Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velmi pěkně napsáno. Vnímám to stejně.

1 0
možnosti
PD

Když jeden je za hrdinu (Palach), druhý je zbabělec? Kdo je ten druhý, autorko?

0 2
možnosti
Foto

Tenhle blog nedá spousta lidí a při tom to není o Palachovi :) Za mne karma R^

1 0
možnosti
Foto

J16a68n 19R23ý53z63n73a11r

11. 2. 2013 10:48

Vidíte vážená paní, jaký v tom máte zmatek - komunistickému demagogovi Grebeníčkovi se to ve vašem případě povedlo. Palach komunista nebyl a sympatie k nim neměl. Stál na úplném začátku cesty ke svobodě. Je pravdou že na úplném začátku cesty ke svobodě stál i komunista Dubček.

...

Je dobré si uvědomit, že právě proto byl posléze Dubček z KSČ vyloučen - právě za jeho sen o jakkoli okleštěné svobodě. Komunisté o svobodu neusilují.

....

Není sebevražda jako sebevražda. Základním kritériem pro hodnocení etiky činu je otázka: Jaký byl motiv tohoto činu? Tady jasně vidíte důvod, proč je Palachova, Zajícova atd. sebevražda hodnocena jinak, než ostatní sebevraždy.

2 1
možnosti
BM

Vážená paní, JAN PALACH NIKDY KOMUNISTOU NEBYL!!!!! Jak jste na takovou přišla??? Pocházel z rodiny živnostníka, byl věřící (Církev husitská).... Vím, to naprosto přesně, na dějepis mne učil stejný profesor jako Jana, akorát o nějaký ten pátek později, několikrát jsme o něm hovořili, takže o tom něco vím..... Zpočátku věřil na tzv.obrodný proces (mimochodem i moje babička, která byla zapřísáhlá antikomunistka či můj otec-vyhnaný  sedlák Dubčekovi fandili) jako většina občanů.....

3 1
možnosti
Foto

Vy jste se úplně zbláznila? Palach komunista? Vážená paní - ani omylem! Kde jste přišla k takovému soudu? Jinak ten zásadní rozdíl mezi sebevrahem politicky motivovaným a útěkem před dluhy spočívá v těch přesně opačných pólech - v prvním případě obrovské (hrdinské) sebezapření člověka, který se odmítá sklonit před cizím  diktátem, a v druhém útěk od reality, kdy krátkodobě převažuje obava z věřitelů strach ze smrti... i když snaha ochránit potomky před společenským úpadkem může být také (skoro hrdinsky) motivující....

4 2
možnosti
Foto

Dostupné zdroje potvrzují tvrzení autorky ohledně politické orientace Palacha. Jinak autorka nesoudi, jen vyjadřuje osobné názor, z mého pohledu velmi silně.

1 0
možnosti