Hromnice se u nás neslaví, ale ve Francii ano

Na Hromnice o hodinu více, zní jedna z nejznámějších lidových pranostik. Na Hromnice se v Česku též sklízí betlémy a odstrojuje stromeček.

Z křesťanských tradic vychází svěcení svíček, takzvaných „hromniček“, jež sloužily jako ochrana před bouří. Svěcení svící připomíná 40. den od zrození Ježíše, a je v křesťanském kalendáři označeno jako den „uvedení Páně do chrámu“ či „očištění Panny Marie“.

Podle židovských tradic byla žena 40 dní po porodu nečistá a tak zasvěcení nejstaršího syna Bohu připadá právě na 2. února.

Zatímco u nás toho moc o Hromnicích nevíme, ve Francii je tento svátek velmi oblíbený.

Nazývá se rovněž podle svící „Chandeleur“ a připomenou vám jej hlavně děti. Právě tento den se totiž ve Francii připravují tenoučké sladké palačinky - crepes.

Tato tradice souvisí jak s procesím svěcení svící, tak i  s kulatým symbolem slunce a světla, které symbolizuje blížící se konec zimy a prodlužování dne.

Příprava crepes v tento den s sebou nese spoustu doporučení k jejich přípavě. Vězte tedy, že první palačinku je třeba na pánvi pravou rukou co nejčastěji obrátit či vyhodit, aby se předešlo špatnému osudu. V levé ruce pak musíte držet minci, aby se na vás lepilo štěstí i peníze.

A zatímco u nás v Česku vedou palačinky s marmeládou nebo nutelou, ve Francii si děti často dávají crepe pouze s krupicovým cukrem. Mojí favoritkou je palačinka se slaným máslovým karamelem a ujišťuji vás, že kdo jednou zkusí, tak si slaný karamel neboli „caramel au beurre salé“ zamiluje.

Takže ač je zima zatím v plném proudu, udělejte si v teple domova hodně palačinek, a přejte si, ať se naplní i pranostika: Na Hromnice, zimy polovice.

Dobré pochutnání.

 

Autor: Petra Trnková | čtvrtek 2.2.2017 0:08 | karma článku: 19,30 | přečteno: 617x