Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokus o rychlé svržení tureckého prezidenta Erdogana dlícího na dovolené nevyšel

Turečtí pučisté patrně ze středních až vyšších složek turecké armády, nespokojení se situací v rodné zemi, nedali legitimně zvolenému tureckému prezidentovi Erdoganovi ani řádně zasloužený čas na dovolenou.  

Obsadili si státní TV, vyhlásili stanné právo, a tak turecký prezident musel v našem nočním čase zaapelovat na své vlastní občany prostřednictvím mobilní aplikace. Pučisté byli chvíli úspěšní a měli obsazeny části velkých měst, měli už i vrtulníky. A tak co zbylo najednou odstřiženému prezidentovi na dovolené v Izmiru, nežli sociální sítě?

 
Skrze ně dospěl k magickému rozhodnutí a vyzval turecký  lid, muže s holýma rukama, aby vtrhl do ulic a svrhl nikým nezvolené pučisty, jež inteligentně asocioval s kdysi vlivným klerikem Muhammedem Fethullahem Gülenem, dlícím v samozvaném asylu v Pensylvánii, jehož nábožensko-politické  hnutí Hizmet kdysi pomohlo i Erdoganovi AKP k moci, ale později prorostlo do všech složek turecké polis, mělo pod palcem díky svému tzv. umírněnému kalvinisticky střiženému islamismu část tureckých  úřadů, soudů, osvětu, zakládalo po světě díky svému velkému finančnímu vlivu celé řady islamistických matras. 

 Gülen, jenž je údajně už dost nemocen, je v asylu v Pensylvánii, a tak Erdogan může směle hovořit o jeho paralelní polis, které si  Gülen v Turecku buduje od roku 2013, kdy došlo k tzv. odhalení korupčních skandálů vládních úředníků.  

Proto byl uzavřen před nedávnem uzavřen opoziční deník Zaman, jenž byl napojen na hnutí Hizmet. Nemocný klerik v USA nemá ve svém věku a při svém zdravotním stavu už patrně inteletáulní kapacity  na to, aby sám zosnoval puč, možná ale pučisté s jeho hnutím sympatizovali. Americká whistlowberka turecko-iránského původu Sibel Edmons spekuluje o klerikově napojení na americké tajné služby, ale ty se k tomu veřejně neznají.  Pokud ale pučisté s hnutím sympatizovali, nejednalo se o pokus o návrat k přísnému sekularismus atatürkovského typu, jak se mylně na domnívala na chvíli naše ČT24 v nočních hodinách.

Verze islamismu v pojetí AKP není pro většinu Turků v jejich zemi vůbec nestravitelná, naopak se patrně mnohým obyvatelům  líbí, nemá tak přísný a intolerantní přístup k jiným náboženským menšinám anebo k ateismu, jako je to nastaveno v jiných islámských státech.

 Důvodem k puči byla patrně nespokojenost složek armády s tím, jak je v Turecku řešena bezpečnostní situace a migrační krize, v jejichž rámci došlo už  k několika atentátům.  Turecko je skrze svého souseda Sýrii zavlečeno do nebezpečného válečného konfliktu, do Sýrie skrze Turecko proudí   řada tzv. umírněných teroristů, kteří jsou vycvičováni na jeho půdě, z EU. USA si zde patrně také cvičí své umírněné rebely. V oblasti Gazientep je  naňahňaná řada syrských uprchlých rebelů, kteří se zde rovněž cvičí a snaží se svrhnout Al asadův režim. 

Erdogan se dříve přátelil se syrským prezidentem Al-Assadem, byl ale nucen NATO, partnery v rámci Blízkého východu , svými voliči, anebo svou umíněností označit legálně zvoleného sousedního prezidenta, který rovněž potlačil několik pučům, či údajně lidově motivovaných demonstrací, za autokratického diktátora. Bezpečnostní situace v Sýrii a Iráku se zhoršila. Ačkoli Erdoganovi strana AKP udělala v dávnější minulosti pro své Kurdy mnohé, situace se zneklidnila především v rámci snah kurdské menšiny o vlastní stát v Iráku, Sýrii a Turecku, jenž by ukrojil patrně Turecku ukrojil části území, a tak zpochybnil  autoritu tureckého státu. 

Do nešťastného vleklého konfliktu v Sýrii se navíc vložilo Rusko, jež nikdy nebylo tureckým nepřítelem, mělo s ním celou řadu dobrých obchodních svazků a dokonce se připravoval i projekt Turkishstream. V.V. Putin s íránským předsedou parlamentu Larídžáním, ale před časem  jasně sdělili, že ropa z tzv. Islámského státu je převážena cisternami mimo jiné do Turecka a dalších států a z tohoto prodeje profitují i vysocí turečtí představitelé a už byl oheň na střeše. Navíc Rusové nešťastně střihli svým bitevním letounem SU-24 turecké hranice, byli sestřeleni, pak nastaly sankce, jež byly před krátkou dobou naštěstí ukončeny. Erdogan našel s ruskými vládním představiteli konečně společnou řeč a po určitém před svým národem a celém NATO povinném trucování se Kremlu oficiálně dopisem omluvil.

Před tím na jeho Turecku ruská média nenechala nit suchu, jakmile byl Kreml oficiálně pokorně odprošen,  ruská rétorika se změnila o 180 stupňů a už se zase jejich úředníci s těmi  tureckými kamarádí a společné investiční a obchodní projety mohou pokračovat dál.

O sociálních sítích a vlivu médií na mínění davů, která tak rychle otočil, když se Erdogan omluvil Kremlu, je  i celý dnešní a včerejší puč. Turečtí pučisté nepochopili jejich magickou moc. Neřekli jasně, kým vlastně jsou. Pokud by oni vyzvali své příznivce, aby vrhli do ulic, asi by tam vrhli. Ale vyzval je legitimně zvolený prezident Turecka Erdogan a tak vrhli jeho příznivci, především mladí muži,  na jeho pokyn do ulic a doslova zastavili tanky svýma holýma rukama. Byla to naprosto geniální strategie. Armádní vzbouřeni neměli tu sílu útočit pro lidem, kteří na ně křičeli turecky křičeli asi,  máme holé ruce, stejně jako křičeli naši lidé při režimním převratu v roce 1989. 

A tak se puč uklidnil, navíc byl propuštěn zajatý provládní generál, bude asi povinná čistka ve vysokých kruzích armády, vše se pročistí a na tureckém nebi bude zase jasno. Bude tam svítil půlměsíc a krásná hvězda. Klerik, hlavně hnutí Hizmet  zůstane v Pensylvánii, proč by se vracel, možná s tím opravdu nemá co společného. A R.C. Erdogan je vlastně rád že se nevrátí a má na koho nadávat a může si svobodně učinit čistku svých slavných armádních pučistů. Představme si, že by se vrátil a v Turecku by musel nastat monstrproces s chorým člověkem, z něhož by nakonec vypadlo, že je čímsi agentem a teroristům pod vlivem zahraničí.

Co by sis ním Erdogan počal, je patrně napojený na přístroje, takže zůstane v Pensylvánii ve svém luxusním sídle v USA. V EU budeme moci doložit, že v současné ztížené bezpečnostní situaci bozvízový režim  Turkům nemůžeme povolit, R.T. Erdogan to před svým lidem hravě zdůvodní, ostatně víza Turkům vždy byla vyřizována hladce a nic se nestane. Jen je třeba vložit určité investice do toho, aby k nám doopravdy neproudili z turecka v takovém množství migranti. V tomto ohledu je pro EU výhodnější současná turecká vláda, nežli nevyzpytatelní armádní pučisté, kteří by se 2 roky dohadovali navzájem o moc.  

 

Autor: Petra Havelková | sobota 16.7.2016 10:56 | karma článku: 23,69 | přečteno: 3344x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  6:54

Aktualizujeme Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.