Turecká vláda zakázala kurdskou dětskou TV stanici

Turecké úřady zastavily vysílání dvaceti nepohodlným TV a rozhlasovým stanicím. Mezi nimi byla i TV, jež jako jediná poskytovala výuku jazyka kurdským dětem 

V rámci výjimečného stavu po nezdařeném puči, z něhož vláda obvinila hnutí Fethullaha Gülena, bylo na základě dekretu 668, umožňujícího přerušit činnost  jakéhokoli informačního zdroje na základě vágně definovaných bezpečnostních zájmů země, pozastaveno   20 převážně levicových, kurdských ale i ostatních rozhlasových  a TV stanic. 

Vrchní rada  pro rozhlasové a televizní vysílání, jež je dlouho kritizována za přehnanou míru cenzury a přemrštěné pokuty,  vydala pokyn státem vlastněnému satelitnímu operátorovi  TÜRKSAT k vypnutí TV stanic, a tak znemožnila přenos TV 10, jež vysílala pořady pro alavity, TV  Hayatin Sesi, jejíž provoz byl už dříve pozastaven, protože si všímala nepokojů v roce 2013, anebo  Azadi TV, vysílající publicistiku v turečtině a kurdštině. Postižena byla i Jiyan TV, jež vysílá jako jediná v kurdském dialektu kirmacki, Van TV, Denge TV, Yön Radio,  SES Radio, Radio Dünya.  Ušetřena nebyla ani  Govend TV, jež se věnuje kurdské lidové hudbě a tancům.   

Turecká vláda, jež pozatýkala v souvislosti s nezdařeným pučem už 32 tisíc lidí, vězní aktuálně nejvíce novinářů na světě. "Poté, co se turecké vládě  podařilo umlčet kritiku tisku, se rozhodla zlikvidovat kulturní a politický hlas opozice a zastavila provoz nepohodlných stanic" sdělil Robert Mahoney z Organizace na ochranu novinářů.

Generální tajemník novinářské svazu Turecka Mustafa Kuleli řekl, že se turecké úřady  snaží  zastrašit opoziční hlas  novinářů, socialistů, alavitů a Kurdů. Turecká vláda pronásleduje novináře, nesdílející oficiální stanoviska,  kteří jsou cílem útoků a jsou zatýkáni na základě falešných obvinění. Vláda by měla dle mínění lidskoprávních organizací zastavit stíhání novinářů, kteří pracují v zájmu obecného práva občanů na informace.

 Dle  Eyüpa Burça ze stanice IMC TV se Turecko začíná podobat fašistickému režimu.  IMC TV, jež si všímala ožehavých sociálních témat  a snažila se o profesionální žurnalistiku, označila uzavření své stanici jako úder svobodě slova, omezení  práva na informace pro miliony posluchačů. Označila vládu jako antidemokratickou a autoritářskou sílu, jež chce, aby média hovořila jednotným hlasem v její prospěch a nesnažila se o konstruktivní kritiku.  

nešťastné kurdské dítě nechápe politické spory

Snad nejvíce překvapeny ale byly kurdské děti, když ve čtvrtek zjistily, že jim na satelitu nejede jejich oblíbená  Zarok TV, jež vysílá v jejich rodném jazyce  animované seriály a  učí děti kurdštinu, jež není povolena ve státních školách.  Jak sdělila produkční stanice Dilek Demirel, bylo vysílání stanice přerušeno bez jakéhokoli předchozího upozornění. 

TV se skrze právníky dozvěděla, že ji vláda považuje za separatistickou a podvratnou organizaci a jako takové jí na základě dekretu 668  zrušila vysílání.  

Vyjevená produkční nemůže pochopit, co je podvratného na vysílání mezinárodních dětských pořadů jako jsou Šmoulové, Garfield anebo Spongebob v kurdštině. Turecko je signatářem Úmluvy OSN o  právech dítěte, s výjimkou 3 článků. Mezi nimi je článek 17, jenž zavazuje média k podpoře jazykových potřeb minoritních skupin. 

Erdoganova AKP přitom byla ke kurdské menšině v počátku své vlády tolerantní a zavedla reformy, jež posílily roli kurdského jazyka v Turecku a měly vést k rozvoji jejich kulturní identity. Vznikla řada soukromých kurdských škol a dětská stanice ZAROT TV. Vše se ale změnilo po ukončení  dvouletého příměří a mírového procesu mezi zakázanou Kurdskou stranou pracujících PKK. Vztahy mezi vládou a kurdskou menšinou se v posledním roce radikálně zhoršily.  

Čistky, jež byly namířeny proti hnutí Hizmet, jenž měl své příznivce i mezi Kurdy, postihly tisíce učitelů, jež měli údajně vazby na PKK. Zastavení vysílání kurdské dětské stanice vyvolalo  vlnu kritiky a sarkastických komentářů na sociálních sítích.

Turecká vláda dle vtipálků na Twitteru považuje Gargamela dle sarkastických žertíků za šéfa teroristické organizace. Anebo byla turecká vláda  popuzena šmoulí oslavou nového roku skákáním přes oheň, což připomíná starý kurdský zvyk?   

Zaměstnanec dětské stanice, jenž si nepřál být jmenován, sdělil DW, že skutečným cílem vlády je umlčet hlas kurdské menšiny za každou cenu. Vláda zneužila  základní právo kurdských dětí na vlastní kulturní identitu k politickým cílům. Nesmyslný zákrok proti neškodné TV stanici, jakých je v turečtině celá řada, je dle mínění mnohých  formou msty kurdské menšině provedené na malých bezbranných dětech. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Havelková | neděle 2.10.2016 20:20 | karma článku: 19,22 | přečteno: 327x