Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

alex hart

2. 8. 2011 9:14
Ještě jeden aspekt

V diskusi jsem zmínil své pochybnosti o prospěšnosti toho, že rodiče platí nezletilým dospívajícím dívkám antikoncepci. Z hlediska výchovy k nesamostatnosti. Je zde ale ještě jeden aspekt. Proč se totéž nedělo už dávno dříve? Vždyť hormonální antikoncepce existovala už dávno za totality! Když pominu úvahy o tom, jaké kvality byla ta antikoncepce tenkrát a jaké je dneska (prostě to byl komerční výrobek farmaceutické firmy tehdy jako dnes), tak v čem je ten hlavní rozdíl?

.

Kromě toho, že maminky dospívajících dcer psychicky podlehly jekési módě, tak kde je ten motor, který tu módu pohání? Já bych řekl, že to je prostě výborný byznys pro výrobce léčiv a tak přes gynekologii to cpou děvčatům už od malička. Vždyť si spočtěte ty miliardy toho kšeftu, a ten finanční rozdíl jestli nějaké léčivo bude nebo nebude brát většina dospívajících žen.  

.

Velmi by mne také zajímalo, zda vůbec někdo seriózně zkoumá vliv hormonální antikoncepce na pozdější plodnost žen.

0 0
možnosti
AH

alex hart

2. 8. 2011 9:16
Re: Ještě jeden aspekt

A pokud ano, tak kdo a jak to zkoumá a kdo to platí. 

.

Když se ohledně plodnosti mužů vymýšlejí takové kraviny, jako že spodní prádlo (slipy versus trenky) ovlivňuje plodnost muže, tak mi hlava nebere, proč nikoho nezajímá, že všichni žereme kuřata (broilery) nacpané juvenilními hormony (které brání dosažení pohlavní zralosti, tj. plodnosti toho kuřete) a že dokonce další podobné hormony cpeme do našich budoucích žen a matek.  Jako by neexistovaly prezervativy a jiné prostředky, když už někdo chce mít ochranu před otěhotněním. Ale ono se dneska chce žít pokud možno bez starosti. Ale to už jsme zase zpátky u té zodpovědnosti.

0 0
možnosti
KT

Ježikača

31. 7. 2011 10:35
moje kamaádka, matka syna,

když tento projevil přání spát u své přítelkyně s tím, že jejím rodičům to nevadí, zašla za maminkou dotyčné, vše probraly a synek dostal zelenou až po měsíci, kdy slečna prášky nasadila. náklady napůl. elegantní, kéž by to tak šlo vždy. myslím, že zvláště mládež pod dvacet nemá ani tuchu, ani představu, co by těhotenství přineslo. ale sex jim ani nerozmluvíte, ani je neuhlídáte.

0 0
možnosti
P

petrakisova.blog.idnes.cz

31. 7. 2011 13:39
Re: moje kamaádka, matka syna,

Opravdu elegantní řešení. Děkuji za inspirativní příklad, ale opravdu asi ne vždy realizovatelný...

K tomu hlídání mladých: říkají o mně, že jsem nenapravitelná optimistka, ale abych věřila, že někoho uhlídám, tolik optimismu jsem opravdu nikdy neměla. Sázím spíš na prevenci:-)

0 0
možnosti
MBJ

Milovník Bzučavky jarovské

30. 7. 2011 20:09
Ja nevim.. kdyz uz dcera zije sama, jiste by si mohla najit

brigadu a toto uhradit. Je to ostatne jeji zodpovednost. Znam matky, ktere jasne reknou, jestli mi prijdes tehotna, o vnuka se starat nebudu, je to tvuj problem. HA vychazi na par tisic rocne, to je mala polozka. Myslim, ze dokud ditko zije doma, tak fajn, ale jakmile je mu vic nez 18 a nezije doma, melo by se starat o tyto veci samo. Bud at to hraji napul s onim mladencem, ktery ma ostatne jednodussi zivot, nemusi se otravovat s kondomem, nebo at si to hradi sama. At si ochutna dospelost a zodpovednost, kdyz uz je sexualni aktivni, nemela by byt dospela se vsim vsudy? Coz nevypada dospele, kdyz vam mati hradi prasky... Osobne se divim, jak se casem presunula zodpovednost jen a jen na zeny, co se tyce HA a jak jsou lidi nezodpovedni, jakmile se nasly leky na AIDS, tak uz se zase povoluje. Vetsina pohlavnich chorob je lecitelna, takze si vetsina lidi dela starosti jen a jen s nechtenym ditetem. Chlap nechce kondom, tak se to hodi na zenskou. A beda, kdyz ta zena nemuze uzivat HA.

0 0
možnosti
MBJ

Milovník Bzučavky jarovské

30. 7. 2011 20:14
Re: Ja nevim.. kdyz uz dcera zije sama, jiste by si mohla najit

Osobne si myslim, ze i zenske zlenively a nejsou dost tvrde: nechces kondom, nebude nic. Kdyz nekoho potkaji a neznaji, nac maji riskovat jen proto, ze ono se mu to tak nelibi? I kdyz nekdo bere HA, kondom je dulezity, zvlast kdyz nekdo strida partnery. A dalsi vec je, jak nekteri muzi reaguji, kdyz HA selze, respektive selze jejich partnerka v pravidelnem zobani pilulek. Najednou je to jeji vina. Ale proc se nechrani hlavne oni, kdyz nechteji dite? Navic jsou zeny, ktere napovidaji muzum kdovico, kdyz jsou zrovna v tom obdobi, kdyz chteji mimino a udrzet vztah nebo ruzne...

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

30. 7. 2011 19:17
podle mě je to dané technicky

Prostě se dříve vymyslela spolehlivá a neotravná (neboť, jak říkal kamarád, soulož s kondomem je jak šuk** gumovou hadici)  antikoncepce pro ženy. Navíc se předpokládá (někde možná mylně), že ženy jsou ty, co mají hlavní zájem nezabřeznout.

V normálním vztahu by se na muž nejen na finacování podílel, ale taky by se oba svobodně a spolu dohodli, kdy ji vysadí a začnou "zkoušet". Ne, že se sama žena rozhodne. Jenže mnoho vztahl není normálních (z tohoto pohledu).

A hlavně - antikoncepce sice řeší početí, ale neřeší breberky, takže k dokonalosti to chce asi stejně tu gumovou hadici :-).

0 0
možnosti
IJ

bojovnik2

29. 7. 2011 6:18
Všude kolem sebe vidím

a považuji za přirozené, normální a správné, že antikoncepci dívce financuje mládenec inkasující příslušné naturálie. Proč se necháváte tak využívat?

0 0
možnosti
P

petrakisova.blog.idnes.cz

29. 7. 2011 9:07
Re: Všude kolem sebe vidím

No přece abych nebyla babičkou!;-D

0 0
možnosti
P

petrakisova.blog.idnes.cz

29. 7. 2011 9:27
Re: Vzpomněl jsem si na tenhle článek

Tak to končí, když mladí pánové pohodlně nechávají všechnu starost o nepočetí na partnerce. A když ho ta jeho dokonce přemlouvala k dítěti, divím se, že nezbystřil a neprojevil o antikoncepční opatření aspoň minimální zájem. Ze všeho nejlepší je jeho tvrzení, že přece "nic neudělal";-D. V případě antikoncepce to opravdu platí.

0 0
možnosti
AN

TondaN

28. 7. 2011 17:56
platím

abych nebyl babíčkou:-)

0 0
možnosti
P

petrakisova.blog.idnes.cz

28. 7. 2011 18:02
Re: platím

Snad dědečkem, ne?;-D

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

28. 7. 2011 16:33
hlavně by to mělo

být problémem těch "dětí", když už jsou dospělé, jak uživí sebe a své případné rodiny a ne jejich rodičů.

0 0
možnosti

mamina2

28. 7. 2011 16:45
Re: hlavně by to mělo

Ale ten článek není o dospělých.  Ve smyslu schopných se sami živit.

0 0
možnosti
X

xena123

28. 7. 2011 15:47
Je i spousta matek co platí dětem

aby babičkou byly. Například jim slíbí za vnoučka barák a tak podobně:-)

0 0
možnosti

oldiess

28. 7. 2011 16:59
Re: Je i spousta matek co platí dětem

;-Dpravdivý, ale někdey to žel nevyjde ani tak

0 0
možnosti
JV

JayVandermark

28. 7. 2011 15:46
Zodpovědnost

Bohužel máte pravdu v tom, že je to vše ve finále na ženě. Pokud se ale stane průser a žena se rozhodne nejít na potrat, nemáte pravdu v tom, že muž nenese žádnou zodpovědnost - zejména po finanční stránce. Rodinné právo je v tomto ohledu dost nemorální a nespravedlivé vůči mužům. Na zapomenutí antikoncepce nevěřím. Pokud jsem jako malý kluk nezapomněl brát pravidelně 3x denně kapky na kašel, když jsem měl chřipku, jsem si 100%, že nikdy bych nezapomněl ani na antikoncepci. Už jen proto, že zapomenutí kapek na kašel mi život nezničí.

0 0
možnosti
P

petrakisova.blog.idnes.cz

28. 7. 2011 15:53
Re: Zodpovědnost

Díky za názor, ale zkuste si můj text přečíst ještě jednou. Právě o tom, že muž někdy nese za svou nezodpovědnost PŘI POČETÍ dlouhodobé finanční následky, se tam zmiňuji aspoň na dvou místech.

A na zapomenutí antikoncepce věřte, opravdu se to stát může ;-)

0 0
možnosti