Mystika - Technický egregor

Co jest dole, jest jako to, co jest nahoře a to, co jest nahoře, jest jako to, co jest dole, aby dokonány byly divy jediné věci.

Slovo egregor pochází ze staré řečtiny a znamená kolektivní skupinová mysl.

Z moderní doby známe podobný způsob skupinové mysli - brainstorming. Každý zaměstnanec řekne co ho napadne a dohromady možná vytvoří dobrý nápad, a možná ne.

Egregor je efektivnější. Je o uklidnění mysli, navození přemýšlivého stavu vědomí a následné konstrukci názorů. Od brainstormingu se liší tím, že smím říci pouze to, čím jsem si naprosto jistý. Tedy např. sdělit chování na základě fyzikálního vzorce, nebo z něj vyvodit závěr. To podnítí ostatní ke konstrukci dalších dílčích závěrů, které zase podnítí moje uvažování. Je velice důležité říkat pouze to, čím jsme si jisti, neboť na těchto dílčích informacích dále staví všichni ostatní.

Tedy egregor je skupinová, pomalá, ale precizní konstrukce názorů. Nejen v technických oborech přináší egregor ohromující výsledky. Tyhle výsledky si však mnozí neuvědomují,  Proto zde popíšu technický egregor, kde jsou výsledky zcela očividné.

Technický egregor je egregor promítnutý do technického prostředí, v současné době nejvíce do počítačů. Jedná se o koncentraci myšlení stovek, či tisíců lidí, kteří společným úsilím vyvinuly počítač a dalších tisíců lidí, kteří programovali software, který dal vzniknout novému SW a ten dal podnět k ještě novějšímu SW a tak dále.

Takto vznikl např. počítač Deep BLue (IBM), který v roce 1997 porazil Garri Kasparova, což byl definitivní přelom v převaze technického egregoru nad jedincem v oblasti logiky.

V oblasti znalostí, tedy paměti, je nad míru jasné, že počítač má paměť, které naše lidská paměť  nemůže konkurovat. Otázkou však dlouho zůstávala relace dotazů a práce s informacemi samotnou umělou inteligencí.

Tomu učinila konec opět firma IBM, kdy v roce 2011, dala vzniknout počítači Watson(IBM), který vyhrál hru Jeopardy(obdoba riskuj) nad těmi nejlepšími hráči. Opět šlo o průlomovou demonstraci nadvlády technického egregoru, tentokrát v oblasti znalostí.

Tedy žijeme v době, kdy jsme kvalitativně ověřili naprostou dominanci technického egregoru nad jedincem.

Závěrem se tedy dostáváme k historicky známému "hovoří CML", který dokáže posunout společnost v libovolné oblasti na tak kvalitní úroveň, na jaké již dnes vítězí nad člověkem v oblasti logiky nebo znalostí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pelán | úterý 7.4.2020 20:35 | karma článku: 4,70 | přečteno: 180x
  • Další články autora

Pavel Pelán

Ekologie na pražské zahrádce

10.9.2021 v 20:00 | Karma: 5,14

Pavel Pelán

Fantasy povídka - Konec elit

14.9.2018 v 21:22 | Karma: 4,33