PF 2016 - Nesdílejme názory, mějme vlastní a rozumějme jim...

„Už existuje tolik názorů, jaký má být člověk, že nejlépe každý udělá, když zůstane takovým, jaký je.“ řekl Josef Čapek. A co by teprve řekl na množství názorů v dnešní době, v roce 2015, za chvíli již 2016.  

Ačkoliv se snažím, se Novoročním předsevzetím vyhýbat, jedno jsem se přeci jen rozhodl dát si. Chci věřit tomu, že lidé kolem mně nejsou hodní nebo zlí, byť mám tendence občas své okolí takto škatulkovat.

Mé předsevzetí tkví v tom, abych nesoudil člověka dle názoru, protože vlastní názor tvoří svobodnou společnost. Společnost, ve které se mohu něčemu přiučit. Nezávazně na tom, z jakých sociálních poměrů nebo v jakém věku tento názor zazní.

Podlehnout pocitu, že někdo je příliš nevzdělaný, chudý či mladý nebo starý na to, aby měl pravdu, je tím nejhorším čím se člověk může stát. Sebestředným, sobeckým a uzavřeným, což je v rozporu se svobodou. 

Zároveň si uvědomíme spoustu věcí, jako například, zda svému názoru skutečně rozumíme. A k tomu můžeme dospět pouze diskuzí a občas zjistíme nemilou věc, že i názor, který zastáváme, nevystihuje to co cítíme. A pouze takový názor si můžeme obhájit nebo případně jej změnit.

Nepodléhejme době, ve které můžeme nabýt dojmu, že díky internetu a technologii všechno víme a známe. Stačí zadat do Googlu pár slov a známe všechno co potřebujeme. Znát něco a porozumět něčemu, je totiž obrovský rozdíl. Snažme se v roce 2016 věcem rozumět a ne je pouze znát a sdílet....

PF 2016 - Nesdílejme názory, mějme vlastní a rozumějme jim...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pěnčík | čtvrtek 31.12.2015 10:20 | karma článku: 11,59 | přečteno: 250x