Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Veďte děti ke sportu, dělá z nich hajzlíky!

Polemika s textem „Veďte děti ke sportu, dělá z nich srdcaře, radí bývalý hokejista Bříza“, který dnes vyšel na OnaDnes.

Polemika s textem „Veďte děti ke sportu, dělá z nich srdcaře, radí bývalý hokejista Bříza“, který dnes vyšel na OnaDnes.

Sport je jedním slovem úžasný a pro děti úplně nejúžasnější. Slyšíme to dnes a denně a v rozhovoru s Petrem Břízou tahle samozřejmá premisa, dogma 21. století, ční z každé věty. Ale je sport opravdu tak všestranně blahodárný? Nejde tak trochu o módu a neidealizujeme si ho? Nemá náhodou i stinné stránky? Právě na ně chci upozornit, což ještě neznamená, že sport odmítám nebo zatracuji. Jenom bych jednostranně vychýlený pohled ráda vrátila k objektivitě.

 

Potřeba pohybu je individuální

Cituji Petra Břízu: „Myslím si, že čím dřív začnou děti s pohybovou aktivitou, tím lépe. Samozřejmě nikdy není moc brzy ani pozdě. Ideální je začít kolem čtvrtého roku života, ale záleží na druhu sportu.“ A dál v rozhovoru: „Základním bolestným problémem je fakt, že nám chybí třetí hodina tělocviku.“

Nesouhlasím ani s jedním, ani s druhým. Je spousta dětí, které ke sportu nemají vlohy, pohyb je nebaví a raději se věnují něčemu jinému. A světe div se, přesto nejsou žádné tlusté zrůdy. Proč by se do pohybu měly nutit? Jenom proto, že obézních dětí pořád přibývá? Ať si to řeší rodiče těchto obézních, ale proč by se měla nařizovat další hodina tělocviku dětem, které tento problém nemají?

A problém s obezitou děti nemají z různých důvodů – některé se pohybují přirozeně třeba hrou venku, jiné se nepřecpávají hamburgery atd. nebo jednoduše nemají sklony k tloustnutí.

Potřeba pohybu je podle mě individuální a direktivní řešení odmítám už z principu. Ať se zavedou nepovinné hodiny tělocviku pro žáky, kteří další pohyb potřebují, ale přidávat je jako další povinnost všem dětem? I těm, které třeba sportují? Pro děti, které se věnují nějakému sportu závodně, jsou zbytečné i ty dvě hodiny tělocviku...

Stejně jako třetí hodinu tělocviku odmítám i doporučení, že by sportovat měly všechny děti a ideálně už od čtyř let. A to jako proč?

 

Sportovci nejsou andělé a někdy je sport spíš peklo

Opět ocituji, co o blahodárném vlivu sportu, tedy konkrétně hokeje, říká Petr Bříza: „Vychovává děti ke kamarádství a k životu ve skupině. Oproti jiným sportům je hokej především o obětavosti, odvaze a bojovnosti.“

Zní to hezky, skoro jako bych slyšela Mirka Dušína. Ale je to celá pravda?

Souhlasím, že sport může mít na psychiku velmi prospěšný vliv. Vede děti k systematické práci, zvyšuje psychickou odolnost, schopnost sebezapření atd. Ale není vše nevinně čisté a bohužel už i dětský sport přebírá stinné stránky sportu velkého.

Znám učitelku ze základní školy, při které funguje fotbalová přípravka. Asi to tam berou hodně vážně, protože podle slov oné učitelky je z chování kluků o přestávkách apod. velmi dobře poznat, který z nich je fotbalista. Když jim trenéři od malinka cpou do hlavy, že faulování patří ke hře, ale musí se dělat nenápadně, asi není divu. Ve škole to pak vypadá tak, že se nastaví noha a vyskočí s rukama nahoru „já nic neudělal, on spadl sám“. I k tomuhle vychovává sport, bohužel, a takový vklad do života asi už není úplně ideální.

Znám i jednu školu s hokejovými třídami, které se taky poznají na první pohled – kluci v nich jaksi nejdou pro ránu daleko. Někdo tomu říká zvýšená agresivita, jiný mluví o „obětavosti, odvaze a bojovnosti“.

 

Mohla bych pokračovat dalšími negativními příklady a psát o tom, jaké je v kolektivních sportech vulgární prostředí a jak se zde podporuje požívání alkoholu mladistvými, jak v individuálních sportech občas víc než talent a píle znamenají finanční možnosti rodičů, jak může jednostranné zatížení ublížit dětskému organismu atd.

Ale o to nejde, mouchy se najdou všude. Jen jsem chtěla říci, že ve sportu taky a neměli bychom se na něj dívat růžovými brýlemi.

 

PS: Provokativní titulek, za který to určitě schytám, je míněn jako protiváha titulku polemizovaného rozhovoru. Nemyslím ho doslova. :-)

Autor: Petra Kišová | středa 22.10.2014 11:12 | karma článku: 29,51 | přečteno: 2228x
  • Další články autora

Petra Kišová

Schengen aneb Když do lodi teče

Evropa schengen potřebuje. Ale jen ten funkční, schengen s dírami jako v ementálu je Evropě na nic.... nebo lépe řečeno na škodu.

14.12.2015 v 13:28 | Karma: 28,44 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Nechali byste se operovat od chirurga s Parkinsonem?

Po přehlídkovém mole chodí handicapované modelky, koktající zpěvák vítězí v talentové soutěži a slonice z pražské zoo má výstavu obrazů v galerii. Opravdu může kdokoli dělat cokoli?

22.9.2015 v 11:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Tragédie Ajlan aneb Když mluví emoce

Měl to být symbol utrpení uprchlíků. Pro někoho dokonce i symbol bezcitnosti Evropy. Nic přece nepůsobí na emoce tak silně jako zbytečně zemřelé nevinné dítě. Ale nakonec je ze slavné fotky jen trapná blamáž.

12.9.2015 v 11:24 | Karma: 37,07 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Hezké chvilky se zárukou (letní povídka)

A co takhle černoška? Ale ta opravdová, ebenově černá, to už tu dlouho nebylo! Natěšeně listuji, přemítám, a i když už necítím ty dráždivě příjemné jehličky vzrušení, co kdysi, pořád mám na této stránce pocity malého dítěte...

20.8.2015 v 19:34 | Karma: 12,80 | Přečteno: 537x | Diskuse| Letní povídka

Petra Kišová

Hledá se nový Syrový?

V politice přichází čas uniforem. Lidinský v čele Úsvitu je první, ale určitě ne poslední. Po dlouhých desetiletích, kdy příslušnost k ozbrojeným složkám nepřinášela žádné kladné politické body, se karta obrací.

9.8.2015 v 0:22 | Karma: 29,02 | Přečteno: 3391x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!