Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velikonoční inspirace - aneb pravý slepičí fotoblog

A je to tady - Velikonoce a zase ta slepičí vajíčka - recepty, nápady a zdobení... Jako leckterá jiná mamka - i já mám občas období, kdy u televize musím něco háčkovat, plést nebo vyšívat. Někdo třeba žehlí - prostě cokoli, aby člověk jen neseděl a jenom nekoukal na telku. Skoro vždy v březnu ale "motám". Za jeden film omotám bavlnkami i 3 vajíčka. Vezmu zbytky bavlnek a přízí, tyčinku lepidla, vyfouknutá vajíčka a chystám se na Velikonoce. Omotávaná vajíčka se tak lehko nerozbijí a jsou v bezpečí i před naším nejmladším. Většinou si je odnesou návštěvy, tak mám radost, že se to někomu líbí - a za rok můžu motat zase.

Kdo by to chtěl zkusit, přikládám pár vzorů pro inspiraci. Zvládnou to i pánové - ale řekla bych, že je to nebude bavit, nemaj prý "štrikovací buňku".  Když už maj šikovné ruce na drobnou práci, tak radši lepí modely lodí a letadel. A já se jim nedivím, to mě taky děsně baví. Mimochodem modelářskou vrtačkou se dělají známá krajková vajíčka s dírkovanými vzory. Ty nafotím, až se mi povedou nějaká hezčí, teprve jsem zkusila dvě - a první prasklo, potvora).

Barevná motaná vajíčka se dělají jednoduše, lepící tyčinkou se namaže vajíčko a milimetr po milimetru se omotává přízí nebo bavlnkou. Abych měla víc barev, tak jsem si koupila i duhovou přízi. Mnoho jich dělám ze zbytků - klidně i pruhované.  Pokud se lepí pečlivě, vajíčko vydrží roky krásné. A pak je už nachystáno na Velikonoce, vepředu je dílo syna ze školky, v košíku moje motaná vajíčka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud se motá ze dvou barev najednou, vajíčko je hotové mnohem dříve...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vajíčko je po omotání mnohem buclatější a pevnější. No a samozřejmě hezčí :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vajíčka ze zbytků barevných vyšívacích bavlnek. Napojování barev se musí překrývat, aby to bylo hladké. V galanterii se dají sehnat kytičky, tak jich občas pár koupím v barvě bavlnky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro milovníky přírodních barev je hezká příze s názvem Duha, třeba v těchto odstínech béžovo-hnědých.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moc hezké jsou jemné vyšívací bavlnky v duhové verzi. Akorát, že omotání vajíčka trvá mnohem déle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Rozdíl v počtu závitů bavlnkového a přízového vajíčka je vidět, že?  

 

 

 

 

 

 

 

 

Z této duhové příze jsem pletla kamarádce kulicha a šálu - ale i vajíčka jsou z ní hezká :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z bavlnek se dají na vajíčka vymýšlet i vlnky nebo ornamenty, ale lepidlo se pod ně musí nanášet párátkem, jinak je vajíčko flekaté.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyhle jsou z více barev bavlnky - vezmou se dvě nebo tři barvy a kladou se v pásech najednou - dělá to pak pravidelné pruhy. Na této fotce jsou vidět i "pupíky" - bavlnku na konci i na začátku namažu lepidlem a šoupnu dovnitř. Nejsou pak vidět dírky po vyfouknutí vajíčka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přízová vajíčka ze zbytků zimních kulichů pro kamarádky či známé. Tuto zimu holt čepice s velkou bambulí byl hit, tak jsem 4 také ráda upletla, a vida - zbytky se hodily teď před Velikonocemi.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejradši mám tohle vajíčko - to dělal synek. Vajíčko se namáčí v lepidle a pak se vyválí v nastrouhaných voskovkách. Je úžasný, jak dětem svítí oči, když se jim něco povede. Jsou nadšené, když je jejich dílo také vystaveno. Každému, kdo přijde, vypráví synek, které vajíčko udělal on :-) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manžel s námi vajíčka nedělal, ale koupil opět zvlněné tulipány - papoušky. Nafotím je znovu, až se otevřou a budou vypadat jako barevné peří.  S poslední fotkou přeji všem krásné Velikonoce!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Děkuji všem, kdo vydrželi do konce. Těším se opět po velikonočních prázdninách :-)

