Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pitínského Triptych v Divadle Husa na Provázku

Inscenace v režii J. A. Pitínského skoro vždy naláká diváky. Triptych tří textů z období totality, demokracie a středověku skladbou titulů sliboval nekonvenční zážitek a ten jsem si nechtěla dát ujít.

Původně zamýšlená inscenace   hry Matka režiséra a autora J. A. Pitínského, jež mělo být inscenováno ve Sklepní scéně Centra Experimentálního divadla, bylo nakonec uvedeno na  velké scéně Divadla Husa na provázku. Proto se krátký a koncizní text nakonec dočkal rozšíření o adaptaci románu maďarského románu Dezsa Kosztolányiho Sladká vražedkyně, dialogů z Bressonova filmu Proces Jany z Arku a estetických teorií Bertolda Brechta. 

Režisérovi a dramaturgyni Simoně Petrů  nejde o hlubší analýzu jednotlivých politických systémů a období, do nichž je hra spolu se dvěma dalšími zadaptované texty, začleněna,  ale spíše o rozehrání často bizarních, občas citově vyhrocených vztahů, o střet patetizující melodramatičnosti s  žánrem grotesky a  prvky brechtovských zcizovacích efektů.

Pitínského Matka, napsaná ve svérázném  dělnickém dialektu, vznikla jako groteskní parodie na Gorkého stejnojmenný román. Inscenace, jež se odehrává  v klaustrofobicky maličkém  prostoru bytečku, kde despotická matka udusí dceru svého uťápnutého  syna  ve skříni  a postupně jsou odrovnáni i další členové rodiny, aby si matka mohla nakonec vítězoslavně nasadit kabát členky totalitní strany se symboly připomínajícími vzdáleně nacistickou svastiku, by vyzněla lépe v prostoru Sklepní scény jako samostatný scénický útvar.

Pitínský se ale rozhodl  hru prohloubit o další dimenze. Promarněnou šancí bylo využití brechtovského komentátora, jenž četl úryvky z jeho estetických teorií volajících po racionální divácké reflexi, distancování se od vciťování se do osudu postav  a brojících proti lacině psychologizujícímu divadlu s pomocí zcizovacích efektů. 

Pár zcizovacích efektů, někdy citlivě, někdy až příliš uměle vpáčených do celku divadelní inscenace, se ve hře objevilo, ale racionálního nadhledu do Pitínského hry i celého inscenace, se mně nedostalo.  Zcizovací efekty navíc v Huse na provázku natolik zdomácněly, že jsou zde takřka  na denním pořádku a pravidelný návštěvník se jimi může cítit přesycen.

Kromě několika poznámek komentátora o tom, že by se neměla využívat melodramatická hudba, načež se v inscenaci tato hudba jako naschvál ozve a názor Brechta, že je vhodné proložit představení 24 minutovou přestávkou, načež nastane přestávka, a pár drobných vychytávek vyzněla snaha dodat inscenaci postavou komentátora další metanarativní rovinu do ztracena.

Melodramaticky a kabaretně ztvárněné podání maďarského románu z roku 1919  o svedení katolické služtičky buržoazním synáčkem,  kde se hlavní protagonistka  na malou chvíli v burleskní scénce promění v ďáblici a zamiluje se do smradlavého  kominíka, jehož iracionálně odmítne, aby mohla sloužit stárnoucí a lehce despotické aristokratce, vyniká zajímavou scénografií, choreografií  i výkony hereckých protagonistů. Nevyhneme se ale pocitu, že sledujeme do moderního divadelního hávu oblečený  film, jaký se točil za První republiky a za Protektorátu, v němž by se dobře vyjímala jak Lída Baarová, tak Antonie Nedošínská.

