Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Humor občanů vypsaný na volebních účtech kandidátů

Po několika minulých aférách s politickými účty jsem si udělala internetový výlet po účtech volebních kandidátů a vybrala položky, zejména z hlediska humoru či švejkovství lidu českého... Na druhou stranu, když se podívám, kolik podnikatelů a soukromých organizací jsou ochotny platit statisíce až miliony za volby, a zejména jak vysoké částky jsou ochotni kandidáti vyhodit za kampaň na Facebooku, na billboardech a za letáky do schránek, tak je člověku líto těch peněz při představě, co by takové částky dokázaly uhradit v léčbě, ve vzdělávaní, či v pomoci postiženým. Z tohoto hlediska si vážím málorozpočtových kampaní ostatních kandidátů, věřte mi...

Nyní ale ke vzkazům na účtech. Nejzajímavější jsou rozhodně účty pana Fischera, Zemana, Schwarzenberga a Sobotky, které zde uvádím. Pan Dienstbier měl účet bez vzkazů občanů, jediná pro občana zajímavá položka je dar 9 400 000 Kč od ČSSD. Pěkná sumička, díky které účet není vlastně moc transparentní, protože nevíme, z čeho byla předtím tak velká částka na účtu ČSSD poskládána. U ostatních jsem nenašla buď žádné vzkazy od občanů, nebo je tam opravdu jen pár řádných položek díky skromné prezidentské kampani. A přesto kandidáti i s malými částkami jsou velmi populární. Je zajímavé, že to jde i bez desetimilionových kont, že?

 

Občané ještě na podzim chtěli tzv. vyluxovat účet pana Fischera tím, že by posílali haléřové položky a jemu by za každou přijatou platbu bylo odejmuto z účtu 7 Kč. Což je nereálné, protože na základě dohody je placeno vše paušálem, nezávisle na počtu přijatých položek. Není to nic neobvyklé, má to kdekdo i na svém osobním účtu. Nicméně účet pana Fischera je nejvíce protkán malými položkami a vzkazy od občanů. Někdy i vytrvalých občanů s více položkami :-) Narážky na jeho minulost, ale i na minulost darujícich - například komunista Jara - antikomunista Jaroslav. A nebo níže citát pana Fischera převedený na citát doktora Mengeleho - u položky 6,66 Kč. Překvapily mne vysoké částky za facebook u pana Fischera a pobavila položka za zahřívací polštářky :-)

Pan Sobotka striktně i korunové položky s nepříjemnými vzkazy vrací, jako nevyžádané částky.  Viz na obrázku platba předevčírem se vzkazem, že dárce bude volit knížete. A hned nad tím vrácení částky. Také řešení :-)

Z hlediska vzkazů a kamarádských výpomocí je zajímavý účet pana Zemana, který si zájemci mohou na jeho volebních stránkách prohlédnout celý. Vybrala jsem pár řádků s vtipálky, nekteří se dovolávají i toho, že jejich ironii pan Zeman jistě ocení. Například dárce jedné koruny, že si víc pan Zeman nezaslouží, nebo naopak štědrý dárce 50 Kč, který zde oznamuje, že bude volit někoho jiného, nebo paní přiznávající sympatie k becherovce, ale na prezidentský hlas to není...

