Murphyho zákony a jaderná elektrárna Temelín II

Vystoupení předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové na besedě v polovině listopadu se událo, dalo by se říci až překvapivě otevřeně v otázce informací o tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Charakterizovala oba projekty soutěžící v tendru a poukázala na hlavní otázku, které by Jihočeši měli věnovat pozornost. Až dosud jsme se zabývali především vytvářením nových pracovních míst, zakázkami pro české firmy a příležitostmi pro naši mládež. Dana Drábová však při komentování ruské           a americké nabídky upozornila na něco ještě důležitějšího.

O ruském projektu m.j. řekla: «Slabina na ruské straně je vždycky organizace výstavby a zajištění dostatečné kvality při výrobě, dostatečném dohledu nad kvalitou a podobně“. Americkou nabídku také komentovala a to podrobněji: "Projekt firmy Westinghouse vypadá velmi pěkně, ale nikde na světě neběží, staví se dva bloky v Číně a dva bloky vUSA. Ale ten koncept je natolik nový, ta modulární struktura a vysoké využití pasivních prvků v bezpečnostních systémech, že skutečně bychom rádi viděli referenční blok v provozu".

 

Soudě podle slov Dany Drábové, hlavní otázkou pro Čechy v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by se měla stát bezpečnost nových bloků. ČEZu nyní ze tří zůstaly pouze dvě nabídky, pokud  se věci ještě nezmění, a svou pozornost by měl věnovat především bezpečnosti. Schéma maximálního zapojení pasivních bezpečnostních prvků, které se drží americká nabídka, vychází z myšlenky, že havárie vedoucí k roztavení palivových článků a úniku radiace mimo budovu reaktoru, patří mezi extrémně nepravděpodobné a je lepší jim předejít, než řešit jejich následky. Obdobně stavitelé jaderné elektrárny Fukušima také pokládali možnost vyřazení všech záložních dieselových generátorů za nepravděpodobnou. Přitom v jaderné energetice je nejrozumnější řídit se Murphyho zákony, zvláště pravidlem:  «Jestliže se může pokazit více věcí, vždy to bude ta, která bude mít nejhorší důsledky».

 

První dva bloky jaderné elektrárny Temelín byly experimentální už z hlediska jejich konstrukce — kombinace ruské technologie a amerického bezpečnostního systému. Poté na nich byly «vyzkoušeny» americké palivové soubory upravené pro reaktory VVER. Jižní Čechy však nejsou žádná laboratoř, navíc ještě za peníze daňových popplatníků! V případě, že ČEZ zvolí česko-ruský projekt, založený na vyzkoušených řešeních, musíme mít plnou kontrolu  nad organizací a průběhem výstavby. Pokud dá přednost novému „revolučnímu“ americkému reaktoru AP-1000, je bezpodmínečně nutné provést co nejdůslednější zhodnocení bezpečnostních řešení, která jsou v něm použita. Revoluce nejsou naší prioritou, zvláště na jihu – chceme ale spolehlivost a určitě  bezpečný provoz!

 

Alois Pavlíčko, předsedající občanského sdružení  Za bezpečný Temelín

Autor: Alois Pavlíčko | úterý 11.12.2012 14:56 | karma článku: 13,85 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Alois Pavlíčko

Nekonečný příběh

15.11.2013 v 11:50 | Karma: 9,69

Alois Pavlíčko

DEN POTÉ

30.10.2013 v 15:35 | Karma: 6,58

Alois Pavlíčko

Opatrnost politiků před volbami

14.10.2013 v 18:01 | Karma: 4,27