Hra končí jak jinak nežli tragédií. Frustrovaná služtička zavraždí své chlebodárce, kteří ji připravili o rodinné štěstí s pohledným kominíkem a čeká ji monstrproces. A najednou se  dostaneme nelogicky z minulého století do temného středověku. Odsouzená vražedkyně si prohodí roli s mučednicí Janou z Arku, jež církevnímu soudci s mikrofonem procítěně odpovídá o svých niterných duchovních pohnutkách, aby pak byla odvedena  střapatými bytostmi k plápolavému ohni, zazpívala si slavnou  rockovou píseň a my jsme mohli odejít po delším potlesku domů. 

O tom, že jednotlivé kusy spolu vzájemně nejsou až na pár leitmotovů  nijak vnitřně provázány a že nám uniká smysl  celé této divadelní montáže, si lámaly hlavu i mozky mnohem vzdělanější, nežli je ten můj.  

Pitínskému a dramaturgyni Simoně Petrů, kteří celý projekt patrně ušili rychlou jehlou, bychom mohli odpustit rozvolněnost triptychu, pokud by v nás zanechal hlubší dojem a  vyprovokoval nás k přemýšlení. To se ale nestalo. Představení bylo až příliš předvídatelné. Od autora jsem viděla zdařilejší díla.  Doufám, že se příště více zamyslí nad dramaturgickou koncepcí svých montáží a pokud bude mít  režisér pocit, že se mu dílo rozpadá pod rukama, nechť raději režíruje osvědčené dramatické texty, které bude schopen svým citem pro jevištní metaforiku lépe koncepčně uchopit. 

Premiéra: 13.10.2017. Překlad: Ladislav Novomeský. Dramaturgie: Simona Petrů. Scéna  Scéna: Petr B. Novák. Kostýmy: Tereza Hrzánová, Romana Redlová. Režie Jan Antonín Pitínský. 

hrají: Ivana Hloužková, Tereza Marečková, Růžena Dvořáková, Vladimír Hauser, Milan Holenda, Ondřej Kokorský, Martin Donutil

Autor: Petra Havelková | sobota 21.10.2017 15:47 | karma článku: 4,81 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Petra Havelková

Prokleta jurodivým jeruzalémským mužíkem

Když se budete proplétat uličkami Jeruzaléma, snažte se zorientovat sami a nikdy neoslovujte prazvláštní mužíčky v modrých čapkách, anebo dopadnete stejně jako já

6.4.2018 v 7:20 | Karma: 16,13 | Přečteno: 550x | Diskuse| Cestování

Petra Havelková

Je Itálie opravdu tak nebezpečným místem k životu?

Po přečtení řady článků nezlomné, hrdinné blogerky Moniky Pilloni, která nás jako jediná informuje neúnavně a pravdivě o dění v Itálii, jsem naznala, že život v této zemi připomíná scény z filmů o dr. Hannibalovi Lecterovi

19.2.2018 v 8:01 | Karma: 24,52 | Přečteno: 2426x | Společnost

Petra Havelková

Bude po prohraných volbách Putin Babišovým traktoristou?

Začalo to jako nevinný žert. V. Putin řekl, že pokud nebude zvolen prezidentem, stane se traktoristou. Byl si jist, že vyhraje. Prohrál a nastoupil do podniku AGROFERT, a.s.

10.2.2018 v 8:53 | Karma: 11,44 | Přečteno: 395x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

HBO si nás po prezidentských volbách posunula hluboko do Afriky

Díky Miloši Zemanovi se nemíříme více na východ ale přímo do barbarských afrických zemí, kde řádí lovci zvířecích lebek, kterými si pak rituálně zdobí své příbytky

6.2.2018 v 17:18 | Karma: 29,20 | Přečteno: 1359x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Jaká bude funkce Martina Fendrycha na Hradě?

Miloš Zeman, jenž vždy plní své sliby, se po svém zvolení zavázal, že přijme jako poradce na Hrad novináře z Bakalových novin. Karta padla na Martina Fendrycha.

28.1.2018 v 14:49 | Karma: 24,56 | Přečteno: 1716x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.