Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyznamenání za zásluhy, nebo za oddanost při volbách?

28.10.2013 poprvé uděloval Miloš Zeman vyznamenání - kromě skutečných hrdinů, umělců a vědců, kteří se významně podíleli na rozvoji kultury, sportu, či boji za svobodu, bylo zřejmě pár osob vyznamenáno spíše za věrnost Miloši Zemanovi a pomoc při volbách. Dlouhodobé přátelství, či finanční pomoc při kampani - to se nezapomíná...

Osobně si velice vážím mnoha vyznamenaných, zejména pana Lipského, paní Červené, paní Moučkové či pana Mahlera... Avšak nedokážu skrývat rozpaky nad vyznamenáním pana Grégra - oddaného zakladatele Sdružení přátel Miloše Zemana, bývalého ministra Zemanovy vlády - známého zejména tím, že za něj se dostavěl Temelín a prodala se Mostecká uhelná. Zejména mě pobavilo vyznamenání pana Čuby, který je již nositelem řádu: Hrdina socialistické práce... Nu, je vidět, že jeho práce a zejména zásluhy pro Miloše Zemana jsou tak významné, že se rozhodl tomuto "velkému zemědělci" udělit vyznamenání další.

Pak jsou vyznamenány osobnosti, kterých si vážím díky jejich zásluhám o rozvoj medicíny, vědy, či sportu (u sportu bohužel někteří in memoriam).

Pouze u té kultury mě dvě osobnosti splývají s volbami a zároveň vím, že jejich zásluhy jsou v kultuře znát. Pana Felixe Slováčka si vážím a u něj docela věřím, že podpořil Miloše Zemana v kampani z upřímného přesvědčení, že by to mohl být dobrý prezident. Zda tomu tak je, to už je věc jiná. Ale u paní Bohdalové mám v živé paměti její podporu spousty jiných porevolučních osobností. Za svůj život se pohybovala kolem politiků, a jak vidno z fotografií z dob minulých i nových, jednalo se o politiky s velmi rozdílnými názory. Že byla vyznamenána zrovna Milošem Zemanem, není zřejmě náhoda - v prezidentské kampani mu výrazně pomohla naklonit si prostý lid...

Celkově ale slavnost na Hradě proslavila jiná situace - pozvaní hosté z řad rektorů a několik umělců i vítěz voleb pan Sobotka, odmítli pozvání. Zejména rektoři mají svá "vyznamenání" a úctu z řad občanů a svých studentů - a to je mnohem milejší, že?

 

_______________________

Fotografie z internetu od různých autorů dokazují historii "politické tolerance" jedné z vyznamenaných osob.

 

 

Autor: Pavla Brychtová | úterý 29.10.2013 8:05 | karma článku: 28,12 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Primátor by neměl ponižovat svěřené město, Hudečku!

Moje úvaha je tentokrát o vztahu k městu, kde jsem se nenarodila, ale od malička zde žiji. Proto mi není lhostejné, kdo o něm rozhoduje. Nebyla jsem nadšená ze zlodějů z ODS ve vedení radnice, ale nyní volbou pana Hudečka šla Praha z louže do bláta. Většina obcí si vybere do funkce starosty někoho, kdo má obec rád a zná ji, má důvěru alespoň většiny lidí a byl na kandidátce, takže ho lidé zvolili. Znám díky cestám po ČR mnoho krásných měst, a určitě si to o nich myslí i jejich starosta. Ale nám na křesle primátora Prahy sedí člověk kvůli politice a dohodě se stranou ČSSD, která v Praze ani nevyhrála volby.... Holt Praha měla nyní údajně pouze jednoho kandidáta a to zrovna člověka, který byl policií obviněn kvůli spojitosti s kauzou Opencard. A navíc, co se týká vztahu k městu - dokonce tento pán o Praze pro Respekt uvedl: "Praha není město, kde se žije dobře. Je to město, které vám vysává energii, neposkytuje klid". Ponižující prohlášení o městě, které ani dobře pan primátor nezná... Za koho mluvíte, pane Hudečku? Komu se zde nedobře žije? Vám nebo Pražanům? Nikdo nikoho nenutí v Praze žít, nebo snad ano?

21.6.2013 v 2:11 | Karma: 24,64 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byla sledována Nečasová nebo Nečas? Aneb když peníze nestačí...

