Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Humor občanů vypsaný na volebních účtech kandidátů

Po několika minulých aférách s politickými účty jsem si udělala internetový výlet po účtech volebních kandidátů a vybrala položky, zejména z hlediska humoru či švejkovství lidu českého... Na druhou stranu, když se podívám, kolik podnikatelů a soukromých organizací jsou ochotny platit statisíce až miliony za volby, a zejména jak vysoké částky jsou ochotni kandidáti vyhodit za kampaň na Facebooku, na billboardech a za letáky do schránek, tak je člověku líto těch peněz při představě, co by takové částky dokázaly uhradit v léčbě, ve vzdělávaní, či v pomoci postiženým. Z tohoto hlediska si vážím málorozpočtových kampaní ostatních kandidátů, věřte mi...

Nyní ale ke vzkazům na účtech. Nejzajímavější jsou rozhodně účty pana Fischera, Zemana, Schwarzenberga a Sobotky, které zde uvádím. Pan Dienstbier měl účet bez vzkazů občanů, jediná pro občana zajímavá položka je dar 9 400 000 Kč od ČSSD. Pěkná sumička, díky které účet není vlastně moc transparentní, protože nevíme, z čeho byla předtím tak velká částka na účtu ČSSD poskládána. U ostatních jsem nenašla buď žádné vzkazy od občanů, nebo je tam opravdu jen pár řádných položek díky skromné prezidentské kampani. A přesto kandidáti i s malými částkami jsou velmi populární. Je zajímavé, že to jde i bez desetimilionových kont, že?

 

Občané ještě na podzim chtěli tzv. vyluxovat účet pana Fischera tím, že by posílali haléřové položky a jemu by za každou přijatou platbu bylo odejmuto z účtu 7 Kč. Což je nereálné, protože na základě dohody je placeno vše paušálem, nezávisle na počtu přijatých položek. Není to nic neobvyklé, má to kdekdo i na svém osobním účtu. Nicméně účet pana Fischera je nejvíce protkán malými položkami a vzkazy od občanů. Někdy i vytrvalých občanů s více položkami :-) Narážky na jeho minulost, ale i na minulost darujícich - například komunista Jara - antikomunista Jaroslav. A nebo níže citát pana Fischera převedený na citát doktora Mengeleho - u položky 6,66 Kč. Překvapily mne vysoké částky za facebook u pana Fischera a pobavila položka za zahřívací polštářky :-)

Pan Sobotka striktně i korunové položky s nepříjemnými vzkazy vrací, jako nevyžádané částky.  Viz na obrázku platba předevčírem se vzkazem, že dárce bude volit knížete. A hned nad tím vrácení částky. Také řešení :-)

Z hlediska vzkazů a kamarádských výpomocí je zajímavý účet pana Zemana, který si zájemci mohou na jeho volebních stránkách prohlédnout celý. Vybrala jsem pár řádků s vtipálky, nekteří se dovolávají i toho, že jejich ironii pan Zeman jistě ocení. Například dárce jedné koruny, že si víc pan Zeman nezaslouží, nebo naopak štědrý dárce 50 Kč, který zde oznamuje, že bude volit někoho jiného, nebo paní přiznávající sympatie k becherovce, ale na prezidentský hlas to není...

Všimnete si příspěvku od pana Koiše, který píše, že podporuje svého bývalého předsedu a Zaorálek se s tím bude muset nějak vyrovnat. Ta věrnost Zemanovi - i když pod zajištěnými křídly pana Zaorálka! Trošku pokrytecké, že?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posledním transparentním účtem, kde jsem našla jen pár vzkazů od voličů, je účet pana Schwarzeberga. Ten kromě velice výrazných částek od zahraničních dárců má i dary vysoké od českých podnikatelů - 2 miliony od pana Sivka (hotely, cestovní agentury, catering, hokejová Sparta) a půl milionu od pana Bakaly (finančnictví, reality, podíl ve vlastnictví Hospodářských novin, atd.). U pana Bakaly je zajímavé, že věnoval tak malou částku - protože v přechozích volbách byla zajímavá situace, když v červnu 2010 během předvolební kampaně věnoval 28,5 milionu korun třem politickým stranám. ODS dostala 15 milionů korun, TOP 09 dostala 7,5 milionu korun a Věci veřejné 6 milionů Kč. Zajímavé, že zrovna tyto tři strany nezávisle na výsledku voleb udělaly koalici, že? V Praze třeba ODS vůbec nevyhrála (v Praze vyhrála TOP 09) a přesto dosadila primátora! Ale to je na celý jiný článek. Na účtu pana knížete je hodně částek drobných do 500 Kč od občanů a pozdravy. Našla jsem jen 2 vzkazy nejapné, jak by řekl on. Já bych řekla neslušné až vulgární. Ale pan kníže je člověk nad věcí a určitě si z nich nic nedělá. V tomto je pohodář. Zajímavé jsou vysoké částky za propagaci, pokud budete mít čas projít celý jeho účet přímo na jeho stránkách, tak je vidět, kolik peněz dokáže propadnout volbama jen díky letákům a plakátům...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je den voleb a všichni jsou jistě už rozhodnuti, komu dají svůj hlas. I přes velké spektrum kandidátů věřím, že každý občan volí toho, koho si nejvíce váží, nebo nejvíce uznává. Někdo volí jen menší zlo, nezávisle na svém přání, což je škoda. Jsou zase zastánci některých stran, kteří nezávisle na minulosti či aférách jsou ochotni volit svého kandidáta stůj co stůj. Díky sympatiím lidé dokážou přehlédnout opravdu hodně. Zítřek ukáže, jak moc umíme odpouštět rasismus a neonacistické zájmy v mládí u pana Franze, vstup do KSČ ve středním věku u pana Fischera, chyby a špatná spojenectví v minulých vládách u pana Zemana, kamarádíčkování s komunisty u pana Dienstbiera a paní Bobošíkové, nebo spojenectví s Kalouskem a chybu řeči ve stáří u pana Schwarzenberga. Jsou i kandidáti, u kterých těch škraloupů není tolik, ale také nejsou bez chyby, viz názor na  interrupci u paní Roithové.

