Kunětická hora-sídlo Rumburakovo

Rumburak byl odpradávna mou oblíbenou pohádkovou postavičkou. Zatímco v nepraktické pohádkové říši byl pro svůj pragmatismus plísněn, ve filmu Rumburak ukázal sympatičtější tvář.  

Měla jsem tu čest spatřit představitele Rumburaka, Jiřího Lábuse, naživo na jednom z divadelních festivalů, kdy na nás, studenty,  vlídně promlouval, už notně zestárlý. Do dnes vyčítám, že jsem herci tiše nešpitla do ouška, "miluji tě, Rumburaku!  Už od svého dětství..." Možná by se rozčílil, a já bych uviděla svého starého dobrého pohádkového zlosyna. 

A tak mi to nedalo a při návštěvě Pardubic jsem si odskočila na nedaleký hrad, kde se natáčely scény z Arabely, aby mi došlo, že nic z toho, co jsem viděla v seriálu, v reálu nepoznávám. 

Zřícenina hradu z počátku 15. století získala své jméno díky kronikáři Václavovi Hájkovi z Libočan. Zakladatelem hradu je patrně Václav II. Za husitských válek zde byl svolán tábor lidu. Hrad posléze přestavěl Vilém z Pernštejna.

Posléze jej zadlužení Pernštejnové prodali Maxmiliánovi Habsburskému. Hrad se začal rozpadat.Během jej dobyl během 30. leté války generál Torstenson. Ve dvacátém století se o něj začal starat Klub českých turistů. V roce 2001 byl prohlášen za národní kulturní památku. 

 

vstupní brána
věž šesté brány

 

 

Mapa rybníkářská oblast na podlaze hradu

Kaple sv. Kateřiny Alexandrijské 

Původní sklípková klenba

 

nápisy švédských dobyvatelů

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Havelková | úterý 31.7.2018 14:53 | karma článku: 18,26 | přečteno: 458x