Královopolský Brownfield

Nedávno jsem na blogu “naťukla” téma Zamilovaného hájku. Lidé se mně často ptají, co s nevzhlednou lokalitou na radnici plánujeme. Rádi bychom celou lokalitu pozvedli. Je tu však několik “ale”, se kterými si bez spolupráce s ostatními subjekty příliš neporadíme.

Vstupní brána do Zamilce ze strany Králova Pole není nejvzhlednější. Recyklační linka na stavební materiál je už naštěstí minulostí, stále však není jasné co s pozemky dál. Část pozemku patří Správě železniční dopravní cesty, většina pak Českým drahám. Budoucnost místa tak záleží na postupu národního dopravce. Rádi bychom tu vybudovali klidovou zónu, proto jsme doporučili městu, aby pozemek od ČD koupilo. Královopolská radnice tak sama učinit nemůže. Vyhnuli bychom se situacím, kdy státní dopravce pozemky pronajme a nás se ani nezeptá na názor. Snažíme se tak alespoň zajistit úklid lokality, ale více do cizího pozemku jako městská část investovat nemůžeme. Kdyby ale pozemky přiadly městu, nebo městské části, mohli bychom připravit projekt a pokusit se na zvelebení lokality čerpat dotace z EU.

 

Pořádek ve vlastnických vztazích by se však měl provést nejenom kolem nádražního brownfieldu, ale také v případě budovy královopolského nádraží. Budova v otřesném stavu patří opět Českým drahám, které však do ní nechtějí nic investovat s odvoláním na pravděpodobný budoucí převod na SŽDC. Městská část tak ani s nádražím příliš nezmůže.

 

Osada kolem hájku se pak nachází na území Řečkovic, na zvelebení “Zamilce” je tedy zapotřebí spolupráce obou městských částí. Místo by si zasloužilo zavedení vodovodu a kanalizace. Také bychom chtěli směrem z Králova Pole do hájku vybudovat veřejné osvětlení. Zatím jsme na dobré cestě k dotažení projektu odvodnění plochy kolem hřbitova a zvětšení parkovací plochy. Alespoň tady se tedy můžeme pochlubit úspěchem!

Autor: Andrea Pazderová | pátek 27.6.2014 15:35 | karma článku: 8,76 | přečteno: 610x