Všimnete si příspěvku od pana Koiše, který píše, že podporuje svého bývalého předsedu a Zaorálek se s tím bude muset nějak vyrovnat. Ta věrnost Zemanovi - i když pod zajištěnými křídly pana Zaorálka! Trošku pokrytecké, že?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posledním transparentním účtem, kde jsem našla jen pár vzkazů od voličů, je účet pana Schwarzeberga. Ten kromě velice výrazných částek od zahraničních dárců má i dary vysoké od českých podnikatelů - 2 miliony od pana Sivka (hotely, cestovní agentury, catering, hokejová Sparta) a půl milionu od pana Bakaly (finančnictví, reality, podíl ve vlastnictví Hospodářských novin, atd.). U pana Bakaly je zajímavé, že věnoval tak malou částku - protože v přechozích volbách byla zajímavá situace, když v červnu 2010 během předvolební kampaně věnoval 28,5 milionu korun třem politickým stranám. ODS dostala 15 milionů korun, TOP 09 dostala 7,5 milionu korun a Věci veřejné 6 milionů Kč. Zajímavé, že zrovna tyto tři strany nezávisle na výsledku voleb udělaly koalici, že? V Praze třeba ODS vůbec nevyhrála (v Praze vyhrála TOP 09) a přesto dosadila primátora! Ale to je na celý jiný článek. Na účtu pana knížete je hodně částek drobných do 500 Kč od občanů a pozdravy. Našla jsem jen 2 vzkazy nejapné, jak by řekl on. Já bych řekla neslušné až vulgární. Ale pan kníže je člověk nad věcí a určitě si z nich nic nedělá. V tomto je pohodář. Zajímavé jsou vysoké částky za propagaci, pokud budete mít čas projít celý jeho účet přímo na jeho stránkách, tak je vidět, kolik peněz dokáže propadnout volbama jen díky letákům a plakátům...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je den voleb a všichni jsou jistě už rozhodnuti, komu dají svůj hlas. I přes velké spektrum kandidátů věřím, že každý občan volí toho, koho si nejvíce váží, nebo nejvíce uznává. Někdo volí jen menší zlo, nezávisle na svém přání, což je škoda. Jsou zase zastánci některých stran, kteří nezávisle na minulosti či aférách jsou ochotni volit svého kandidáta stůj co stůj. Díky sympatiím lidé dokážou přehlédnout opravdu hodně. Zítřek ukáže, jak moc umíme odpouštět rasismus a neonacistické zájmy v mládí u pana Franze, vstup do KSČ ve středním věku u pana Fischera, chyby a špatná spojenectví v minulých vládách u pana Zemana, kamarádíčkování s komunisty u pana Dienstbiera a paní Bobošíkové, nebo spojenectví s Kalouskem a chybu řeči ve stáří u pana Schwarzenberga. Jsou i kandidáti, u kterých těch škraloupů není tolik, ale také nejsou bez chyby, viz názor na  interrupci u paní Roithové.

 

Ať volíte kohokoliv, určitě volíte dobře - podle sebe. Důležité je, ať najdeme všichni už trošku klidu na tom našem malém politickém dvorečku... Není špatná nebo dobrá volba, každý jsme přece jiný! Já chci mít v prvním kole své čisté svědomí a chci volit paní Fischerovou pro její velkou duševní sílu, odvahu a pravdomluvnost. Mnoho lidí v mém okolí i na internetu, nebo zde mezi blogery se netají tím, že ji budou volit také. Navíc nechci mít prostě vnitřní pocit, že bych dala prvotní hlas někomu, o kom vím, že mám k němu osobní či politické výhrady. Teprve ve druhém kole, pokud by nezvítězil můj favorit, jsem ochotna z kandidátů, kteří projdou, volit menší zlo. Ale první kolo budu volit srdcem, ať se to může zdát jakkoli naivní a lidské, bez kalkulu, zda jsou šance či ne. A třeba šance jsou...

Výsledek 1. kola voleb ukáže, jak moc jsou lidé tolerantní a dokážou odpustit všechny chyby svým favoritům. Volba prezidenta a jeho sympatie k politickým stranám už trošku naznačí, jaké jsou možnosti stran při nastávajících volbách. Holt letos kampaně a zase kampaně - my občané si moc klid neužijeme, tak držím palce nám všem :-)

Autor: Pavla Brychtová | pátek 11.1.2013 8:14 | karma článku: 10,77 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Nová bobostrana Hlavu vzhůru! Budovatelský název a parta odpadlíků?

Volby se blíží - a jako před každými volbami vznikají nové strany, které mají "zázračně" uzdravit a osvěžit naši politickou scénu. Poté co předvedla vláda pod taktovkou ODS a předtím i vláda ČSSD (o předchozích dobách pod tíhou KSČ ani nemluvím!), tak nutno říci, že se zde vyzkoušelo snad už vše - a jak to vypadá? Nezaměstnanost roste, zadlužení roste, sněmovna se nám rozpouští sama.... Ani sami poslanci už nevidí cestu, jak jinak z toho ven! A už nám vystrkují růžky staré i nové strany, nebo jsou na scéně opět pokusy zkusit na voliče jiný fígl a jiné seskupení. Nezklamala opět paní Bobošíková, která se již po několikáté snaží dostat politicky výše a výše. Její snahy a kandidatury, při kterých neváhala spolupracovat s KSČM, či ČSSD. Tento rok vyvrcholila její snaha vznikem nového seskupení s názvem Hlavu vzhůru - v čele s Janou Bobošíkovou. Ano - s tímto názvem i já hned v duchu vidím všepřítomné májové plakáty z dob mého dětství a puberty, kdy dělník či rolník s hlavou vzhůru hleděl do lepší budoucnosti.

30.8.2013 v 19:48 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Švédský ostrov Marstrand - kouzlo přírody a čistoty (fotoblog)

Letošní horké léto doslova lákalo k návštěvám míst spíše chladnějších. Díky abnormálně vysokým teplotám v ČR, byly v jižních letoviscích Evropy byly teploty podobné, jako doma v Praze. Švédsko patří k zemím, kde je léto rozhodně příjemné. Dnešní fotoblog věnuji malému kousku Švédska - ostrovu Marstrand, který je pro středoevropana neobvyklý svou čistotou, volným prostorem, prázdnými ulicemi (až na místa v okolí útulných hotelů, a uličku s pobřežními kavárnami u nástupiště trajektu). Typická severská architektura nenechá nikoho na pochybách, že místní lidé mají rádi pořádek, upravené domy, zahrady i ulice. I přes svou náročnost a pečlivost provedení na šikmé ploše, vše působí naprosto lehce. Dekorace, zahrady i barvy domů jsou vkusné a milé.

29.8.2013 v 13:49 | Karma: 15,81 | Přečteno: 770x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Brychtová

Švédský ostrov Marstrand - pokračování fotoblogu

Pro ty, kdož sem nepřicházejí z první části článku a fotogalerie, nabízím odkaz na začátek. Toto je pokračováním článku o Švédsku, více o fotografiích viz jeho první část: http://pavlabrychtova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=358642&bk=48743

29.8.2013 v 12:49 | Karma: 13,43 | Přečteno: 498x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Brychtová

Opuštěná dvouletá holčička - není na vině tentokrát i stát?

Dvouleté děvčátko, po jehož totožnosti bylo celostátně pátráno, bylo podle mne naprosto zbytečně zveřejňováno a vystavováno stresu. Jakoby nestačilo, že otec (pokud to byl vůbec otec, údajně spíše přítel matky) dal dívku bezdomovcům, ti ji dali další osobě na hlídání, pak anabáze policie - sociálka - kojenecký ústav! Velmi jsem proklínala matku a otce. Ale poté, co je známo, že matka je již 14 dní ve vazbě pro maření úředního výkonu, tak se začínám zlobit na stát - a nemohu si pomoci. Odsouzené u sebe mohou mít dítě do věku 3 let - a ve vazbě to nejde?

29.7.2013 v 19:49 | Karma: 21,96 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Proč Zeman ukončil německou tiskovku islámským zvoláním?

Vedla ho k tomu rozvernost, netaktnost nebo neznalost etikety? Přiznejme si, že ti, co nynějšího prezidenta volili, ale i ti, co ho nemusí, si už v ČR zvykli na jeho zvláštní humor, někdy vtipný, ale občas bohužel nevhodný, vzhledem k jeho státnické funkci. Nyní se naneštěstí přihodila událost, díky které se za svého prezidenta bohužel stydím. Na otázku německé novinářky, zda se angažuje ve věci unesených dívek v Pakistánu jí nejdříve slušně odpověděl, že nepodává informace, aby nic neprozradil Al-kajdě, či Talibanu. Poté udělal něco, co si mohl odpustit - zeptal se jí, zda ona je z Al-Kajdy či Talibanu. Než mohla cokoli říci, řekl jí "Allahu Akbar" a odešel z tiskovky. Toto zvolání, jednak pozdrav, ale zejména zvolání tolik zneužívané jako nenávistné vůči komukoliv, kdo není muslimem, je ale bohužel známo jako poslední, co slyší oběti extrémistů....

28.6.2013 v 23:21 | Karma: 38,55 | Přečteno: 8303x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:52

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik