Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomlázka a ženská obřízka

Co mají tyto dva úporně přežívající rituály společného? Jde o různé formy diskriminace žen a odrazy nerovnosti mezi pohlavími. 

 Jedna forma je tolerovaná, druhá odpudivá a děsivá, ale jejich východisko je obdobné – směs prastarých pověr a principu mužské dominance. Zatímco ženská obřízka je naší společností všeobecně odsuzována jako barbarská, na pomlázku se často hledí jako na úsměvný a neškodný zvyk, málem jako na kulturní památku, která by se měla opečovávat coby součást národního svérázu a odkazu našich předků. Protože přece tradice, no ne?

Tradicionalistům bych ráda připomněla, že ženská obřízka je taky tradice a ještě hlouběji zakořeněná. Nechci tady tohle bolestné téma dlouze rozebírat, kdo chce, ať si informace najde. Ale v Africe stále existují země, kde je obřezáno přes 90 procent žen. Obřízka je v mnoha oblastech podmínkou sňatku, protože neobřezaná žena je pokládána za nečistou. Ve jménu tradice nechávají obřazané matky obřezat své dcery. A dívky se často ani nebrání a samy zákrok vyžadují, protože tak se to prostě už po staletí dělá.

Jak vypadá tradiční pomlázka, se dočteme třeba na wikipedii: Koledování probíhá tradičně na Velikonoční pondělí, od rozednění do pravého poledne. Po poledni už se dívky/ženy šlehání brání a odmítají ho jako neoprávněné. Naopak ráno, zejména na venkově, pouštějí i sami rodiče koledníky do pokojů svých dcer. Pro koledníka je pak věcí cti nepřipravenou dívku šleháním a zpěvem třeba i probudit, těšit se z jejího pištění, a nedat pokoj, dívku honit, dokud nedostane "svou výslužku": Odměnu za odvedenou službu "omlazení" a "zajištění dceřiny plodnosti".”

Pomlázka není křesťanskou tradicí, ale navazuje na pohanské rituály vítání jara. Pomlázky neboli mrskačky se pletou z vrbového proutí a mají dívkám a ženám předat část své jarní svěžesti, pružnosti, síly a zdraví. Šlehání symbolizuje také oplodnění a má být přijímáno kladně a odměněno vajíčky. Naopak nepošlehaná žena je tradičně vnímána jako nechtěná. Jistěže účelem nikdy nebylo dívky a ženy zmlátit, ale když některá skončila s jelity na zadku, byl to běžný důsledek Velikonočního pondělí. Prostě legrace, která za pár dní stejně zmizla. Kdo by to taky řešil v době, kdy “ubalit” nějakou ženě či dětem se bralo spíš jako výraz mužnosti než ostuda. A holky na vesnicích se jelity i chlubily, zatímco nezmrskané byly prostě divné.

A co s tímhle reliktem doby minulé dnes? Pomlázka jako taková je na ústupu, v původní podobě spojené s vlastnoručním pletením, pentlením a odříkáváním koled přežívá už jen na vesnicích. A hlavně slábne společenský tlak, který dříve stigmatizoval dívku odmítající nechat se mrskat. Účast na těchto rituálech je dnes zpravidla z obou stran čistě dobrovolná. No zaplať pánbu! Ale dokud budou nějací rodiče říkat dceři: “Běž otevřít, to jsou určitě koledníci, jdou za tebou!”, dokud budou existovat kreténi, co pomlázku chápou jako veřejně akceptovaný souhlas s mlácením, a dokud se tohle jejich chování bude bagatelizovat, protože je to přece jen jednou za rok a na modřiny se neumírá atd., tak je potřeba zdůrazňovat, že některých tradic se opravdu držet nemusíme a je na svobodném rozhodnutí každého a každé, jestli se do nich zapojí.

