Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Snadný, efektivní a vědecký recept, jak vyřešit otázku migrace

Nová vědecká metoda založená na studiu lidského mozku  dokáže vyřešit problém s migrací jednou pro vždy. Vynalezli ji na univerzitě v Yorku a pokud bude opravdu funkční, pomůže nám všem se smířit bezbolestně se současnou situací. 

Není to tak dávno, co proběhla tiskem šokující zpráva, která přináší efektivní recept, jak jednoduše a bezbolestně a hlavně vědecky vyřešit problematiku imigrace. Pokud se ukáže metoda jako účinná, tak se všichni naši političtí představitelé zaradují, protože budou mít po problému s bouřícími se davy konvičkovců a s nespokojenými blogery z blog.idnes.cz

Chvíli budou dumat, než přijdou na to, v čem tento zázračný recept tkví. Jako první by nás napadlo ukončení válečných konfliktů v epicentrech bojů, odkud proudí stovky tisíc migrantů odlišných kultur do EU. Jako druhé řešení zlepšení ekonomické situace v konflikty zmítaných zemí. Jako třetí výměna vlád, odkud migranti proudí do EU, a nahrazení neschopných autokratů schopnými technokraty s autoritou. Jako čtvrté výměna politických elit EU, které by migranty nepřijímaly.

Všichni jsme vedle. V rámci této vědecké metody nejsou totiž problémem migranti, kteří boří údajně dle řady nacionalistických nespokojenců architekturu sociálně soudržných společností, ale samotné společnosti, jež se migraci brání. Tedy většina Čechů a obyvatel postkomunistických zemí, kterým panicky nevadí Ukrajinci, Vietnamci, Číňané ani Bulhaři, ale jen a jen muslimové.

Vše se ale dá vyřešit  snadno, bezbolestně  a hlavně s pomocí moderní technologie. Aspoň to tvrdí  dr. Keise Izuma z oddělení psychologie univerzity v Yorku, jenž spojil své úsilí s vědci z kalifornské univerzity (UCLA). Výsledkem je článek  Neuromodulace skupinových předsudků a náboženské víry v časopise Sociální kognitivní a afektivní neurověda. 

Takže nás zase spasí Američané, zajásala jsem.  Mozek lidí je složitý a dosud neprobádaný. Jak ale dokázal vědecký tým,  lze jej ale ovlivňovat pomocí techniky nazvané transkraniální magnetická stimulace, jež původně sloužila k léčbě psychických poruch.  Týmu výzkumníku se podařilo identifikovat určité skupiny neuronů v mozcích dobrovolníků- 39 politicky umírněných studentů.

Američtí a britští vědci zjistili, že magnetické pulzy, které se zašlou mozku, mohou změnit zatím jen dočasně lidské pocity v řadě otázek. Izuma se domnívá, že lidé se uchylují k ideologickým stanoviskům, když jsou konfrontováni s řadou problémů. Jeho tým se pokusil najít centrum mozku zodpovědné za řešení určitých problémů, jako třeba otázky, jak pohnout tělo tak, aby obešlo  překážku. Nakonec se mu podařilo dospět k řešení abstraktnějších problémů, jež se týkají ideových stanovisek.

Vědci se zaměřili na posteriorální mediální frontální cortex, část mozku, jež  hraje roli  v detekci rozporů mezi tím, co chceme, a skutečnými omezeními, jež nám klade realita. Tato část mozku  má vliv na korekci jednání, jež má za úkol vyřešit tyto rozpory. Zpracovává hrozby a konflikty a rozhoduje o tom, jak na ně reagovat.

Dobrovolníci byli dle důmyslně sestaveného systému otázek dotazováni na  víru v Boha, nebe, anděly, ďábla a peklo a přitom probíhal screening jejich mozku, jenž měřil jejich náboženská přesvědčení a strach ze smrti. Dr. Izuma dospěl k názoru, že lidé se k náboženství uchylují ze strachu ze smrti.  Tým dospěl k tomu, že vyřazení role výše zmíněné části mozku  mění radikálně víru ale i předsudky.

Ať už se jedná o všednodenní hrozby jako je ohrožení pracovní pozice anebo abstraktnější pojmy, jako je představa Boha a smrti či otázka imigrace, využívá náš mozek stejných elementárních aktivit, jež mohou být redukovány magnetickým zářením. 

Američanům v rámci výzkumu předsudků ve vztahu k mozkovým aktivitám byly ukázány 2 eseje napsané  imigranty. Jeden z nich si na USA stěžoval  a druhý USA chválil. Oba dva dopisy byly záměrně dle předchozích studií zkoncipované tak, aby se u studentů posílil pocit loajality k vlasti anebo naopak předsudky ohledně jiné etnické skupiny.   

Studenti byli v experimentu rozděleni do dvou skupin. První skupině byla aplikována maličká dávka elektromagnetismu, jež nemohla ovlivnit jejich mozkovou aktivitu. Druhá skupina obdržela silné pulsy TMS, jež byly dostatečně silné na to, aby na chvíli zrušily aktivitu zkoumané části mozku.

