Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Milá Pavlo, moc děkuju za hezké počtení..:-)R^R^R^. Básničky jsem měla vždycky moc ráda, možná i díky mamince, která jich měla mraky v takových těch malých knížečkách, které se mi moc líbily...Spoustu jsem jich uměla nazpaměť ...Seifert, Halas...Hrubín...ale třeba i Apollinaire nebo i Štěpan Ščipačov a jeho Sloky lásky... Dodnes jich mám plnou knihovnu..:-)))... Ještě jednou dík za milou chvilku poezie...:-)

1 0
možnosti
Foto

J34a29n 94Š15i23k

13. 9. 2020 20:20

Vidím, že také máte ráda lavičky paní Pavlo :-) Se slovy si hrajete moc hezky. Jinak Hurvínka se Spejblem na gramofonových deskách jsem přímo miloval. Hezký nedělní večer

1 0
možnosti
Foto

To s to lavičkou jsem nechtěla opisovat, ale te Halas opravdu ležel na lavičce u zastávky. ;-D Díky za návštěvu a komentář.:-):-):-)

0 0
možnosti
Foto

No přece bys ho tam nenechala.;-)

1 0
možnosti
Foto

No to né, i když je pravda poněkud ušmudlaný.;-D;-)

1 0
možnosti
Foto

Pavlo, to je dnes přímo nedělní chvilka poezie, to se povedlo!R^;-)

1 0
možnosti
Foto

Díky za komentář. Tedy já to publikovala v sobotu, ale lze to číst i v neděli. ;-D;-) Měj se fajn, Jitko.:-):-)

0 0
možnosti
JJ

Potěšila jste mne, paní Kolářová. :-) Člověk si někdy říká - jak může mít v tomto veskrze pragmatickém a materialistickém světě, šanci na úspěch, ba dokonce přežití, něco tak "zbytečného", jako je poezie.

Já se dostal k poezii, jako asi každý z naší generace, v říkánkách, básničkách a později ve škole i díky našim skvělým učitelům a dnes opovrhovaném "komunistickém školství". ;-) No a pak možná i trochu kvůli "zákusku a sodovce", kterou jsme dostávali za "recitační vystoupení" na různých setkáních důchodců, akademiích, výhod ze slušně absolvovaných recitačních soutěží, atd atp.

Ale "poezie" mi několkrát pomohla i později. Jako starý zapomínatel jsem se kdysi na průmyslovce, před hodinou češtiny, dozvěděl, že po přestávce máme odevzdat nějakou čtvrtletní práci na téma "Příspěvek do školního časopisu"! Každý měl aspoň A-čtverku "něčeho" a já - samozřejmě nic... Nuže, zasedl jsem rychle do lavice a napsal báseň:

Podzimní láska

Zlaté listí padá na barevný trávník,

"Máš mne ještě rád...?"

Neutíkej babí léto!

A ty, slunce, snaž se moje srdce rozehřát.

Jak to dopadlo? Za toto moje první a poslední autorské "znásilnění poezie" jsem dostal výbornou a jako jediného ze třídy se můj příspěvek ocitl ve školním časopise!;-D

Poezie samozřejmě bude mít šanci vždy. Protože je krásná a často i moudrá a vždycky se najdou lidé, kteří budou mít krásu i moudrost rádi.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za krásný komentář, také jste mne potěšil. Poezie určitě v dnešním světě nezahyne, jen někteří autoři už nám mnoho neříkají. U Halase je to škoda, i on psal kromě komplikovaných básní krásné verše pro děti nebo velice citlivou intimní poezii. K básničkám si člověk většinou prošlape (nebo neprošlape) cestu sám, ale rodiče a škola tomu mohou napomoci.

Vaše školní báseň je krásná, možná právě proto, že vznikla spontánně a na nic si nehraje, jsou v ní čistě Vaše pocity, a o to by mělo jít.

Přeji hezký den.:-):-)

0 0
možnosti
Foto

Díky za hezké povídání o poezii. Mám ji ráda od neútlejšího dětství. První moje dětská knížka plná básní, které si dodnes pamatuji, měla název Co srdce dalo - a byla od spisovatelky Leontýny Mašínové. (O ní jsme se ve škole neučili). A pak básně od . Hrubína, J. Seiferta - F. Halase po J. Skácela, o Mikuláška - a dalších.. Někdy si knihy poezie přináším z naší obvodní knihovny - to když je tam někdo dává "druhou šanci." Naposledy J. S. Puškina v překladu Josefa Hory:

"Básníku, blízký, vzdálený,

co znamenají všechna léta,

když píseň trvá, jež ruší čas,

v zdroj svobody své zvedá nás? " (J. Hora).

Díky, paní Pavlo, hezký den. :-)

1 0
možnosti
Foto

Vám také hezký den a díky za zastavení. :-):-):-)

0 0
možnosti
MV

Nikdy není na škodu sem tam prolistovat stránky s poezií. Díky za připomenutí a krásnou neděli přeju

1 0
možnosti
Foto

Tobě taky krásnou neděli, Marku. Díky za přečtení.:-):-):-)

0 0
možnosti
Foto

Pavlo, už mám opět krásné ráno s Tvým blogem. Díky. R^

1 0
možnosti
Foto

Tos mne potešila, Soňo. Díky. :-):-):-)

0 0
možnosti
JP

Dobré básně jsou jako špatné hodinky. Ale já čekám:

Až se mi báseň narodí

Zpožděná, s tikajícím osrdím

Musí to být velké i lidské

Lidé si ji připnou k zápěstí

Škapulíř proti neštěstí

Básničku s vodotryskem

3 0
možnosti
Foto

Pěkný! Díky za nákuk, Josefe.:-):-):-)

0 0
možnosti
Foto

Pavli, to je tak kráááásný! R^Fakt je, že i v knihovně vidím, že po básních sáhnou už jen studenti, když je k tomu doporučená četba donutí. Já se snažím v programech pro školy poezii občas propašovat. Víš, jak ráda jsem byla, když třeba poté, co jsem jim zarecitovala moji oblíbenou báseň od Victora Huga - Píseň, si několik školaček nezávisle na sobě pro knížku, ve které ta básnička je, přišlo? Jedna si ji dokonce vybrala do recitační soutěže:

Proč, nemáte-li mi co říci, se držíte mě pod paží?

Proč mámíte mě dál svou lící, jež dech i králům vyráží?

Proč, jestliže mě nechápete, mi vkládáte dlaň do dlaní?

Pro jiného váš úsměv kvete za našich smutných setkání.

Proč, stojíme-li na rozcestí, se dále stýkat musíme?

Jste moje bolest, jste mé štěstí, váš pohled pálí v duši mé..

2 0
možnosti
Foto

Krásná básnička! Ona poezie je dost nedoceněná a přitom se s ní chtě nechtě setkáváme na každém kroku (písničky apod.) Fandím rodičům, kteří svým dětem čtou nejen pohádky, ale i říkadla a básničky třeba od Hrubína, Žáčka, Vodňanského, Svěráka... Ale to se nedá nutit. O to víc mne potěší, když studenti, do kterých bych to neřekla, zjistí, že některé básně, které děláme ve škole, nejsou "až tak blbý". Díky za nákuk a komentář, Zdeňko.:-):-):-)

1 0
možnosti