 

Ať volíte kohokoliv, určitě volíte dobře - podle sebe. Důležité je, ať najdeme všichni už trošku klidu na tom našem malém politickém dvorečku... Není špatná nebo dobrá volba, každý jsme přece jiný! Já chci mít v prvním kole své čisté svědomí a chci volit paní Fischerovou pro její velkou duševní sílu, odvahu a pravdomluvnost. Mnoho lidí v mém okolí i na internetu, nebo zde mezi blogery se netají tím, že ji budou volit také. Navíc nechci mít prostě vnitřní pocit, že bych dala prvotní hlas někomu, o kom vím, že mám k němu osobní či politické výhrady. Teprve ve druhém kole, pokud by nezvítězil můj favorit, jsem ochotna z kandidátů, kteří projdou, volit menší zlo. Ale první kolo budu volit srdcem, ať se to může zdát jakkoli naivní a lidské, bez kalkulu, zda jsou šance či ne. A třeba šance jsou...

Výsledek 1. kola voleb ukáže, jak moc jsou lidé tolerantní a dokážou odpustit všechny chyby svým favoritům. Volba prezidenta a jeho sympatie k politickým stranám už trošku naznačí, jaké jsou možnosti stran při nastávajících volbách. Holt letos kampaně a zase kampaně - my občané si moc klid neužijeme, tak držím palce nám všem :-)

Autor: Pavla Brychtová | pátek 11.1.2013 8:14 | karma článku: 10,77 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Diagnóza: syndrom mocenské pýchy

V souvislosti s jednáním některých politiků se v zahraničním tisku objevila poznámka o nemoci s názvem "syndrom mocenské pýchy". Bezmezná důvěra ve správnost svého jednání - to byl jeden z bodů, kterými byl syndrom definován. Tato diagnóza vychází z mnoha dalších příznaků. Překvapilo mě, kolik osob z české politické scény v tom lehko každý volič najde....

7.4.2015 v 3:24 | Karma: 22,72 | Přečteno: 1405x | Ostatní

Pavla Brychtová

Navádí paní ombudsmanka menšinu k nekalostem?

Prý se stala křivda - tentokrát romské menšině. Zástupkyně této menšiny byla poslána, aby se zajímala o pronájem bytu. Když neuspěla, tak se ukázalo, že o byt nemá zájem a pouze to bylo záminkou, aby mohla být realitní makléřka obviněna z diskriminace. Romská žena se cítí diskriminována a makléřce Elišce Noskové hrozí pokuta 100 tisíc Kč. Paní ombudsmanka Šabatová se vyjádřila: "Pokud realitní kancelář poslechne majitele bytu, že nechce ve svém bytě Romy, dopouští se přímé diskriminace, vlastník bytu pak navádění k diskriminaci".

28.3.2015 v 20:06 | Karma: 41,44 | Přečteno: 1951x | Společnost

Pavla Brychtová

Americké švadlenky založily "komunistický svátek"? Kdepak - je celosvětový!

8. březen je každoročně připomínán po celém světě. MDŽ připomíná i Madelaine Albrihgtová ve svých pamětech. Mnoho žen ve světě nemá právo na vzdělání, právo volit a svobodně se vyjádřit, neumí číst a psát, o utiskování a povinných sňatcích nemluvě... I ti, kdo MDŽ neslaví, tak ví, jak velké máme štěstí - střecha nad hlavou, pitná voda, vzdělání, jistota, že zítra bude mít jídlo, ale i vzdělání - to vše je výsadou bohatší části světa. Jen pár procent žen světa má kuchyň s teplou vodou, elektřinou, vařičem a lednicí, některé dokonce nemají ani pitnou vodu v obci, kde žijí, musí pro ni docházet. Nemají zdravotní péči pro sebe, ani své děti. Úřední věci za ně řeší gramotní lidé z okolí. A rozhodně mnoho žen světa nazná nákup jako my, které nasedneme do auta a uděláme si zásobu. Za cenu jedný naší kabelky má například africká rodina jídlo na celý měsíc.

8.3.2015 v 12:23 | Karma: 18,12 | Přečteno: 503x | Občanské aktivity

Pavla Brychtová

Kolik lidí musí zemřít, kolik památek musí být zničeno...

....než se konečně někdo z "mocných světa" odhodlá a postaví se vrahům a vandalům? Lidé se bojí kohokoli, kdo má tmavší pleť a bradku, civilizovaný svět je vystrašený z útoků na redakce, kavárny a další veřejná místa, navíc se islámští radikálové tento víkend zmocnili chemických zbraní - jak dlouho to bude trvat?

7.3.2015 v 20:19 | Karma: 29,84 | Přečteno: 882x | Společnost

Pavla Brychtová

Praha noční - novoroční

Pro ty, kdož to mají daleko na procházku do matičky Prahy, přikládám pár večerních fotek, které jsem vyfotila o svátcích. Letošní mlhavá zima moc nepřála nám, sběratelům obrázků - ale atmosféru města to nekazilo.

2.1.2015 v 0:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik