, jeho teze o uzurpaci nazoru vedci, je takova blbost, ze si rikam, ze az tak daleko jen kvuli byznysu zajit nemohl. Je mi zaroven lito, ze se vuci tomuto Pribylova ostre a jasne neohradila (i kdyz se snazila).

0 0
možnosti
Z

zlatokrtek

31. 3. 2008 22:48
Re: Vachler je podnikatel

jasně Jiříku, máš naprostou pravdu. Haló je tu někde Ch;-)ocholoušek?

0 0
možnosti
MO

Marold3

31. 3. 2008 19:57
Věda=kritické hodnocení faktů

a ne předhazování fantastických úvah o kmitech časoprostoru, manipulaci s "úžasnými" energiemi v době N. Tesly apod.

Je jedině dobře, že blábolení autorů té hrůzy bylo zastaveno ... Díky Rado ČT!

0 0
možnosti
MT

tuccy

31. 3. 2008 19:29
K tématu

Věda se nemusí nutně rovnat výzkumným ústavům, a často se skrývala v místech kde se o ní až tak neví - např. ve středověku stavařství bujelo v cisterciáckém řádu. Nicméně už u Sumerů se řada činností řídila poměrně pevnými pravidly, byť převážně empiriskými, ale třeba podmínky pro rovnováhu na páce a kladce byly známy a teoreticky propočítávány již celkem dávno.

K Tunguzskému meteoritu, páně Vachlerova a potažmo Vaše argumentace je asi taková jako argumentace že i když se většina lidí shoduje na tom, že je Země kulatá, mělo by se přihlížet k tomu že si to všichni nemyslí a že existuje relevantní názor že je to placka.

0 0
možnosti
MK

wopi

31. 3. 2008 19:01
co se týká tunguzké záhady

tak podle pamětníků úkaz neletěl po přímce - naopak - podle očitých svědků v Japonsku, Číně a Rusku bylo jasné, že minimálně dvakrát změnil směr letu; to se psalo v tisku ještě za první rep.  - ale proč by si tím pavědci ze Sysifa lámali hlavu - pamětníci mezitím vymřeli a můžeme si konečně oddechnout, že šlo o planetku/meteorit/kometu :-©

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Amatérský astronom, historik, civilizátor ...