Janě Nagyové nestačily nadprůměrné příjmy a život na státní náklady, včetně luxusního bydlení. Peníze jí nestačí, její chování vykazuje i silné mocenské sklony (a tím i rozhodování za premiéra, aniž by k tomu měla od občanů mandát). Stýkala se navíc s lidmi "z podsvětí" (podle ní jistě mocnými) - tím spojila politiku a boháče, přesněji mafiány. Zašla ale tak daleko, že zklamala v podstatě důvěru samotného premiéra, který ji již odvolal. Moje úvaha nad situací posledního týdne je jasná - do politiky se nám proplétá staré dobré téma všech dramatiků a klasiků. Milostný trojúhelník, intriky, a navíc i bezmezná touha po moci, která vede k nesmyslnému chování a zaslepenosti. Pohnutky Jany Nagyové, nyní už bývalé ředitelky kabinetu předsedy vlády, prý nebyly osobní. Nagyová se nechala slyšet, že sledování paní Nečasové nesouviselo VŮBEC s nějakými osobními zájmy nebo dokonce by mělo jít o pošpinění paní Nečasové a donucení premiéra k rozvodu. Na to je prý Jana Nagyová příliš hrdá. O její hrdosti lze s úspěchem pochybovat, když byla ochotna se léta dělit o ženatého muže s někým jiným. Naopak vše nasvědčuje zhrzenosti až zoufalství, že Nečas není schopen po tolika letech požádat o rozvod, že? Pokud sledovala premiérovu manželku na vlastní pěst, nešlo jí spíše o to, aby zjistila, jak moc se Petr Nečas stýká a manželkou? Nechtěla Nagyová prostě vědět, zda není ohrožen její vztah s premiérem? Proč nechala sledovat i řidiče? Jasným důvodem jejího jednání je Nečas. Pokud je to navíc zdůvodněno jako zájem státu, premiéra a jeho dětí, protože se dle Nagyové stýkala Radka Nečasová s Jehovisty - tak to je opravdu od bývalé šéfky kabinetu pouhá zoufalá pohádka pro veřejnost. Styky se Svědky Jehovovými nejen nebyly doloženy, ale celkově ze sledování vyplývají čistě osobní zájmy a intrikářská povaha paní Nagyové.

16.6.2013 v 15:39 | Karma: 24,05 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Voda je živel, ale proč se nebráníme dřív? (fotoblog)

Někdo podcenil moc vody - v Praze se doslova zaspalo... My jsme dnes vezli děti od babičky, museli objíždět dvě pražské oblasti zalité vodou, a pak i kolem Vltavy - ale nepotkali jsme v Praze jediný čerpací vůz, nikde jednotky s vozy a mobilníma bariérama, natož jako na vsi - chlapy s pytli písku. Nikde protipovodňové zábrany, samozřejmě kromě Kampy a okolí, která má za miliony předpřipravené konstrukční prvky pro rychlou stavbu zábran. Karlův most a Kampa jsou navíc pod ochranou policejních složek, je zákaz vstupu do těchto prostor. Karlín i Štvanice jsou pod přívalem hnědých peřejí, Kampa již částečně pod vodou, Karlův most uzavřen, metro nejezdí... Na nábřežích ale nikde pytle, nebo čerpadla - jen pár lidí s deštníky, sledující, jak se jim voda blíží k holinkám...

2.6.2013 v 22:35 | Karma: 32,45 | Přečteno: 12276x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Brychtová

Kalousek a Nečas - hamounek a kašpárek, nebo účetní a státník?

Ministr financí má najednou prý obavy o návratnosti velkého projektu. Po tolika zpronevěřených penězích a naprosto neziskových státních investicích to působí opět jako divadélko. Jak je možné, že do S-karet mohou jít takové peníze, přitom se pomalu rozhoduje o jejich zrušení, dále tečou miliardy do projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, ani nikomu nevadí plýtvání ve formě projektů typu Open card? Jak je možné, že úniky a podovody ve formě anonymních akcíí jsou mezi politiky také populární? Ale u projektu investice do jaderné energie chce někdo najednou řešit návratnost? Krásné divadélko...

25.5.2013 v 0:42 | Karma: 25,38 | Přečteno: 795x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Klausova nejnovější deprimace – tentokrát kvůli studentům VŠ

Někdy si po prohlášení bývalého prezidenta říkám: Jak moc je Václav Klaus odtržen od reality? On nezná poměry studujících, či mladých lidí všeobecně? Cituji jeho výrok z konce týdne: "Deprimuje mě, že současní studenti nemají na studium stejnou koncentraci, jakou jsme museli mít my. Dnes má skoro každý student vedle studia nějaké zaměstnání. Nedovedu si to představit," uvedl Klaus s odkazem na svá studia na VŠE. Opravdu si to nedovede představit?

20.5.2013 v 12:51 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik