Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osudy dynastie Lehmanových v Divadle Husa na provázku

Běž na to, sdělila mi kamarádka, když jsem jí řekla, že chci jít na inscenaci Dynastie v brněnském divadle. Neprohloupíš, je to to nejlepší, co jsem tam v poslední době viděla. A tak jsem ji uposlechla a šla

Pětihodinový text mladého italského dramatika Steffana Massiniho se stal divadelním trhákem, jehož se chopil i věhlasný Sam Mendes. Autor, jenž měl jak židovskou, tak katolickou výchovu, a ovládá jak arabštinu, tak hebrejštinu, strávil přípravou hry 3 roky, kdy poctivě studoval  finanční a ekonomickou terminologii a historický kontext, do něhož zasadil děj své hry.

autor textu Stefano Massini

 

A jeho úsilí se mu vyplatilo. Vznikl dramaticky nosný text o osudu tří židovských bratrů, kteří se přestěhovali z Bavorska do Ameriky, aby zde prožili pohnuté osudy, bouřlivé  dějinné události a pohádkově zbohatli.

 

 

Hra se nevěnuje krachu firmy v roce 2008, protože se autor chtěl více  soustředit na osudy tří generací židovských obchodníků. Známý na představení  nešel ze strachu, že hra zůstane v rovině  levné protikapitalistické  agitky. To zde ale nestalo a shlédnutí inscenace jsem mu doporučila.  Autorovi nejde o kritiku kapitalistického systému ale o monumentální  významově polymorfní fresku, ve které se  na pozadí  často pohnutých historických událostí, rozkrývají malá i velká lidská dramata.    

Hra je o  střetu první generace, jež si těžce s pomocí poctivé práce, ale i různých pletich a sňatkové politiky vydobyla své místo na výsluní a třetí generace, jež má liberální názory na život a kritizuje hodnoty svých předků. O tom, kterak je staré neustále  válcováno  dravější, mazanější  a nesmlouvavější životní filozofií.  To vše je potkáno odkazy na židovskými rituály, archetypální schémata a  narativy ze Starého zákona.  

I já jsem se pokusila na hru důkladně připravit studiem teorií J. M. Keynese,  monetarismu, pojmů ze světa makléřství a legislativy z období krize, protože jsem měla strach, že text nepochopím stejně jako jsem napoprvé nepochopila film Sázku na nejistotu. Terminologie, již jsem si nastudovala, ve hře naštěstí nebyla ani použita, a tak ji mohl vstřebat  každý průměrně vzdělaný divák. Tomu, kdo by se přece jen ztrácel ve složité spleti finančnické hatmatilky, pomohl režisér a herci, kteří veškeré potřebné pojmosloví  čmárali na plátno, aby se nám ještě lépe, jak káže učení kognitivních věd, vtisklo do paměti.

Dočekal držel v rukou mnohovrstevnatý text, na kterém nemohl, pokud  měl dobré herce, nápaditou scénografii  a hudbu, prakticky nic zkazit. A také nezkazil. S pomocí celé řady zcizovacích efektů, četby komentářů samotnými herci, ztvárnění ženských postav tu kouskem papíru či mužem s groteskní parukou a dalšími efektně působícími  scénickými metaforami se mu podařilo vytvořit zvláštní situační humor, jenž udržel divákovu pozornost a přitom nepůsobil lacině vykonstruovaným dojmem.

Postavy nepůsobí i přes řadu scénických schválností vždy pouze odpsychologizovaným dojmem. Pokud chce, dává režisér divákovi pocítit  tíživou samotu postav, pocit vnitřní prázdnoty  ale i banální lidskou závist úspěšnějším členům rodiny.

Dočekal si pohrává s temporytmem představení a s narativními rovinami. Občas máme pocit, jako by čas zmrtvěl, například tehdy,  když umírá jeden z členů rodinného klanu. Občas se nám zdá, že jsme strháváni vířivým proudem událostí finanční krize ve 30. letech, která otřásla skoro všemi bankovními institucemi a ohrozila existenci všeho, co bratři dlouhá léta budovali.   Při pár pasážích jsem se sice už trochu nudila, působily na mě příliš stereotypním dojmem a byla jsem ráda, že jsem neviděla celou pětihodinovou hru, při níž bych si asi okousala prsty nudou, ačkoli bych si ji jinak doma v klidu s chutí přečetla. Stejně bych ale musela prchnout, protože by mi ujel poslední vlak z Brna.  

Autor: Stefano Massini, překlad: Irena Novotná, režie a úprava: Michal Dočekal, dramaturgie: Miroslav Oščatka, scéna: Dragan Stojčevski, kostýmy: Sylva Zimula Hanáková, hudba: Ivan Acher; premiéra: 5.5.2017 ve Velkém sále Divadla Husa na provázku

Autor: Petra Havelková | sobota 21.10.2017 16:49 | karma článku: 6,13 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Petra Havelková

Jak se dělá talk show na TV Barrandov

Pořad Nebezpečné vztahy moderátora Honzy Musila láká televizní diváky na skandální odhalení, vyhrocené střety mezi pozvanými hosty z řad prostého českého lidu. Je ale všechno tak, jak se divákovi zdá?

9.12.2018 v 12:13 | Karma: 30,13 | Přečteno: 2162x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Spílání malému Čecháčkovi u příležitosti výročí české státnosti

Kabaret české státnosti, které zinscenovalo brněnské Mahenovo divadlo se změnil pro mě a 2 další milovnice divadla a kultury středního věku v kabaret české nudnosti. Jednu z nás z představení prudce rozbolela hlava

1.12.2018 v 18:06 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Český jazyk nám feministická a LGTB lobby nikdy neukradne!

Obavy z útoků LGBT lobby na tradiční hodnoty, jež jsou založeny na roli ženy a muže coby monogamního páru, se stupňují. Napomáhají k tomu legislativní kroky, řešící práva LGTB minorit v otázce manželství anebo adopce dětí.

26.11.2018 v 16:57 | Karma: 23,93 | Přečteno: 888x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Kunětická hora-sídlo Rumburakovo

Rumburak byl odpradávna mou oblíbenou pohádkovou postavičkou. Zatímco v nepraktické pohádkové říši byl pro svůj pragmatismus plísněn, ve filmu Rumburak ukázal sympatičtější tvář.

31.7.2018 v 14:53 | Karma: 18,26 | Přečteno: 458x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Proč mezi Trumpem a Junckerem zavládla jedinečná chemie?

Nebe a dudy, voda a oheň, neřízená střela a zpomalený byrokrat, to jsou Donald Trump a Jean-Claude Juncker. Vše svědčilo o tom, že si při setkání v Bílém domě si neporozumí. Přesto mezi nimi přeskočila jiskra. Proč vlastně?

29.7.2018 v 15:25 | Karma: 12,14 | Přečteno: 427x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.