Vánoční bestie

Velice živě si pamatuju, jak jsem se vždycky celý rok těšila na Vánoce. Od dob, kdy jsem zjistila, že Ježíšek je jen taková ta bílá lež pro pěstování víry v zázraky a kouzla v duších dětí, jsem už od září za pár korun poctivě našetřeného kapesného důkladně vybírala drobné dárky. Obdarovávat svoje blízké jsem vždycky měla ráda přinejmenším stejně jako dárky dostávat. Ono tohle není až zas tak nic, co by většina z nás neznala.

Totiž, vyrůstala jsem na vesnici, posléze maloměstě, kde (v té době) hojně zasněžené kopce vyvolávaly samy o sobě tu pravou vánoční atmosféru. Hňácaly jsme s mamkou kakaové kuličky, na nákup dárků se jezdilo do města s přiměřenou koncentrací lidí na metr čtvereční; a všechno bylo v pořádku.

Poté nastalo stěhování do Prahy, jak už to v životě nejednoho vesničana bývá. Nicméně Praze jsem odmala přivyklá, s jejím tempem a lidnatost obeznámená. Perfektní, jestli jsem se po 18 letech na maloměstě na něco těšila, tak na ruch velkoměsta. Nevadí mi přeplněné bary a nijak zvlášť ani cestování městskou hromadnou ve špičce. Protože po většinu roku jsou lidé docela i lidmi.

Někdy přibližně na přelomu listopadu a prosince propuká jakási metamorfóza člověka v krvežíznivou bestii. Projevuje se především ostrými lokty a touhou po co nejrychlejším ovládnutí seznamu s dárky. Pokud pracujete v obchodě, který se snaží tyto tužby uspokojit, a ten se nachází v obchodním domě, apelujte na své kolegy, aby vám udělovali medaile (čokoládové nebo aspoň z papíru) za každou úspěšně absolvovanou cestu prodejna-záchod, prodejna-tesco apod. Ona to fakt není sranda se někam procpat.

Vánoční náladu jen vzdáleně připomíná tu více, tu méně, zdařilá výzdoba na chodbách. Místy pár příjemně naladěných jedinců, kteří se ubránili výše uvedené přeměně.  

To obdarovávání milovaných osob mám pořád ráda. Jen už se mi hůř představuje, že v den, kdy nemusím, vkročím do světa bestií a rvaček o poslední kus balícího papíru.

Ale na ten Štědrý den se těším paradoxně o to víc, protože kromě toho všeho zdobení, dárků a rodinné pohody, to bude znamenat i uzdravení spoluobčanů. Zas na pár měsíců.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Pejšová | pondělí 10.12.2012 13:17 | karma článku: 7,33 | přečteno: 712x