Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jjencek

3. 6. 2012 7:06
jo, Lysenko. To už tu jednou bylo, díky, stačilo

http://www.nndb.com/people/828/000050678/

0 0
možnosti
OZ

Mr. OZ

3. 6. 2012 1:35
Článek je bohužel zcela chybný.

Ve třech letech mě rodiče poslali do hudebky, jelikož jsem chytal a následně přehrával melodie, pocházející z televize v obýváku. Od puberty vám na piano zahraju jakoukoliv skladbu, kterou jsem kdy zaregistroval, v libovolné tónině. Gymnázium jsem absolvoval kombinací spánku a bezskrupulózního alkoholismu a v národních SCIO testech se umístil v sedmadevadesátém percentilu všech zúčastněných. Vysoká škola mě nebaví, jelikož mám předmět svého zájmu již dokonale nastudován a nezbývá mi než ji ignorovat. Vše zmíněné mě nudí a irituje a nikdy jsem pro to nevyvinul sebemenší námahu - prostě mi to jde. Libuji si ovšem v kolektivních sportech, avšak v nich nestojím ani za zlámanou grešli - přes všechnu moji snahu mě porazí téměř každý a bez větší námahy, protože ač se můžu přerazit, vždy mě někdo obehraje a předběhne. Nejenže talent existuje; talent je všechno.

0 0
možnosti
JB

janbrezen

3. 6. 2012 9:00
Re: Článek je bohužel zcela chybný.

evidentne talent vsechno neni a ty to dokazujes, sice zahrajes libovolnou odposlechnutou skladbu, ale nikdy to pravdepodobne nikoho zajimat nebude, krome par pribuznych mozna,takze je to k nicemu

0 0
možnosti
TH

Tak nevim

3. 6. 2012 0:31
S blogem se dá souhlasit.

Je to o cílevědomé dřině,ovšem to většina nepřekousne.Na druhou stranu,z vlastní zkušenosti vím,že bud geny nebo doopravdy talent,tvoří některé z nás v některých oborech zdatnější oproti průměru a to i přes snahu být jako oni.Ale my jako průměr neklesejme na duchu a aspon se snažme dosáhnout mnohem lepších výsledků.Jak to říkal Arnold,ta jedna série navíc,z vás dělá mistry.

0 0
možnosti

lopee

2. 6. 2012 23:48
Absolutní nesmysl

Vy si pletete dvě podstatné věci - totiž právě ten talent, říkejme mu i nadání, který v sobě člověk rozvine tak, že v dané věci výrazně uspěje a třeba se jí i živí (ačkoli to není podmínkou). A tou druhou je pak to, že člověk dělá nějakou věc proto, že ho baví. Třeba ne nijak - záleží na úhlu pohledu - výjimečně, ale dělá  to tak, že ho to prostě baví, jeho to obohacuje. Ovšem bez toho talentu se za určitou hranici nedostane. Když pominu třeba již zmíněný talent na hudbu, schopnost naučit se cizí jazyky (opravdu to zdaleka ne každý dokáže), malování (kreslit se může naučit takřka zdravý člověk, malovat pak jen málokdo).... a tak bych mohl pokračovat. Nakonec snad mě napadá sprintér Bolt. Ten ten talent opravdu má. Má navíc i další vlohy. Ovšem bez onoho talentu by nebyl tam, kde je. Ani by ho totiž nenapadlo s tím začít. A vsadím se s vámi o co chcete, že nikoho lepší nenajdete. I kdyby dotyčný sebevíce chtěl.

0 0
možnosti
F

FirstIdea

2. 6. 2012 19:54
Talent neexistuje?

Řeknu vám, hrála jsem na klavír od mala. Nijak jsem to nedrtila, ale ani jsem na to nekašlala, a šlo mi to průměrně. Kdybych měla talent, možná by mi to šlo lépe. Sousedka začala hrát, nejdřív průměrně,a šlo jí to velice dobře, tak se na to zaměřila, a teď studuje na konzervatoři a je výborná. A spolužák, ze kterého chtěla mít maminka původně klavíristu, trénoval srovnatelně se sousedkou, a nedosáhl ani oné průměrnosti. Já netvrdím, že snahou se zlepšení dosáhnout nedá. Ale chtěla bych vidět autorku článku, jak vysvětluje sedřenému klukovi, co cvičil denně dvě hodiny, že není mizerný proto, že nemá talent, ale proto, že se ještě pořád málo snaží ;-D

0 0
možnosti
A

ayden

2. 6. 2012 14:56
TOTALNI NESMYSL

uz dlouho jsem necetl takovy blabol, ktery me primo urazi a nuti reagovat.

takze, mila damo, chcete mi rici, ze absolutni sluch se da naucit? ABSOLUTNI SLUCH = ABSOLUTNI TALENT a ikdyby ste se mi snazila tuto nevyvratitelnou pravdu vyvratit tim, ze se pokusite naucit absolutnimu sluchu, tak vy NEMUZETE USPET.

