Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pocem, Pepo!

"Kolikrát ti mám řikat, abys tady nelítal jak splašenej! Se z tebe zjevim!" ječí vztekle matka asi dvouletýho kloučka, který pobíhá jako neřízená střela po obchodě, zatímco ona se vybavuje s kamarádkou. Já se asi taky brzo zjevim…

Už ho okřikuje asi po sedmé. A celou tu dobu si povídá, zřejmě to bude něco veledůležitého, s jinou maminkou, která má naštěstí své robě pevně upoutané v kočárku, takže se nemůže podílet na té úžasně bezva honičce o málo staršího Pepy.

"Tak teď už toho mám fakt dost! (to já také) Chceš vidět, jak tě seřežu?" To byla nejspíše řečnická otázka, neboť chlapeček si zřejmě nic takového vidět nepřál, raději opět zmizel někde za regálem se zbožím.

"No počkej, ty dostaneš! Můžeš si za to sám. Nechtěl jsi po obědě spát, tak teď se mnou musíš nakupovat. Tvoje chyba, tak teď budeš trpět" pokračuje matka zlověstně. Malý Pepa evidentně trpí. Nejen on. Někteří spoluúčastníci tohoto mini-dramatu 'matka versus syn' se dívají útrpně buď na matku, nebo na nezdárného synka. Já jednoznačně fandím Pepovi.

Nevím, jak to nakonec dopadlo. Zmíněná samoobsluha tam stále ještě stojí. Doufám, že nedošlo k žádným újmám na zdraví nebo na majetku. Možná by si ta paní měla na Pepu pořídit nějaké dálkové ovládání na baterie. Nebo přestat klábosit s kamarádkou a více se svému dítku věnovat. To by třeba také pomohlo. Pepa za to nemůže, že se v obchodě ukrutně nudí.

Nakupování s malými dětmi je někdy dost náročné na nervy, ale trpělivý rodič to vždycky nakonec nějak zvládne. Přispěchá na pomoc, když hrozí dítěti zával pod krabicemi se zbožím, chladnokrevně odvede vztekajícího se prcka od nastražených cukrátek a poučí ho, že přece neohrozí jeho život nadměrnou konzumací sladkostí. V případě nouze sáhne po drobném úplatku třeba v podobě rohlíku, nebo příslibu, že hned po nákupu si půjdou hrát na hřiště, nakrmit kačenky, podívat se na pejska a jiné lákavé činnosti.

Později potkávám tuto dvojici v dalším pokračování seriálu "Pocem Pepo!".  Střih! Klapka! Kamera! Akce! Stejný scénář, stejné osoby a obsazení,  ale tentokrát je děj umístěn do parku u dětského hřiště, kde si chci v klidu přečíst noviny. Nedaří se, zdá se, že je Pepa opět akčnější, než by bylo žádoucí. Místo aby si hleděl svého kyblíčku, boří systematicky ostatním dětem bábovičky. Pokud se to snad někomu nelíbí, majzne ho pro jistotu lopatkou po hlavě.

Jeho matku to zřejmě nechává chladnou, lépe řečeno nemá čas sledovat svého ´akčního hrdinu´, musí přece probrat něco urgentního s jinou maminkou. Mám nutkání vyskočit a zasáhnout, ale zatnu zuby a ovládnu se. Být to moje dítě, dávno bych už vystartovala a svému potomkovi bych rozhodně udělila výchovnou lekci. Ne snad že by rovnou zasluhoval exemplární potrestání - výprask nebo vyloučení z dětského hřiště a podobně. Asi bych se mu, přiměřeně jeho věku, snažila vysvětlit, že lidé se mezi sebou bezdůvodně nemlátí (malé dítě zatím nemusí vědět, že tomu tak ve skutečném životě není) a že bábovičku může svévolně zbourat jen ten, kdo ji postavil (myslím, že pojmu autorská práva by ještě nerozuměl).

Konečně se Pepova matka hnula, asi ji z rozhovoru vytrhnul vzdálený jekot dětí protestujících proti Pepovým destruktivním sklonům. Típla zbytek cigarety do písku (asi pět metrů od cedule Zákaz kouření) a na dálku se osopila na cizí dítě: "Co mu bereš tu lopatku, ty malej spratku, je snad tvoje? Pepo, nenech si to líbit!"

Pepa si v následujícím životě určitě nenechá nic líbit, o tom nepochybuji. Třeba nedopustí, aby jiní měli věci, na které on sám nemá nárok. Tak jim je prostě zničí nebo rovnou sebere. A nebo taky ne. Dost možná z Pepy vyroste slušný a vážený občan.

Staré moudré přísloví praví, že příklady táhnou. No jestli mají být příkladem dítěti takoví rodiče, tak to ať opravdu raději táhnou - ale k čertu!

 

P. S. : Opět tak trochu recykluju, tenhle článek (až na drobné úpravy) poprvé vyšel 10.10. 2013 na blogu Ona iDnes.

Autor: Pavla Kolářová | úterý 10.10.2017 8:59 | karma článku: 18,05 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Cesta do Tramtárie a zpět I. aneb Jak jsem se nenaučila albánsky

Ježišmarjá, to je takovej ten stát jak sou ty teroristi s tím hadrem kolem hlavy, že jo? No tak hlavně aby tě neunesli! To byly první reakce, když jsem oznámila okolí, že pojedu do Albánie jako náhradník místo nemocné kamarádky...

18.7.2022 v 15:38 | Karma: 16,50 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Vzhůru dolů městem Plzeň...

Toto západočeské město má své podzemí, nadzemí, temná i světlá zákoutí, pochází odsud pár slavných rodáků jako Taťulda a Hurvínek, setkává se tu hned několik řek (vygooglete si sami), pijí zde Prazdroj, jo a taky může být místem..

16.5.2022 v 20:12 | Karma: 17,47 | Přečteno: 292x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Tak tu zas máme maturity aneb mongolsky snadno a rychle...

Už dva týdny se prokousávám maturitními písemkami z českého jazyka. U některých se zasměji, jinde zapláču, občas si rvu zoufalstvím vlasy (teda ne doslovně, to by mi na hlavě asi nic nezbylo). Když tápu, co tím chtěl autor říci..

8.5.2022 v 9:21 | Karma: 42,60 | Přečteno: 7264x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Jdu po stopách...

Cíl mé špionážní mise je přísně tajný. Je vám snad jasné, že nesmím nic prozradit. Ani naznačovat nemůžu. Pracuji v naprostém utajení, vyzbrojena foťákem nejmenované značky a pestrobarevnou sportovní bundou. Nehodlám splynout s...

19.3.2022 v 19:14 | Karma: 15,93 | Přečteno: 310x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Seberte mu kyblíček a lopatku, když je takovej...

Kdyby to bylo až takhle jednoduché, nebudou kolem nás bitky, souboje, pranice a šarvátky o malá či velká pískoviště. Jenže takhle to bohužel nefunguje. Pískoviště nejde spravedlivě rozdělit. V každé hře musí být nějaký vítěz,...

27.2.2022 v 12:07 | Karma: 11,32 | Přečteno: 287x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá žena rozhazovala před dětmi hlínu. Šlo o vystoupení, hájí ji pořadatel

3. května 2024  10:10

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.