Podivuhodné věci, kterými se náš stát zabývá

Víte o tom, že náš stát vyrábí elektřinu a mléčné výrobky? Že prodává letenky, montuje auta, zabývá se distribuci nafty, poskytuje bankovní služby a má dokonce vlastní benzínky? A víte jak se u toho musí dobře krást? 

Na stránkách ministerstva financi je k dohledání přehled státních podílů v českých společnostech. 69% v ČEZu, 9% ve Škodě a.s., 24% v Českomoravské záruční a rozvojové bance, 41% v Severočeských mlékárnách, 96% v Českých aeroliniích, 100% v ČEPRO a ještě desetkrát tolik v jiných společnostech.

Z pohledu občana je těžko pochopitelné, proč se těmito sférami ekonomiky stát vůbec zabývá, zvláště pak v situaci, kdy má problém zvládat své základní funkce, například boj s kriminalitou zvanou korupce.

Z pohledu politika a úředníka to už je jiná. Podíly v takových společnostech znamenají byrokracii navíc (tedy jistou a slušně placenou práci), teplá místečka ve správních radách, neopodstatněnou ekonomickou moc pro často zcela nekvalifikované lidi a kdo ví, možná ještě něco navíc pro některé obratnější a s povolnějším svědomím.

Já vím, za bolševika stát řídil úplně všechno, včetně výroby toaletního papíru, „vše bylo méně než za korunu“ a „obyčejní lidi“ se měli nádherně. Dobře, v podmínkách pětiletek a budování rudého ráje na zemi má státní vlastnictví podniku alespoň nějakou vnitřní logiku, uznávám. Ale dnes?

Máme tady pravicovou vládu. Máme tady 100 miliardový deficit rozpočtu ročně. Nemáme z čeho navýšit důchody o pár stovek. Zvyšujeme daně. Škrtáme porodné, které dohromady za rok nečiní ani miliardu. A zároveň si náš stát stranou potichoučku schovává stamiliardové podíly v soukromých společnostech.  

Stále si ještě lámeme hlavu nad tím, jak přilákat zahraniční investice? Nastartovat hospodářský růst? Snížit nezaměstnanost? Pokryt deficit státního rozpočtu? Milí, drazí, mocní, přestaňte parazitovat na ekonomice a budeme mít po polovině problému.

Prodejem těchto akciových podílu by stát pokryl deficit rozpočtů, přilákal zahraniční peníze, které by obnovily hospodářský růst, zefektivnil by ekonomiku a vytvořil nová pracovní místa. Nemusely by se zvyšovat daně, protože by vzrostl daňový základ.

V čem je tedy problém milá politická elito? Neznáme základní mechanismy kapitalistického systému, preferujeme socialistický systém nebo si prostě chceme uchovat svá neoprávněná privilegia na úkor budoucnosti země a blahobytu vlastních občanů? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sergej Pavljuk | čtvrtek 24.5.2012 14:36 | karma článku: 25,24 | přečteno: 1569x