Diskuse

Umíte psát?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G:

Gwendolyn :)

23. 6. 2012 1:22
A co ziskavame?

Lide dnes neumeji poradne psat zakladni vety, neumeji debatovat, neumeji se vyjadrovat. Delaji vic a vic chyb v cestine, pouzivaji se zbytecne anglicismy, pouziva se anglicka syntax, hovori se o ruseni psaciho pisma, o ruseni vetneho rozboru, aby se nahodou deticky neunavovaly skolou. A lze videt, kam tento narod kraci. Napsat to sem nemohu, nechce se mi obetovat dukatky.

0 0
možnosti
MS

kilokrok

23. 6. 2012 0:09
Lidská blbost je veliká a je poznat podle jazyka

Národ, který připustí živelné vnášení cizích slov do svého jazyka, ukazuje tím také svoji národní hrdost a vztak k sobě a svým blízkým. Velké kotrmelce v pravopise ukazují na prosazování se ve společnosti těch, jenž nezvládli dobře svůj jazyk. Tak např. než bychom měli kompromitovat významného politika, je lépe, když se změní pravopis. Tak dnes, bez uzardění používáme klidně zleva místo sleva. Lze očekávat, že v krátké době budeme psát fčela a včela, a obojí bude správně. Myslím, že si musíme uvědomit, že jsme nastoupili cestu před dvaceti léty, kdy v důsledku vlastní hlouposti náš národ zaniká a asi zanikne! Je toho mnoho v oblasti mateřského jazyka, kdy se tváříme, že je to nepodstatné!

Jazyk, kterým mluvíme, ukazuje, mimo jiné, že ke stejněmluvícím lidem patříme. Pokud tuto řeč budou reprezentovat volové, budeme se mít  proč stydět za lidí, mluvící stejnou řečí.

0 0
možnosti
RK

Bertiiinus

22. 6. 2012 16:02
Dělá se to pro naše děti

To je nejčastější argument - umeťme jim cestičku, udělejme jim všechno tak, aby s velkou dávkou odporu odklikali to, co potřebují. Není to zvrácené, když dnes už existují mustry dopisů, kam jen vložíte oslovení a podpis? Civilizace degeneruje, prý nemá čas, přitom dneska už jen dělá napodobeniny. A nebo to hezké a lidské ničí - viz Comenia Script ničitelky hodnot Radany Lencové. Jak nechutné, chtít po dětech trochu námahy. Generace to zvládaly a najednou to nejde - a řeší se to tak, že se ustoupí, zjednoduší, jen aby naše ratolesti probůh nemusely něco dělat. Autorce děkuji, protože apelů na to, abychom zůstali lidmi schopnými se jednou třeba jen podepsat, není nikdy dost.

1 0
možnosti
PZ

Psí zadek

22. 6. 2012 22:53
Re: Dělá se to pro naše děti

Představte si, že když se v Číně začínaly psát knihy na papír, zvedla se proti tomu obrovská vlna odporu lidí, jako jste Vy. Papír jim pro knihu připadal jako příliš nízký materiál, něco jako nechat pozlatit prasečák. Totéž se opakovalo u vynálezu knihtisku, tradicionalistům to opět připadalo dehonestující, přece kdo chce vlastnit knihu, tak si ji opíše. Byli to bláhovci, viďte? Úplně stejně jako Vy.

Nic ve zlém, ale zajímalo by mě, jestli jste ve svém životě vytvořil něco aspoň tak hodnotného jako R. Lencová.

0 0
možnosti
MI

Martinigue

22. 6. 2012 13:15
Myslím si že nejde

o zbavování se věcí ne jednoznačně užitečných, ale o pusté zbavování se (a své potomky) všeho, co znamená byť i dříve naprosto samozřejmé a automatické, úsilí. "Civlizace" takto postupně 'hňupne' a tuřínovatí (to slovo jsem si ce ještě neslyšel, ale naprosto mi sem sedlo.:-D)...