 

Speciálně fotografiím mnoha druhů tulipánů jsem věnovala fotoblog (před fotoalbem tulipánů je nejdříve článek, ale ten klidně přeskočte, týká se píše vztahů, než kytek) :

http://pavlabrychtova.blog.idnes.cz/c/303036/Panove-mame-vas-radi-i-bez-kvetin-ale-tulipanem-muzete-nadchnout.html

 

Autor: Pavla Brychtová | úterý 26.3.2013 7:26 | karma článku: 16,90 | přečteno: 1879x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Za co trestáte občany, pane prezidente?

Nebo z nás jen dělá pan Zeman hloupé ovce? Nejdřív nás tahá za nos partička kolem Nečase, teď zase Miloš Zeman. Tvrdil, že by chtěl vládu odborníků a ne vládu těch, kterým dluží dobrý skutek za to, že ho tolik podporovali v kampani. Ale zatím všichni, kdož jsou zmiňováni, nebo již jmenováni, jsou jen vděčnými služebníčky páně Zemana. Otázkou je, zda dostane taková vláda důvěru. Vláda v demisi - to je to poslední, co potřebujeme... Místo politických dohadů by to chtělo řešit další vlnu povodní, nezaměstnanost a rostoucí kriminalitu v ulicích, omezit sociální podporu těm, kdož odmítají pracovat, atd. Bude nová vláda pracovat, nebo jen pomlouvat tu předchozí a házet vše na složitou politickou situaci?

25.6.2013 v 22:35 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Primátor by neměl ponižovat svěřené město, Hudečku!

Moje úvaha je tentokrát o vztahu k městu, kde jsem se nenarodila, ale od malička zde žiji. Proto mi není lhostejné, kdo o něm rozhoduje. Nebyla jsem nadšená ze zlodějů z ODS ve vedení radnice, ale nyní volbou pana Hudečka šla Praha z louže do bláta. Většina obcí si vybere do funkce starosty někoho, kdo má obec rád a zná ji, má důvěru alespoň většiny lidí a byl na kandidátce, takže ho lidé zvolili. Znám díky cestám po ČR mnoho krásných měst, a určitě si to o nich myslí i jejich starosta. Ale nám na křesle primátora Prahy sedí člověk kvůli politice a dohodě se stranou ČSSD, která v Praze ani nevyhrála volby.... Holt Praha měla nyní údajně pouze jednoho kandidáta a to zrovna člověka, který byl policií obviněn kvůli spojitosti s kauzou Opencard. A navíc, co se týká vztahu k městu - dokonce tento pán o Praze pro Respekt uvedl: "Praha není město, kde se žije dobře. Je to město, které vám vysává energii, neposkytuje klid". Ponižující prohlášení o městě, které ani dobře pan primátor nezná... Za koho mluvíte, pane Hudečku? Komu se zde nedobře žije? Vám nebo Pražanům? Nikdo nikoho nenutí v Praze žít, nebo snad ano?

21.6.2013 v 2:11 | Karma: 24,64 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byla sledována Nečasová nebo Nečas? Aneb když peníze nestačí...

Janě Nagyové nestačily nadprůměrné příjmy a život na státní náklady, včetně luxusního bydlení. Peníze jí nestačí, její chování vykazuje i silné mocenské sklony (a tím i rozhodování za premiéra, aniž by k tomu měla od občanů mandát). Stýkala se navíc s lidmi "z podsvětí" (podle ní jistě mocnými) - tím spojila politiku a boháče, přesněji mafiány. Zašla ale tak daleko, že zklamala v podstatě důvěru samotného premiéra, který ji již odvolal. Moje úvaha nad situací posledního týdne je jasná - do politiky se nám proplétá staré dobré téma všech dramatiků a klasiků. Milostný trojúhelník, intriky, a navíc i bezmezná touha po moci, která vede k nesmyslnému chování a zaslepenosti. Pohnutky Jany Nagyové, nyní už bývalé ředitelky kabinetu předsedy vlády, prý nebyly osobní. Nagyová se nechala slyšet, že sledování paní Nečasové nesouviselo VŮBEC s nějakými osobními zájmy nebo dokonce by mělo jít o pošpinění paní Nečasové a donucení premiéra k rozvodu. Na to je prý Jana Nagyová příliš hrdá. O její hrdosti lze s úspěchem pochybovat, když byla ochotna se léta dělit o ženatého muže s někým jiným. Naopak vše nasvědčuje zhrzenosti až zoufalství, že Nečas není schopen po tolika letech požádat o rozvod, že? Pokud sledovala premiérovu manželku na vlastní pěst, nešlo jí spíše o to, aby zjistila, jak moc se Petr Nečas stýká a manželkou? Nechtěla Nagyová prostě vědět, zda není ohrožen její vztah s premiérem? Proč nechala sledovat i řidiče? Jasným důvodem jejího jednání je Nečas. Pokud je to navíc zdůvodněno jako zájem státu, premiéra a jeho dětí, protože se dle Nagyové stýkala Radka Nečasová s Jehovisty - tak to je opravdu od bývalé šéfky kabinetu pouhá zoufalá pohádka pro veřejnost. Styky se Svědky Jehovovými nejen nebyly doloženy, ale celkově ze sledování vyplývají čistě osobní zájmy a intrikářská povaha paní Nagyové.

16.6.2013 v 15:39 | Karma: 24,05 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Voda je živel, ale proč se nebráníme dřív? (fotoblog)

Někdo podcenil moc vody - v Praze se doslova zaspalo... My jsme dnes vezli děti od babičky, museli objíždět dvě pražské oblasti zalité vodou, a pak i kolem Vltavy - ale nepotkali jsme v Praze jediný čerpací vůz, nikde jednotky s vozy a mobilníma bariérama, natož jako na vsi - chlapy s pytli písku. Nikde protipovodňové zábrany, samozřejmě kromě Kampy a okolí, která má za miliony předpřipravené konstrukční prvky pro rychlou stavbu zábran. Karlův most a Kampa jsou navíc pod ochranou policejních složek, je zákaz vstupu do těchto prostor. Karlín i Štvanice jsou pod přívalem hnědých peřejí, Kampa již částečně pod vodou, Karlův most uzavřen, metro nejezdí... Na nábřežích ale nikde pytle, nebo čerpadla - jen pár lidí s deštníky, sledující, jak se jim voda blíží k holinkám...

2.6.2013 v 22:35 | Karma: 32,45 | Přečteno: 12276x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Brychtová

Kalousek a Nečas - hamounek a kašpárek, nebo účetní a státník?

Ministr financí má najednou prý obavy o návratnosti velkého projektu. Po tolika zpronevěřených penězích a naprosto neziskových státních investicích to působí opět jako divadélko. Jak je možné, že do S-karet mohou jít takové peníze, přitom se pomalu rozhoduje o jejich zrušení, dále tečou miliardy do projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, ani nikomu nevadí plýtvání ve formě projektů typu Open card? Jak je možné, že úniky a podovody ve formě anonymních akcíí jsou mezi politiky také populární? Ale u projektu investice do jaderné energie chce někdo najednou řešit návratnost? Krásné divadélko...

25.5.2013 v 0:42 | Karma: 25,38 | Přečteno: 795x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik