Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J23a79n 83Š29p68e49c23i21á63n

17. 12. 2012 11:03

Vždycky když se řekne dostavba Temelína, napadne mě otázka, proč to nenecháme v českých rukách? České hlavy a inženýry na to mám, české chlapy a dělníky taky, projektanty, matfyzáky, ajťáky. Kolik lidí by mělo práci a jak by se zvedla životní úroveň v česku, nehledě na daleko levnější servis... analogicky s českou výrobou autobusů karosa aneb proč se pořád držej ty starý plechovky...

Nechá se to dělat od cizích. Proč asi prezidenti lobují za to ay nám to mohli dostavět? chtěj urvat pro svoje obyvatele práci, nechat si za to zaplatit, a pozvednout svojí životní úroveň... analogicky s tím, proč jsme líní si připlatit za český výrobek, přitom si tím snižujeme životní úroveň národa...

0 0
možnosti
LW

Ochrana proti protavení coria má více než jeden způsob řešení. MIR 1200 a EPR 1600 řeší problém pomocí core catcher, kdežto projekt AP 1000 to řeší způsobem "in-vessel retention" pomocí IRWST. Tedy konkrétně pasivním chlazením z chladící nádrže umístěné uvnitř kontejnmentu. Oba způsoby řešení jsou v souladu s požadavky EU.

0 0
možnosti
PK

P30a23v20e87l 71K55u45r94a44l

12. 11. 2012 19:03

Základní problém fukušimy a ostatně i Černobylu jsou reaktory typu BWR... neboli takzvaný "boiling water reactor" který už v prvním okruhu prostě vyrábí páru vařením vody.

Mediátorem který slouží pro zpomalování neutronů tedy není voda. Pokud se tedy z nějakého důvodu nepodaří vysunout médium které zpomaluje neutrony pak bude reakce pokračovat do nekonečna. (respektive roztavení aktivní zóny) (pozn. V Three mile Island se stalo prakticky to samé ve stejném typu reaktoru)

to co je v temelíně nyní a to co nabízí rusové a američané jsou reaktory typu PWR-hlavním médiem pro zpomalení neutronů je voda v primárním okruhu reaktoru... pokud se tato voda vyvaří nebude co by zpomalovalo neutrony a rychlé neutrony rozbíjí jiná jádra velmi špatně (doporučuji vyzkoušet na srážení bowlingových koulí a pin-pongových míčků... pochopíte jak fungují srážky různě těžkých kuliček co se předávání energie týká).

jinak upřímně? Doufám že to vyhrají Rusové... Škodovka by potřebovala udržovět know-how.

6 0
možnosti
MS

Základním problémem Fukušimy i Three mile Island byl nezvládnutý odvod zbytkového výkonu reaktoru. Po odstavení je v reaktoru dost radioaktivních produktů rozpadu, které produkují teplo, jež je potřeba odvádět. Hodinu po odstavení je řádově 1% jmenovitého výkonu, viz např graf v článku http://technet.idnes.cz/jak-chladne-fukusima-a-proc-by-se-situace-mela-uklidnovat-pkb-/veda.aspx?c=A110316_175123_veda_mla . V obou elektrárnách selhalo chlazení reaktoru, po vzrůstu teploty palivových článků nad asi 1200°C se v jejich blízkosti voda rozkládá na vodík a kyslík. Jaderná reakce byla přitom spolehlivě odstavena zasunutím havarijních tyčí.

Záchytné koše na roztavené palivo zmíněné v článku nemohou zabránit tvoření vodíku, ale protavení reaktorové nadoby. Vodík se může tvořit i v tlakovodních reaktorech, na jeho neutralizaci bývají v kontejmentu rekombinátory vodíku pracující pasivně (např. v Temelíně).

Strategické ohrožení Rusy při dostavbě Temelína není tak velké, palivo může být z USA.

1 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Stále životní optimista se zájmem o přírodu, dění ve společnosti a cestování.

Seznam rubrik