U obou skupin byly zjištěny odlišné výsledky. Skupina, jež byla vystavena silnějším dávkám, ztratila víru v Boha, anděly a nebe  o 32,8 procent ve srovnání se skupinou, jež nebyla vystavena skoro žádným impulsům.  25,8 procent z naostro testované skupiny nabylo pozitivnějšího postoje k negativně zaměřeným imigrantům. Magnetická kúra tedy snížila víru v Boha a zvýšila toleranci k imigrantům. K tomu všemu vedlo dle dr. Keise Izuma vyřazení funkce příslušné části mozku. 

Autor experimentu se vyjádřil k části svého výzkumu týkajícího se předsudků k migrantům. "Naslouchání kritice vlastní skupiny od někoho, koho vnímáme jako vetřelce, je vnímáno jako ideologická forma hrozby. Jedinci na to reagují tak, že se dvojnásobně přimknou ke svým vlastním skupinovým hodnotám, do nichž začnou více investovat a budou ještě negativněji reagovat na jakoukoli kritiku." 

"Když jsme vyřadili část mozku zodpovědnou za detekci a reakci hrozbám, obdrželi  jsme méně negativní, méně ideologicky motivovanou reakci na kritiku, jíž nás častují vetřelci."

Odborník z UCLA, dr. Colin Holbrook, jenž se podílel na výzkumu, sdělil, že tento objev je velice překvapující, ale je v souladu s myšlenkou, že se mozkové funkce vyvinuly pro relativně základní formu  reakcí na hrozby. Stejné schéma  funguje i ve formě ideologických reakcí. Je ale třeba více takovýchto výzkumů, abychom pochopili, jak vlastně došlo k redukci  náboženského přesvědčení a etnocentrických postojů.  

Zatím nejsme ještě tak daleko, jako ve filmu Matrix, kde byl lidský mozek zcela přeprogramován, a jedná se jen o malý krůček vpřed. Věda se ale rozvíjí a to samé platí i pro neurovědu. 

Zdokonalení této metody, jež je nyní ve stádiu experimentu a funguje bohužel pouze, když je jednotlivec vystaven pulsům TMS, by mohlo zvrátit postoje obyvatelstva nespokojeného s imigrací anebo nespokojených blogerů. Dokonce mám takový pocit, že Barack Obama zařídil německé kancléřce, jež za ním často jezdí na porady, účast na této kúře.  Jak jinak by mohla před několika lety kritizovat selhání konceptu multikulturalismu a volat po vyšších požadavcích na migranty a nyní kázat rozjásaně pravý opak. zde

Češi jsou, jak se říká, stádo, a tak by jim šlo nakukat leccos, aby se podrobili dobrovolně této terapii. Stačilo by rozeslat pár pozvánek od VZP. Anebo by se v krajním případě muselo obyvatelstvu zalhat a provést kúru pod záminkou nezbytné prevence. Podobně by se dalo vyzrát na maďarské politiky, kteří mají z dob komunismu zakódované podobné návyky a hned by přestali stavět ploty. 

 

A jakmile by obyvatelstvo zjihlo, hned by se o 180 stupňů změnila situace. Rozjásaně bychom vítali migranty, kteří by psali negativní stížnosti na to, jak jsou zde diskriminováni. A my bychom jim s úsměvem přikyvovali, upravovali svou legislativu dle práva šaría a neviděli bychom na to nic špatného, protože by byla vyřazena část našeho mozku.

Napadlo mne ale, že by metody TMG šlo využít i opačným způsobem a nasadit kúru imigrantům, kterým by se o 32,8 procent snížila víra v anděly, Alláha a peklo. Takže by se dostali  na evropský průměr, pokud by se jim kúra systematicky opakovala. Problém je, jestli by džihádistické migranty šlo tak snadno obelstít.

Vladimír V. Putin, jenž ví vše, totiž nedávno v OSN prohlásil, že radikální islamisté jsou velice mazaní a nejsou o nic hloupější nežli my. zde  V tomto ohledu bych řekla, že jsou džihádisté chytřejší a nedali by se nikým  oklamat. Nedali by si svévolně s pomocí amerických přístrojů měnit chod svého mozku, jenž považují za skvělé a dokonale fungující  dílo Alláhovo. Navíc mají muslimové své jasné představy o mozku, jak nám ukázal Abd Al Mijid al Zibnani, duchovní učitel Usámy bin Ládina. zde

Tento expert na všechno ví všechno nejlépe a muslimové mu slepě věří, až na pár výjimek, jakou je  můj oblíbený renomovaný pákistánský jaderný fyzik, prof. Pervez Hoodhboy, jenž veřejně demystifikuje předsudky islámských teologů. Zúčastnil Konference o vědeckých znacích v islámu pořádané Zibnanim  a později se vysmál  během konference TED v Islámabádu všem těmto nesmyslům. Bohužel je takovýchto lidí v muslimském světě málo a často čelí diskriminaci. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Havelková | pondělí 19.10.2015 14:13 | karma článku: 21,32 | přečteno: 1237x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.