Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Finanční gramotnost - negramotnost

Minulý týden proběhla na půdě Vysoké Školy Ekonomické v Praze konference na téma finančního vzdělávání dospělých. Význam finanční gramotnosti nejjednodušeji postihují slova pana ministra Miroslava Kalouska – cituji: "Pokud neznáte datum založení Karlovy univerzity, je to sice ostuda, ale přesto se můžete životem úspěšně protlouct. Pokud však máte nedostatky ve finanční gramotnosti, můžete zničit celý život sobě i svojí rodině. Finanční vzdělávání je proto nezbytnou součástí nejen školní výuky, ale mělo by zasáhnout všechny občany naší země."

Pravicová politická strana by mohla apelovat na individuální odpovědnost každého jednotlivce a nestarat se, jestli skončí v dluhové pasti, resp. zbankrotuje, jenže ....! - můžeme si říct s panem Werichem - vždycky se vyskytne nějaké „jenže“, které mění běh světa. V tomto případě to „jenže“ znamená stát. Respektive peníze nás všech daňových poplatníků, které pak putují ve formě sociálních dávek směrem k dlužníkům a bankrotářům. Osobní bankrot navíc, jak se ukázalo ve Spojených státech v roce 2008, pokud se týká velkého procenta populace, může ohrozit finanční stabilitu celé ekonomiky!

Jak na zmíněné konferenci uvedla Ing. Eva Zamrazilová z ČNB, zadluženost českých domácností činí více než 1,1 bilionu korun a rok od roku roste. Důvodů je samozřejmě více.

Zajímavá je finanční filozofie různých kultur. Zatímco asijská společnost se učí jak šetřit z ničeho, ta naše naopak jak se zadlužit a nezruinovat se. Původně jsme se snad chovali spíše konzervativně, ale posledních dvacet let je zde tendence přibližovat se spotřebitelským chováním vyspělým zemím, snaha vše mít rychle, oslabený vztah k nemateriálním hodnotám a v neposlední řadě i virtualizace peněz jako takových. Je dávno známo, že k bankovkám a mincím se lidé chovají jinak než při bezhotovostním platebním styku.

Bohužel, finanční povědomí naší populace je žalostné. Málokdo zná obsah základních pojmů jako je úvěr, inflace, kredit, debet, RPSN. Jen mizivé procento lidí má přehled o vlastních financích, plánuje své výdaje dopředu a dělá rezervy na mimořádné životní situace. Stále ještě mnoho lidí stvrzuje svým podpisem něco, co si vůbec nepřečetli, nebo ignorovali nesrozumitelný obsah. To vše nahrává nesolidním, často nebankovním úvěrovým společnostem, které prostřednictvím inzerce i televizní reklamy nabízejí půjčku komukoli, kdykoli na cokoli a dokladování čehokoli nepožadují.

Zatímco reklamu na tabákové výrobky jsme zakázali, krabičky cigaret jsme opatřili varováním o škodlivosti, nejsme schopni regulovat reklamu na půjčky, protože zákazník má přece právo na informace. Že tyto informace jsou neúplné a zavádějící, už nikdo neřeší. A tak si národ půjčuje na spotřebu, často bez odhadu vlastních možností dostát svým finančním závazkům, přibývá osobních bankrotů a exekutoři si podávají dveře. Fronty na Úřadech práce se protahují a náklady na sociální dávky šplhají do miliard.

Jedinou cestou, aby se občan mohl zodpovědně rozhodnout, je informovanost. Neočekávám piktogram se zkříženými hnáty pod každou reklamou na půjčku, ale solidní, úplné a srozumitelné informace, ne dodatky někde pod čarou a petitem.

Na straně spotřebitele je pak nutno zajistit rozvinutí finanční gramotnosti tak, aby těmto informacím porozuměl, uměl je vyhodnotit a odpovědně zvážil své finanční chování se všemi možnými důsledky. Toto však nyní chybí minimálně dvěma generacím, nestačí proto zavést povinnou výuku do škol, ale je nutné vzdělávat i dospělou populaci.

Jak zaznělo na konferenci, projektů nejrůznějších organizací a institucí je celá řada a investují i nemalé finanční prostředky. Záměr Ministerstva školství za cca 700 mil se tak jeví jako spíše nadbytečný. Smysluplnějším se zdá být vytvoření uceleného konceptu, tak aby byly prostředky využity skutečně účelně, aby pokryly maximální šíři populace.

Bojujeme, mimo jiné, totiž s výborně vybaveným soupeřem masové reklamy, kde se na nějakou korunu nehledí, když cíl se nabízí sám a občan, neozbrojen finanční gramotností je tak šťavnatou kořistí.

Uskutečněná konference mnohé zmapovala a naznačila i správný směr. Čeká nás ještě obrovský kus práce, ale věřím, že smysluplné.

Autor: Gabriela Pecková | pondělí 5.12.2011 16:19 | karma článku: 11,45 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Gabriela Pecková

Ruská suverenita? Spíš arogance

Už podle stroje, kterým dorazila ruská delegace a který vedle našeho JAKa vypadal bombasticky, bylo vidět, že do Rady Evropy nepřijeli hrát druhé housle.

28.1.2015 v 12:16 | Karma: 23,35 | Přečteno: 1375x | Diskuse| Politika

Gabriela Pecková

Buď nulový výskyt, nebo Ebola!

V Paříži se zdravotní výbor Rady Evropy zabýval Ebolou, jako krizí nejen veřejného zdravotnictví, ale i sociální, humanitární a ekonomickou krizí.

4.12.2014 v 9:52 | Karma: 5,22 | Přečteno: 232x | Společnost

Gabriela Pecková

Můj 17. listopad 1989

Ačkoliv pomalu odplouvají vzpomínky na jednotlivosti, kdykoli si v sobě vyvolám zážitky a atmosféru těch listopadových dní, zmocní se mě stále stejné vzrušení a pocit sounáležitosti, jaký jsem nezažila nikdy před tím, ani potom.

16.11.2014 v 12:33 | Karma: 12,97 | Přečteno: 582x | Politika

Gabriela Pecková

Islandská inspirace

Ve dnech 6. až 10. října jsme společně s kolegy z Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uskutečnili návštěvu islandského parlamentu, která byla naplánovaná již před několika volebními obdobími a stále se odkládala.

30.10.2014 v 16:55 | Karma: 5,75 | Přečteno: 411x | Diskuse| Společnost

Gabriela Pecková

Rozum NE, srdce ANO

Nejen ostrovy, ale i starý kontinent si dnes ráno mohl oddechnout. Británie zůstává Velkou Británií!

19.9.2014 v 18:53 | Karma: 11,05 | Přečteno: 512x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1179x
MUDr. Gabriela Pecková, lékařka, poslankyně TOP09 PSP ČR.
Vše o mne naleznete na www.gabriela-peckova.cz

Seznam rubrik