TALENT SAMOZREJME JE (nechapu jak o tom muze nekdo pochybovat), jsou OBORY, KDE JE NAPROSTO NEPOSTRADATELNY, treba hudba. a samozrejme bez píle, soustavne usilovne prace nedosahnete uspechu.

http://youtu.be/-BseGLUTkD8 na spraveni nalady dotcenym (krásný hlas talentovaneho pevce si zde urcite nenechte ujit) :-)

6 0
možnosti
A

ayden

2. 6. 2012 14:58
Re: TOTALNI NESMYSL

je hloupe myslet si, ze veci jsou takto cernobile..

3 0
možnosti
FM

Gaston9

2. 6. 2012 13:37
Jsou obory

kde musí předpoklady být, a ani sebevětší dřina nepomůže. Např. zpěv, kresba apod.. Ale jinak se dá spousta věcí "vydřít". Někde jsem četl, že pokud člověk věnuje 10 000 hod. tréninku nějaké činnosti, stane se v určité míře v tom oboru mistrem. Ale mysleli intenzívní trénink- ne rozložení do celé délky života, ikdyž...;-D

1 0
možnosti
MK

sarumánek

2. 6. 2012 13:14
a nestačí trochu víc myslet?

Člověk by si měl před napsáním takové úvahy odpovědět na pár "maličkostí". Třeba - je každé dítě schopno psát ve čtyřech letech opery jako Mozart? Může každého pilného vědce napadnout nějaká geniální myšlenka jako je například teorie relativity? Nemělo by se slovo "génius" vymazat ze slovníku, když každý pracovitý člověk má stejné možnosti - záleží jen na "tahu na branku"? Pokud je iluzí i ono "nemám na to buňky" - jak to, že dvě děti vyrůstající ve stené rodině, se stejnou výchovou mohou mít naprosto rozdílné vlohy, například jedno na múzické umění se čtyřkou z matiky a druhé zcela racionální povahu? Existuje vůbec "povaha", když neexistuje "talent", který určuje silné a slabé stránky charakteru? Škoda, že jste si takové otázky a asi sto dalších nepoložila, protože k samostatnému myšlení podpořenému zdravým selským rozumem by měl mít talent každý. :-)

0 0
možnosti
IK

ivuskli

2. 6. 2012 11:04
Talent existuje,

někdo má cit pro barvy, prostorové vïdění, jiný hudební sluch, další umí lítat na hrazdě, někomu to logicky spojuje a má schopnost abstraktního myšlení ... já bych spíš řekla, že talent nestačí, je potřeba i vášeň, aby byl člověk opravdu dobrej. Ale některé věci nezlomíte. Jak říkala maminka, z "h*vna bič neupleteš".

Jo a tvorba html se dá naučit i v zástěře, slečno, stačí překonat odpor. Nicméně gratuluji, zřejmě jste ho překonala :-)

2 0
možnosti
JSD

Jen se divím

2. 6. 2012 12:07
Re: Talent existuje,

Talent pochopitelně existuje. Jak jsem psal níže, bohužel je systém vzdělávání i v zaměstnání nastaven tak, aby věc zvládl i ten s minimem talentu - ale s vynaložením námahy v nějakém mechanickém drilu. Příklad nespočítat na základě pochopení a vlastní úvahy, ale naučit se mechanicky nějaký postup. Vlastně ani nevadí, když dotyčný pak neví, co počítá. Naučí se dosadit do vzorečku a výsledek vyjde. Firmy nemají moc zájem o lidi s vlastním myšlením, ale potřebují lidi, kteří se s pílí a sebezapřením mechanicky něco naučí. To jsou pak dobří pracovníci a při odchodu se snadno někým nahradí.To jsou ti skuteční géniové průměrnosti a tito lidé bývají velmi úspěšní v kariéře ve firmách.

Tvořivost, vlastní myšlení a talent, to vnímá dosti učitelů i šéfů jako nebezpečnou věc. Za prvé oni sami nejsou schopni pochopit, co jak k tomu došel. Takže talent a tvořivost se potlačí a místo toho se naučit předepsaný postup. To, co oni zvládnou.

Já do jisté míry uznávám i zapálení pro věc, když jsem bez

0 0
možnosti
BM

BořekŠikula

2. 6. 2012 7:24
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí

Je rozdíl (například) mezi tím, kdo vidí, že kresba není v pořádku, někdo jiný dokáže říct, co na ní není v pořádku a ještě někdo jiný to dokáže vytvořit. Z toho prvního grafik nikdy nebude, i kdyby se udřel k smrti, ten druhý po velkém úsilí bude asi průměrný grafik a z toho třetího teprve spousta práce udělá opravdu dobrého grafika - ale jen když ho to aspoň trochu baví a ještě musí mít taky invenci. A tak je to skoro se vším.

2 0
možnosti
JN

Wrunx

2. 6. 2012 10:34
Re: Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí

Přesně tak. Sice se říká že genialita je 1/3 nadání a 2/3 dřiny, ale když k tomu někdo prostě není, nevydře to ani maximální snahou. Ona "apayka" má svou prověřenou platnost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
Čtenářka. Dítě, žena, snílek - jsem každou postavou, o které čtu...

Seznam rubrik