Duel kandidátů na prezidenta - no horší už to být nemohlo!

Tentokrát duel mezi favorizovanými kandidáty Janem Fischerem a Milošem Zemanem připravila televize Nova. Pořad s názvem: "Cesta na hrad" bych nazvala příhodnějším názvem: "Cesta do pekla" Markéty Fialové". Pořad byl alespoň pro mne velkým zklamáním. Jsem ráda, že jsem předešlé duely nesledovala a tento byl poslední.

Nechci a nebudu hodnodnotit samotné vystoupení kandidátů, k tomu se jistě vyjádří minimálně půl republiky. Chci se podělit o názor na samotný pořad a otázky Markéty Fialové, která snad nepřišla s jedinou neotřelou, profesionální otázkou. K jejím inovativním, originálním otázkách se ještě dostanu. Každý, kdo z nás alespoň trochu sleduje kampaň na prezidenta, jistě na většinu položených otázek slyšel odpověď už několikrát. Není mně úplně jasné, zda je tak složité vymyslet zajímavou otázku nebo se každý, tak rád ptá na to samé, aby náhodou nevybočil z řady?  Když jsem slyšela paní Fialovou ptát se na nevěru, tak jsem nejprve doufala, že špatně slyším.....Co by správný kandidát na prezidenta měl odpovědět? Říct: "Ano, byl jsem nevěrný!" a zničit, tak zcela zbytečně fungující vztahy v rodině? To by si moderátorka pořadu přála nebo doufá ve věrné muže? Nebo počítá s tím, že na tuto otázku prostě muž nikdy neodpoví pravdu?  Stupidní otázka "Byl jste na nudapláži?" nestojí, ani za komentář, ale šaty měla krásné. 

A přitom se nabízí tolik zajímavých otázek na oba kandidáty, které nám pomohou nejen zmapovat samotnou osobnost kandidáta, ale i jeho případné schopnosti....např.: 

Pro pana Fischera? 

1. Jak nám vysvětlíte naše striktní odmítání komunikace a spolupráce s komunisty za Vaší vlády, když jste tolik let jejich členem? Nepřipomíná Vám to přísloví:"Poturčenec horší Turka?" 

2. Proč nekandidujtete za některou levicovou stranu, o ohledem na Vaši politickou minulost?

3. Vaši odpůrci Vám vyčítají, že jste kariérista, jak to chcete vyvrátit? 

Pro pana Zemana? 

1. Je možné, že Vás chtějí volit i pravicový voliči, jak by jste jejich rozhodnutí podpořil? 

2. Co Vám vadí na pravicové politice? 

3. Proč Vám Vaši odpůrci vyčítají opoziční smlouvu? 

Společné otázky pro oba kandidáty:

1. Co považujete za svou největší politickou a životní prohru? 

2. Co Vaši prezidentští předchůdci neudělali a vy uděláte? 

3. Jakých lidských vlastností si nejvíce vážíte? 

4. Co Vám vadí na voličích? 

5. Co nemáte rád na sobě? 

6. Co je špatné na amnestii prezidenta jsme slyšeli už nesčetněkrát, co na ní vidíte pozitivního? 

Otázek můžeme vymyslet milion, proč se pořád každý ptá na to samé?  A proč se všichni novináři nejraději ptají na záležitosti, u kterých je tak těžké dozvědět se pravdu? Těžko se pan Fischer přizná, že pomohl panu Chrenkovi ke stamilionům a u stejně tak může mlžit i protikandidát, pokud není některý z jeho darů v pořádku. Samozřejmě oba mohou mluvit i pravdu, ale z neustále opakujících se otázek se jí těžko dozvíme. Není lepší pokládat otázky, kterým všichni rozumíme, a které je možné i ověřit? Volič tak dostane možnost kandidáty lépe posoudit a hlavně lépe si vybrat. 

Přeji všem šťastnou volbu! :) 

Autor: Michaela Pazourková | středa 9.1.2013 8:00 | karma článku: 21,63 | přečteno: 1078x