Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj rádoby kamarád kos

V naší zahrádkářské kolonii se jednu dobu zabydlela kočka. Patřila všem. Chodila od chatky k chatce a všude dostala výslužku. Nebyla to ovšem ledajaká kočka.

 Patřila všem. Projevovala vděčnost. Každou chvíli pobíhala po osadě s myší v tlamě a hrdě se chlubila. Její vděčnost a vlastně i inteligence šla tak daleko, že mi pomohla od krtka. Když jsem totiž jednoho nedělního odpoledne odcházel , nechal jsem na schodku nesnědenou klobásu. Hned další pátek na tom samém schodě ležel krtek. Nebylo pochyb kdo tu výměnu zařídil. Jednou jsem se jí totiž svěřil, že bych se rád toho „havíře" zbavil.

A tak jsem čekal, že kočka příjde a zase pokecáme. Jenže neměl jsem už příležitost s ní strávit chvilku...Zmizela.

Pocítil jsem samotu. Soused se svým paličským uměním sice načas odvrátil hrozbu osamění, zvláště, když jeho ohnivá voda chutnala snad po všech možných i nemožných ovocích, ale s následným těžkým ránem se ona samota znovu přikradla.

Jednoho dne jsem se však pevně rozhodnul, že skončím s melancholickým běsněním a najdu si nového kamaráda. Vlastně se mi nabídnul sám. Hopskal kolem mé houpačky , ulovil žížalu a pak se hrdě s ní procházel těsně kolem mne. Kos! Obyčejný kos... Oslovil jsem ho. Ani necekl. Následující dny jsem ho pravidelně zaplavoval otázkami. „Jak se máš?...Co dělá samička? ....Jsou i kosice tak protivné jako ženy?" Nic... Ani slovo. Jen ta žížala pořád v zobáku. Málem jsem to vzdal. Málem...

Jakožto začínající zahrádkář sháním informace kde se dá. Soused poradí (většinou špatně, abych proboha náhodou neměl lepší úrodu), vlastním tlustou knihu a lecos je k nalezení i na internetu. A tak se stalo, že mě zaujal článek o žížalách. Není lepšího pomocníka pro dobrou půdu. A sotva odložím telefon, kde jsem tuto informaci vyhledal, můj kos vytáhl žížalu ze záhonu a jal se hrdě uspořádat vojenskou přehlídku před houpačkou.

„ Kuš! Kose jeden mizerná! Což si nemůžeš vytáhnout žížalu vedle z trávy? Musíš mařit moji práci?"

A tu se to stalo...Kos odpověděl....

„To jen vy lidé se lopotíte a sháníte, abyste měli co jíst. Nám už Ježíš určil skvělou budoucnost. Nečetl jsi v Bibli jeho slova?" Což není život víc než jídlo a tělo víc než šaty? Podívejte se na ptáky: Nesejí ani nežnou ani neshromažďují do stodol, a váš nebeský Otec je živí.... „ Takže proč se mám lopotit a složitě klovat do trávy, kterou jsi navíc už dlouho nepokosil?"

Mé ego se po těchto slovech hluboce otřáslo. A následkem tohoto otřesu jsem se ještě hlouběji urazil... Ale zachoval jsem klidnou tvář a odvětil:

„ Myslel jsem si, že budeme přátelé a že se budeme vzájemně respektovat, ale tvá inteligence ani zdaleka nedosahuje úrovně mé ztracené kamarádky kočky a já nemám nejmenší chuť ani důvod nadále ztrácet čas s tak hloupým stvořením, jakým je kos."

Tentokrát se hluboce urazil kos. Vztekle mrštil žížalou o zem a nožkama po ni začal dupat.

„ Jste všichni stejní vy lidé!! Roztahujete se tu a blábolíte něco o své nadřazenosti a nemáte nejmenší tušení o realitě.... I já jsem myslel, že jsi jiný. Mohli bychom spolu vycházet. Mohl bych ti třeba tady hlídat ty tvé maliny a ostružiny, protože vskutku jsem nejsilnější kos tady v okolí a všichni mají ze mě respekt. Sezobl bych si jen pár plodů, nahnilých, abys neřekl. Ale protože jedna blbá žižala ti leží v žaludku, tak seženu kamarády a hned jak odsud odejdeš, uděláme si hody."

Ohnal jsem se po něm, ale hbitý kos utekl a pro jistotu použil i křídla.....Za letu mě ještě pochválil, že jsem tu letos nasadil krásnou arónii.... Poznal jsem škodolibost té pochvaly, ale plody arónie ještě zdaleka nebyly zralé a tak jsem nezabalil do záclony ten krásný keřík, jak radí zahrádkáři, neboť jsem si byl jist, že tak nezralé plody nebudou ani pomstychtivým kosům chutnat.

Plod aronie jsem však neochutnal. Maliny rovněž ne.... Na stoncích se houpaly jen malinké, ozobané části plodu, aby bylo jasně vidět, kdo sklízel úrodu.

Kos dodržel slib a vykonal to, co považoval za správné a spravedlivé.....A nebyl hloupý. O víkendu, kdy jsem na zahradě přebýval, se už nikdy neobjevil. Asi odpočíval po pracovním týdnu, kdy kloval zběsile do plodů....

A tak už nemám ani kočku, ani kosa. Jen ráno, když se mi nechce z postele vstát, neboť sousedovic drink takový pohyb v podstatě znemožňuje, slyším zpívat kosa. Zpěv je to veselý a radostný a tu a tam spadne do škodolibé fistule...

Autor: Aleš Pawlus | sobota 26.9.2020 1:01 | karma článku: 17,16 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Aleš Pawlus

Poutník, kterýž došel nejdál.

. „Takové sny, jako měl on, neodlétají na měsíc, ale zůstanou na zemi. A až přijde jejich čas, dozrají v činy.“ Johann Gottfried Herder

31.8.2020 v 19:55 | Karma: 13,86 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ostatní

Aleš Pawlus

Wish you Were Here

Chápu , že je to ostuda neznat cizí jazyk.....a ještě navíc ta troufalost přetextovat tak slavnou píseň.....

20.5.2020 v 22:28 | Karma: 11,41 | Přečteno: 554x | Diskuse| Poezie a próza

Aleš Pawlus

Buď pozdravena, ctěná okázalosti

Nepodařilo se mi zjistit, od kdy se datuje tato hloupá a v podstatě směšná civilizační choroba. A protože ani já jsem neměl rád v dějepise přesná data a letopočty, raději napíšu, že tenhle mor se šíří lidstvem od nepaměti.

15.1.2020 v 22:29 | Karma: 17,91 | Přečteno: 492x | Diskuse| Společnost

Aleš Pawlus

Z Nového světa 2020

Čím jiným začít nový rok než panem Antonínem Dvořákem A jeho symfonií z Nového světa. Nechť je tento název příslibem v roce 2020.

1.1.2020 v 23:40 | Karma: 6,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Společnost

Aleš Pawlus

Trnitá cesta z Ostravy do Moskvy

Pan Jaromír Nohavica ziskal a osobně si přijel do Moskvy pro ocenění. To ocenění má název Puškinova cena. Proč ji dostal, za jaké zásluhy apod se můžeme dočíst v podstatě všude.

7.11.2018 v 21:45 | Karma: 40,42 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 568x
Jsem muž, který se snaží vidět očima, nikoli zaběhlou konvekční uniformou.

Seznam rubrik