Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

CorAngar

23. 10. 2012 22:52
I vy jedni odbornící, nechcete se nad tím alespoň zamyslet?

Opravdu by stálo za to zvážit, jestli potřebujeme vlastní uložiště jaderného odpadu. V některých zemích EU teď existují velké projekty uložišť, kam by se ta trocha od nás jistě vlezla. Pokud jde o reaktory IV. generace - do praxe je ještě dlouhá cesta, osobně se obávám, že se jejich komerční realizace dočkáme teprve až cena uranu vzroste k astronomickým hodnotám. A to už by nám tady i ta naše "trocha" mohla pěkně zavazet. (o tom, co se děje v USA si můžete přečíst zde http://atominfo.cz/2012/09/spojene-draty-emericke-hazejo-zbetky-do-skopku-mor/) Takže myšlenky prezentované v článku nejsou vůbec zcestné, naopak, a jak autor sám říká, proti jaderné energetice jako takové nebojuje, ale respektuje ji. Co však musím "ocenit" je schopnost paní Bobošíkové populisticky reagovat na všechny události, taková všeodbornice by jistě byla vynikající prezidnetkou :D [>-]

0 1
možnosti
MP

Martin V2

30. 9. 2012 8:02
ještě dotaz

Autor se jako správný zelený aktivista neúčasní diskuze, ale alespoň jí nechává otevřenou.

Jak si představujete život bez elektřiny?

Proč uvádíte u článků fotky s problémem nesouvisející?

Máte jiné argumenty, než že v USA to bylo zakázáno?

1 0
možnosti
JM

nepohodlný energetik

29. 9. 2012 19:51
www.osel.cz a tam:http://osel.cz/index.php?clanek=6497

http://osel.cz/index.php?clanek=6497

Aby nedošlo k mýlce ObjwecitveSourceELerning= osel .....není to oprávněné hodnocení autora článku!

0 0
možnosti

dva mraky

29. 9. 2012 15:20
Autor proste potrebuje proti necemu bojovat

Akorat ze ten clanek pocinaje titulkem potvrzuje rceni: Prazdny vagon nejvic duni.

0 0
možnosti
JM

nepohodlný energetik

29. 9. 2012 12:52
Dnešní odpad je zítřejší palivo daší generace reaktorů....

Což autorovi "poněkud" uniklo . Navíc úložiště třista metrů pod zemí a se zabentonitovanými (to není překlep) kontejnery v jednotlivých patrech a uličkách je nyní to nejlepší, co lze udělat. Povrchové doly autora, co jsou na obrázku svědčí o úmyslném lhaní a navádění jednodušší části obyvatelstva k protestu proti něčemu, o čem nemají nejmenší povědomí. Typicky zelené zamlčování faktů je jen samozřejmou součástí rétoriky takto postižených jedinců ....

1 0
možnosti
MK

Makovarka

29. 9. 2012 12:41
Víte, jak vypadá úložiště?

Rozhodně to není to, co předvádíte na obrázku. Největší problém z hlediska životního prostředí je jeho stavba - jako každá velká stavba vyžaduje přemístění množství materiálu. Potom se schová pod zem a radiace na jeho povrchu může být dokonce menší, než je přirozené pozadí (zabrání pronikání radonu z podloží). Že ho Američané nechtějí dokonce ani v poušti, je projevem hysterie, která se rozpoutá vždy, když se začne mluvit o jádru.

2 0
možnosti
VN

Amoniak II

29. 9. 2012 12:38
Chceme v Česku pravidelné dodávky elektrického proudu?

No tak buď budeme mít úložiště radioaktivního odpadu nebo jámu po hnědém uhlí a horu popílku nebo ...

-

Tak co, koupíte si louče, nebo akceptujete, že nějaký odpad bude?

0 0
možnosti
LV

baloun

29. 9. 2012 10:27
Vyhořelé jaderné palivo je

potenciální surovina.  Z hlediska budoucího využití čiistá a získatelná bez nutnosti těžby. Jenom se pro ní dojede vysokozdvižkou. Proč se jí vzdávat.

A bezpečnost? Pokud štěpná reakce, probíhajícív reaktoru prakticky na zemském povrchu, nikoho neohrožuje, jak může někoho ohrozit přirozený rozpad látky s poločasem rozpadu v řádech století či tisíciletí, navíc v odstíněných patronách v odstíněných místnostech stovky či tisíce metrů pod zemí?

0 0
možnosti
JM

nepohodlný energetik

29. 9. 2012 12:54
Tohle zelení nechtějí pochopit, ani nemohou !

Podmínkou členství ve straně zelených se zdá být IQ pod osmdesát a silné paže na nošení transparentů, aby jejich šéfíčkové dostávali výpalné ....

3 0
možnosti
LV

baloun

29. 9. 2012 10:21
Zajímalo by mě, kolik lidí v ČR zabilo vyhořelé palivo,

například ve srovnáním s metylalkoholem.

0 0
možnosti
RP

radim36

29. 9. 2012 10:06
Mezisklady ano úložiště ne.

Je zvláštní, že mezisklady jaderných odpadů nevadí nikomu. Přitom skladování jaderných odpadů v meziskladech je mnohonásobně nebezpečnější než jeho uložení v konečném úložišti.

Zřejmě proto, že kdyby bylo využívání meziskladů zastaveno, dotklo by se to přímo možnosti jaderných elektráren vyrábět elektřinu, což i přes ideologicky zabarvený pokus Německa by se okamžitě odrazilo v cenách za elektřinu.

Zatímco proti jaderným úložištím se zatím dá beztrestně žvanit, protože znemožnění vzniku jaderného úložiště dneska nemá žádné bezprostední následky.  Ty budou muset řešit, pokud se výstavba jaderného úložiště znemožní i v dalších desetiletích, až naši potomci.

2 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Stále životní optimista se zájmem o přírodu, dění ve společnosti a cestování.

Seznam rubrik