Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

Nevím ale, jak konkrétně by si celý tento legislativní proces Piráti  představovali. Drogoví narkobaroni, sídlící převážně v Latinské Americe,  své příjmy v České republice  danit do budoucna s vysokou mírou pravděpodobnosti nebudou.

Proces legalizace distribuce a užívání psychotropních návykových prostředků za efektivně regulovaných podmínek, jak ji nastiňují Piráti, není stranou v jejím volebním programu dostatečně domyšlen.  

Všichni dobře víme, že účinek většiny omamných prostředků na zdravotní stav, psychiku a chování drogově závislých obyvatel je krajně nevypočitatelný.  Pokud by měl být prodej a distribuce natolik přísně regulován a legislativně ošetřen, jak by si Česká strana pirátská  představovala, musela by být výroba omamných prostředků svěřena výhradně do produkce nadnárodní farmaceutických společností, které  nesídlí v České republice. Jedině ty jsou schopny případný finančně náročný a mnohaletý výzkum veškerých vedlejších účinků psychotropních látek na organismus drogově závislého uhradit, aby se jim to v rámci procesu platby daní vyplatilo. Je naivní se domnívat, že by se daný výzkum mohl provádět v rámci české Zentivy anebo z veřejných zdrojů státního rozpočtu zatíženého koronavirovou krizí. 

Je dobře známo, že nadnárodní farmaceutické společnosti se do výroby omamných psychotropních prostředků  nehrnou a dobře vědí proč. Pokud vyrábí  návykové látky,  u nichž hrozí riziko poškození zdraví anebo předávkování, váží je pouze na lékařský předpis vydaný za jasně daných podmínek. Jen tak se mohou vyvinit z vleklých soudních procesů. Pokud pustí do oběhu lék, trvá roky, nežli jsou vedlejší účinky prozkoumány a léky jsou po tuto dobu pečlivě testovány na přítomnost nečistot. Vedlejší účinky jsou průběžně sledovány a vydávání lékařské předpisů těchto léčiv  jsou nyní spíše zpřísňovány, nežli uvolňovány.   

Platit odškodné lidem s podlomeným zdravím následky dlouhodobého zneužívání návykových látek se ekonomicky nevrací a do tohoto rizika žádné racionálně  uvažující společnosti, jež chtějí legálně generovat zisk, nepůjdou. Převést toto riziko platby odškodného na stát, jenž by měl toto vše posvětit, by znamenalo výrazný  nápor na koronavirovou krizí podlomený rozpočet. Pokud se nyní přísně reguluje prodej marihuany na léčebné účely, má to jasně daný smysl. 

Do rizika úmrtí předávkováním anebo vážného poškození zdraví drogově závislých občanů jdou právě ty organizace, jejichž čelním představitelům  nevadí, že skončí doživotně za mřížemi, protože se dostatečně zabezpečili svými nelegálními podnikatelskými aktivitami.  Představa, že z  distributorů  omamným prostředků učiníme mávnutím kouzelného proutku řádně danící české občany, je naivní. Ale Pirátské straně stojí za úvahu. Připomeňme si zároveň, že Pirátská strana trvale tlačí na snížení ochranných patentů  lékařských společností, jež investovaly nemalý kapitál do vědy a výzkumu léčiv, a tak by rády připravili ekonomické subjekty o jejich legitimní zisky. Pokud by se jejich návrhu v Česku prosadili, což je nepravděpodobné, protože se musíme primárně řídit legislativou EU, veškeré farmaceutické společnosti, by si ještě více rozmyslely, zda by zde vyráběly, či distribuovaly tvrdé drogy.  

Je třeba zdůraznit, že kvůli tomuto do budoucna plánovanému legislativnímu kroku Pirátů by se musel přepsat i Zákoník práce. Užívání určitých drog, jako je alkohol anebo v některých případech marihuana, je víceméně společensky  tolerováno, ale Zákoník práce jasně dává povinnost zaměstnavateli nepřipustit, aby zaměstnanec mohl vykonávat  jakékoli práce pod vlivem alkoholu anebo návykových látek, protože tím hrozí  zvýšené riziko pracovních úrazů. 

Se zaměstnanci, jimž je opakovaně zjištěna na pracovišti přítomnost alkoholu anebo návykových látek, musí být po jasně specifikovaném upozornění, rozvázán pracovní poměr. Víme,  jak dlouho se drží v těle alkohol a jak rychle se metabolizuje. Naopak psychotropní prostředky se z těla odbourávají  mnohem pomaleji a člověk může být pod jejich vlivem i několik dní po požití.  V tomto ohledu se mohly zaměstnavatelé jasně zbavit lidí, kteří nemají při ovládání strojů či vozidel, či při činnostech vyžadujících zvýšenou pozornost při práci, co pohledávat. Pokud bude ale používání psychotropních látek legalizováno, byla by časem  snaha k prolomení tohoto bodu Zákoníku práce. Jinak by nemohli drogově závislí pracovat jinak než intelektuálně z domova v omezených odvětvích, kde na ně není kladena žádná velká zodpovědnost.     

Snaha Pirátské strany o posunutí  mantinelů v rámci boje  proti držení a distribuci drog a jejich distribuci v něčem připomíná příběh Smolíčka a Jezinek Bezinek. Podáme prstíček legislativnímu procesu uzákonění držení návykových látek a Jezinky nám brzy snědí celou ruku. Zatím se zlegalizuje držení a užívání lehkých drog, jako je marihuana  v rámci domácího pěstitelství. Stejně se už pěstuje na výrobu mastí i průměrnými českými  důchodci na zahrádkách. Navíc  je marihuana vlastně celkem sympatická rostlinka, po které je nám  občas dokonce i fajn a která  pomohla řadě pacientů s četnými neurologickými symptomy. Posléze se zlegalizuje výroba tvrdých drog, jež těžko budou produkovat farmaceutické koncerny, ale budou se pokoutně vyrábět jako doposud bez jakéhokoli managementu kontroly kvality. 

Třeba se ale nic z tohoto předvolebního slibu Pirátské strany, pokud by měla podíl na moci exekutivní, po volbách neuskuteční a vše jsou jen  předvolební sliby, které mají nalákat  alternativně orientovanou levicově mládež s výrazným sociálním cítěním. Celý nápad vypadá díky odvolávání se na přísná legislativně ošetření v rámci možného financování výroby  ze státních grantů, neziskových organizací  či z fondů Evropské unie, na první pohled  růžově. Jaký by ale byla ve skutečnosti realita? Jedná se o utopický sen, chytrý marketingový tah anebo reálnou snahu pomoci české společnosti k zářnějším zítřkům?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Havelková | úterý 6.7.2021 13:18 | karma článku: 12,95 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02

Petra Havelková

Ruský vliv

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16