1 0
možnosti
ZK

1zuza

22. 6. 2012 12:34
Nazor

Me dnes mirne receno prekvapil navrh zrusit sloh jako soucast maturity. Myslim, ze obtiznost maturit by se mela spis zvysit. V zahranici deti porad pisou nejake eseje, u nas se deti neumi poradne vyjadrit. Myslim, ze k urcitemu stupni vzdelani patri naprosto neodmyslitelne schopnost jasneho, stylisticky a gramaticky spravneho vyjadreni. Nejsem proti urcitemu zjednoduseni ceske gramatiky, napr. psani velkych pismen, pouziti carek ve vete. Ale proc rusit ů? O bysme ani nemluvim. Obvykle je to pro me jasny signal:). At si kazdy mluvi jak chce, ale clovek s maturitou z cestiny by mel byt schopen projevu na nejake urovni, mel by mit neco precteno.

(Dopis psany rukou jsem tedy uz nedostala leta. Potesi me i pranicko nebo pohled k vanocum. Kazdy rok si slibuju, ze nejaka poslu, ale nevychazi to. Tak se aspon snazim s prateli co nejvic schazet osobne.):-)

0 0
možnosti
H

hafusak2

22. 6. 2012 13:14
Re: Nazor

Podle mého názoru by sloh měl zůstat, ale z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je pro mladé s jejich velmi malou slovní zásobou cokoliv ústně vysvětlit a popsat. Dodnes jak na zlý sen vzpomínám, jak mi jeden absolvent soukromé střední školy popisoval závadu na frézce, když se zasekl pohyblivý stůl: " No víte, jak se tam dole točí takovej ten dlouhej ten, tak na jedný straně se nějak tento......." Nejhorší ale je, že stejnou slovní zásobu mají snad všichni. Rv

0 0
možnosti
JM

klondyke

22. 6. 2012 11:42
A proč tedy nepsat, jako se psalo

za Karla IV?

0 0
možnosti
PS

Worff

22. 6. 2012 12:12
Re: A proč tedy nepsat, jako se psalo

Pouze latinsky a německy?;-)

0 0
možnosti
H

hafusak2

22. 6. 2012 10:43
Dodnes osobní dopisy píšu ručně.

Považuji to za zdvořilost a poslání dopisu je potom něco úplně jiného nežli E-mail nebo SMS. Jinak tu "kretenizaci" jazyka používám nejčastěji na vietnamských tržnicích, kde říci prodavačce:"To mi nepasuje" je něco jiného nežli:"To ne dobrý, malý". Tomu druhému porozumí každá a vždy, tomu prvnímu jen některá. Zní to sice jako Orwellův "newspeak", ale kupodivu mám s tím vždy úspěch.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

22. 6. 2012 11:07
Re: Dodnes osobní dopisy píšu ručně.

Ale ten "newspeak" se nám tady usidluje v míře větší, než malé. Nejde o vietnamce, pro ně je čeština velmi obtížným jazykem. A vizte výjimky, kdy slečna (tuším Thang) vládne lepší češtinou, než většina rodilých Čechů. Ten "newspeak" uslyšíte spíše od politiků a žel, i z médií.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

22. 6. 2012 10:17
Odpověď je vcelku jednoduchá:

buď se vydáme na cestu „kretenizace“ jazyka jen proto, že spousta lidí se mu učit nechce, nebo je jim zcela lhostejný. Anebo cestou tradic a kultivace jazyka (i když chápu, že časy se mění).

Jakým se Vám zdál profesor Hrbolek ve filmu "Marečku, podejte mi pero", ztvárněný panem Kovaříkem? Byl komický tím, že mluvil spisovně?

Ujišťuji Vás, že když chci upoutat pozornost studentů, přecházím z hovorové češtiny do spisovné. Funguje to 100%.

1 0
možnosti
TT

žepré

23. 6. 2012 0:17
Re: Odpověď je vcelku jednoduchá:

Nemusí to byt jenom ve škole. Debatujeme u vína a snažíme se současně pěstovat ten náš hantec, nebo alespoň se mluví dialektem. Jakmile ovšem začne být vysvětlování myšlenky složitý, protože jdeme do hloubky, přesuneme se automaticky na tu spisovnó češtinu, ve které není problém používat zřídka se vyskytující slova a obraty, dlouhá souvěti, cizí slova kvůli přesnosti...

0 0
možnosti