Protože některé tradice jsou prostě špatné. I kdyby 99 ze 100 chlapů a chlapců, co chodí na mrskut, mlátilo jen lehce a symbolicky. I kdyby 99 ze 100 dívek a žen, co jim v pondělí otevřou dveře, bylo ochotno snést i nějakou tu silnější ránu nebo se na ni třeba přímo těšilo. Kvůli tomu jednomu idiotovi, co mu o Velikonocích narostou křídla a začne si vybíjet sadistické sklony, a kvůli té jedné, která nechce trpět, je tahle tradice špatná. Protože každý zvyk, který legitimizuje násilí, je zlo. A je úplně jedno, v jak velkém zlomku případů k němu ve skutečnosti dojde.

 

Pro diskutéry:

1. Nejsem feministka, jen nemám ráda násilí v jakékoli formě.

2. Nevyprávějte mi tady, že pomlázka je o něčem jiném a vy ji znáte takhle. Já vám to věřím a dobře vím, že v naprosté většině tady o násilí vůbec nejde. Ale vy mi zase věřte, že v některých případech o násilí jde a že i jediný kretén dokáže ženě naprosto pokazit dojem z jinak neškodného zvyku.

3. Pro muže: než budete děsně chytří, vezměte do úvahy, že osobní zkušenost je nepřenosná a tuhle nikdy být nebudete.

A ještě dodatek na základě diskuse:

4. Rozhodně nedávám pomlázku a ženskou obřízku na stejnou úroveň, jak se mi někteří čtenáři snaží podsunout. Samozřejmě, že z hlediska zdravotních následků a společenské závažnosti jde o naprosto nesrovnatelné věci, a já je v tomto smyslu ani náznakem neporovnávám. Společné mají jednak to, že v obou případech jde o prastarou tradici - tudíž argumentovat, že pomlázka je dobrá, protože tradiční, je blbost. A za druhé mají obdobné východisko, tj. nerovnoprávnost pohlaví a dávno překonané pověry. Stejně jako obřízka ženu neočistí, tak pomlázka ji neomladí. Fakt ne, to druhé mám empiricky ověřeno :-)

Autor: Petra Kišová | úterý 18.4.2017 11:46 | karma článku: 35,67 | přečteno: 10969x
  • Další články autora

Petra Kišová

Chvála festovního mužského zadku

Prohlížela si jeho zadek, který určitě nebyl tím, co si pod pojmem krásný mužský zadek představujeme. Byl bytelný, do široka rozjetý, podsaditý a tučný. Jako zadek pivovarského valacha, co vozíval plně naložené sudy.

21.11.2016 v 14:30 | Karma: 19,99 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Ona

Petra Kišová

Úspěšnost olympioniků srovnává nesrovnatelné

Každý nekrolog paní Věry Čáslavské zdůrazňuje, že zemřela naše nejúspěšnější olympionička, a většina to píše hned v titulku nebo v první větě. Je počet medailí opravdu to hlavní?

31.8.2016 v 16:38 | Karma: 23,14 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Sport

Petra Kišová

38,7°C

Ondřej se při pohledu na teploměr neubránil sebelítostivému úsměšku. No jistě, copak to mohlo být jinak? Copak jemu, s přezdívkou ledový smolař, někdy mohlo něco vyjít?

10.8.2016 v 12:17 | Karma: 21,41 | Přečteno: 689x | Diskuse| Letní běh

Petra Kišová

Cizinec není našinec po berlínsku

Zweckentfremdungsverbot, zákaz pronajímání bytů turistům aneb socialismus v praxi. Jak v Berlíně vyhláškou rovnají trh s byty... a jak se to nikdy nemůže podařit.

10.5.2016 v 13:24 | Karma: 26,51 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Bu, bu, bu! Tak jsi mohl dopadnout, kdyby tvoje máma šla na potrat

Nezisková organizace Stop genocidě bojuje proti umělým přerušením těhotenství a přináší poselství lásky a života, ale poněkud krvavou formou.

26.2.2016 v 17:01 | Karma: 24,08 | Přečteno: 918x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...